KineDok prináša poľský film Komunia – Prijímanie

Comunion resizeÚspešný poľský dokumentárny film Anny Zameckej Komunia - Prijímanie (miestna premiéra – 25. novembra) získal Európsku filmovú cenu za najlepší dokument, Poľskú filmovú cenu za najlepší dokument a nominácia na poľskú filmovú cenu za najlepší strih a cenu pre objav roka. Na Slovensku ho uvedie KineDok, platforma pre distribúciu kreatívnych dokumentov. Film je možné vidieť vo viac ako 20 alternatívnych projekčných priestoroch po celom Slovensku. Koncom novembra príde na Slovensko spoluautorska a zvukárka filmu Anna Rok, aby sa stretla s divákmi v Bratislave (27.11.) a v Prievidzi (28.11.).

O čom je film Komunia - Prijímanie ? Byť hlavou rodiny je zodpovedná a náročná úloha. Je to aj  úloha 14 -ročnej Oli, ktorá sa stará o svojho autistického brata a pasívneho otca, večne sediaceho pred televízorom. Táto skúška osudu ju stojí detstvo a bežné radosti štrnásťročného dievčaťa. Má len jedno prianie, aby sa jej matka vrátila domov a  Comunion2 resizeznovuobnovila nefunkčná rodina. Celá jej pozornosť je preto nasmerovaná na deň prvého svätého prijímania jej brata Nikodema. Oslava po tomto dni má spojiť rozbitú rodinu. Nekonečný boj mladého dievčaťa aj po mnohých odmietnutiach vypovedá o Olinej sile a viere v konečnú zmenu. Tento absolventský film Anny Zameckej získal Európsku filmovú cenu 2017 za najlepší dokumentárný film.

Zvukárka a spoluautorka filmu Anna Rok sa narodila vo Warszave v roku 1986. Absolvovala Školu dokumentárneho filmu v Lussase, (Francúzsko), kde získala titul magister II PRO 2014 a taktiež  titul magister na Štátnej divadelnej akadémii v roku 2013. Jej prvým zvukárskym počinom bol dokumentárny seriál o Varšave ako o spoločnosti kreatívnej iniciatívy v roku 2009. Spolupracovala na viacerých úspešných dokumentárnych projektoch, ako 15 kútov sveta v réžii Zuzy Solakiewicz, ktorý získal hlavnú cenu na festivale v Locarne v roku 2014.  Okrem zvukovej stránky sa výrazne podieľala aj na celkovom vývoji filmu Komunia – Prijímanie, ktorý príde prezentovať v rámci kinedok turné na Slovensko. 

Čo je KineDok? KineDok je medzinárodnou komunitou a jedinečnou platformou pre filmové kluby a spôsob alternatívnej distribúcie, spájajúci priaznivcov a tvorcov kreatívnej dokumentaristiky, fungujúci od roku 2015 a neustále sa rozrastá o nové krajiny a projekčné miesta. Ku KineDoku sa môže pridať každý, kto má záujem premietať dokumentárne filmy špičkovej kvality vo svojej komunite. "KineDok pre mňa predstavuje originálnu neformálnu distribúciu vysoko kvalitných dokumentárnych filmov, ktoré človeka nenechajú chladným. Cez svoje výpovede prispejú obrazy kúskom k mozaike subjektívneho poznania, znásobia empatiu a zároveň i istý nadhľad nad vlastnou životnou cestou. Dajú pocítiť ľudskosť a vedomie, že sme všetci utkaní z rovnakej a zároveň tak pestrej a mnohorakej látky, ktorej vzor každého jedinečne definuje", hovorí Klára - lokálna promotérka z Hájovne (Žilina).

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.