Slovenské filmové večery vo Vilniuse

50 SFU resizeUž v piatok 23. augusta sa vo Vilniuse, hlavnom meste Litvy, uskutoční podujatie zamerané na slovenskú kinematografiu. Tamojší diváci dostanú príležitosť vidieť výber filmov z každého desaťročia od 50. do 80. rokov minulého storočia, medzi nimi aj dokumenty, ktoré vznikli počas Augusta 1968 a krátko po ňom. Podujatie nesie názov ARTScape – Slovenské večery v Kine Skalvija a potrvá do 29. augusta.

„Program prehliadky je koncipovaný ako prierez tvorby zo starších období slovenskej  kinematografie, pričom každé desaťročie reprezentuje jeden film,“ hovorí Alexandra Strelková, riaditeľka Národného kinematografického centra (NKC) Slovenského filmového ústavu (SFÚ). „Vzhľadom na termín konania prehliadky, dva dni po neslávnom vstupe vojsk Varšavskej zmluvy 21. augusta 1968 na naše územie, sme pripravili aj jeden večer dokumentov z Augusta 1968. Litovci sa s danou témou vedia stotožniť a v súvislosti s ich vlastnými dejinami je pre nich tiež zaujímavá a dôležitá.“

 

Stastie pride v nedelu resizePočas prehliadky diváci uvidia veselohru Jána Lacka Šťastie príde v nedeľu (1958), ktorá reprezentuje päťdesiate roky. Trojica vášnivých „športkárov“, ktorí túžia po rýchlom zbohatnutí, v nej zažíva mnohé nepredvídateľné a komické situácie. Zo šesťdesiatych rokov sa bude premietať psychologická dráma Petra Solana Kým sa skončí táto noc (1965), zobrazujúca osudy rôznych ľudí počas jednej noci v prepychovom nočnom podniku. Sedemdesiate roky zastupuje snímka Dušana Hanáka Ružové sny (1976), poetický film o prvej láske medzi poštárom Jakubom a cigánkou Jolankou a napokon tvorbu z osemdesiatych rokov predstaví dobrodružná dráma o pašovaní koní na slovensko-poľskom pohraničí krátko po prvej svetovej vojne Noční jazdci (1981) v réžii Martina Hollého.

 

Večer venovaný Augustu 1968 ukáže Litovčanom tri dokumenty. Celovečerný dokumentárny film o obrodnom procese v Československu v roku 1968 Čas, ktorý žijeme (1968). Na jeho vzniku sa podieľali Cas ktory zijeme resizerežiséri Vlado Kubenko, Ladislav Kudelka, Jaroslav Pogran, Otakar Krivánek, Ivan Húšťava a podarilo sa im priniesť sugestívnu výpoveď o spoločnosti, ktorá uverila, že socializmus s ľudskou tvárou je reálny a uskutočniteľný. Nasledovať ho bude mimoriadne vydanie Týždňa vo filme, dokument Čierne dni (1968) o okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy v dňoch 21. a 22. augusta 1968, ktorý nakrútili Ladislav Kudelka, Milan Černák, Štefan Kamenický a Ctibor Kováč. Tretím filmom je Tryzna (1969) trojice režisérov Vlado Kubenko, Peter Mihálik a Dušan Trančík a prináša záznam udalostí predchádzajúcich manifestačnému pohrebu Jana Palacha, doplnený výpoveďami významných osobností politického, hospodárskeho i kultúrneho života. Je pravdivou správou zo šoku, ktorý nastal po Palachovom sebaupálení.

 

Celá prehliadka sa koná pri príležitosti 50. výročia SFÚ v litovskom kine Skalvija a je súčasťou projektu ARTScape, ktorý realizuje spoločnosť Kino Pavasaris, hlavný organizátor Medzinárodného filmového festivalu Vilnius. „Projekt ARTScape je zameraný na prezentáciu filmov, filmových programov a na podujatia pre filmových profesionálov z európskych krajín,“ hovorí Alexandra Strelková. „Existuje od januára 2009 a predstavili sa počas neho už nordické krajiny (Fínsko, Nórsko, Švédsko, Dánsko, Island), ďalej Estónsko, Rakúsko, Maďarsko, Poľsko, Holandsko, Nemecko, Veľká Británia, Portugalsko, Španielsko, Belgicko, Taliansko, Francúzsko, Írsko, Lotyšsko a Turecko. Slovensko je ďalšou z krajín, ktorá dostala príležitosť ukázať dejiny svojej kinematografie.“ Pri príležitosti konania prehliadky vyšiel aj plagát a bulletin s rozsiahlym textom, zameraným na tohtoročné výročie SFÚ.

Foto: © Slovenský filmový ústav – Fotoarchív
 
Viac: http://www.skalvija.lt/index.php/about_skalvija/743

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.