Kino Lumière premietne aj Jakubiskovu Perinbabu

50 SFU resizeDecember sa v kine Lumière začal spomienkou na nedávno zosnulého významného slovenského režiséra Petra Solana. Okrem prehliadky venovanej jeho filmovej a televíznej tvorbe, ktorá potrvá do nedele 8. decembra, kino uvedie tento mesiac aj prehliadku filmov nominovaných na Európsku filmovú cenu (EFA), všetkých desať titulov prehliadky Projekt 100, ale zaujímavé filmy sa budú premietať aj v tradičných programových cykloch.

Prvý decembrový týždeň patrí jedinečnej prehliadke tvorby Petra Solana. Tohtoročné slovenské filmy s premiérou v druhom polroku predstaví prehliadka Slovenský Film 2/2013. Premietať sa bude päť majoritne slovenských celovečerných titulov, ktoré v druhej polovici roka vstúpili do distribúcie, a to hrané filmy Zázrak Juraja Lehotského, Kandidát Jonáša Karáska, Babie leto Gejzu Dezorza a dokumenty Banícky chlebíček Romana Fábiana a Zamatoví teroristi trojice režisérov Palo Pekarčík, Ivan Ostrochovský a Peter Kerekes.

 

Potešení v decembri budú aj milovníci súčasnej európskej kinematografie. V programe kina pod názvom Európske filmové ceny (EFA) 2013 nájdu výber toho najlepšieho, čo sa počas tohto roka dostalo z európskych produkcií do distribúcie na Slovensku. Dramaturgovia kina do decembrového programu zaradili šesť titulov, ktoré sa v niektorej z hlavných kategórií uchádzajú o ceny EFA. Sú medzi nimi dva talianske filmy Najvyššia ponuka od režiséra Giuseppeho Tornatoreho a Veľká nádhera od Paola Sorrentina, Rozkoš v oblakoch španielskej režisérskej hviezdy Pedra Perinbaba 01 resizeAlmodóvara, netradičná snímka Snehulienka: Iný príbeh Pabla Bergera, koprodukčný film dánskej režisérky Susanne Bier Svadba medzi citrónmi a víťazný film z Cannes Život Adèle, ktorý režíroval Abdellatif Kechiche. Slávnostné odovzdávanie cien EFA sa tento rok uskutoční 7. decembra v Berlíne.

 

Tento mesiac bude zároveň aj posledným, kedy si bude možné pozrieť filmy nekomerčnej putovnej prehliadky Projekt 100, ktorej devätnásty ročník uviedol v septembri do kín desať celovečerných filmov a dva krátke slovenské animované predfilmy. V decembri sa premietnu všetky filmy prehliadky a v januári ju ukončí bonusový jedenásty film, očakávaná snímka Larsa von Triera Nymfomanka.

 

Kino Lumière neostane nič dlžné ani svojim verným divákom a poteší ich filmami v pravidelných cykloch. V cykle Music & Film jeho dramaturg Miro Ulman dňa 11. decembra uvedie digitálne reštaurovanú verziu záznamu slávneho budapeštianskeho koncertu kapely Queen z roku 1986 Queen v Budapešti v HD rozlíšení a s priestorovým zvukom Dolby Digital 5.1. Archívne pondelky sú tento mesiac spojené s tradičným pripomínaním si výročí významných osobností kinematografie. Tvorbu gruzínskeho režiséra Michaila Kalatozova, ktorý by sa v decembri dožil 110 rokov, predstavia dokumentárny film Soľ pre Svanetii (1930) a koprodukčný veľkofilm Červený stan (1969). Ich výber tvorí časový oblúk jeho filmárskych začiatkov a záverečného diela Kalatozovej tvorby. Premietať sa bude aj snímka Pod slnkom Satanovým režiséra Mauricea Pialata, v ktorej účinkuje svetoznámy a plodný francúzsky herec Gérard Depardieu, oslavujúci tento mesiac 65. narodeniny. Pre kinofilov zaradili do programu aj novú filmovú adaptáciu rovnomenného románu Denisa Diderota Mníška, ktorý v roku 1966 režíroval Jacques Rivette. Diváci, ktorí sa preukážu vstupenkou z Niclouxovej Mníšky budú mať vstup na projekciu Rivettovej Mníšky voľný.

 

Vzdelávací a prehľadový cyklus Filmový kabinet bude v decembri pokračovať prednáškou na tému Slovenský film a hrdina, počas ktorej bude uvedený Kapitán Dabač (1959) Paľa Bielika. Na druhej prednáške pod názvom Michelangelo Antonioni, Federico Fellini a (seba)reflexia sa premietne Sladký život (1960) Federica Felliniho. Zo slovenských filmov s anglickými titulkami bude možné v decembri vidieť snímky Zázrak Juraja Lehotského, Banícky chlebíček Romana Fábiana, krátke filmy v blokoch Kobylky IV a Slovak Shorts I, premietať sa bude aj najobľúbenejší „vianočný“ film Perinbaba Juraja Jakubiska, ktorý je do programu zaradený na 21. decembra.

 

V posledný mesiac v roku 2013 Kino Lumière nepremieta dňa 10. decembra, 23. – 26. decembra a 31. decembra – 1. januára 2014.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.