Nickyho rodina má ďalšiu cenu

Families_of_Winton_children_with_Matej_Minac_at_Jerusalem_Film_Festival_resizeNecelý týždeň po tom, ako si Patrik Pašš a Matej Mináč z MFF v Karlových Varoch odniesli Cenu diváka sa tešia z ďalšieho ocenenia. Na 28. Jeruzalemskom filmovom festivale celovečerný dokument Nickyho rodina o hrdinstve Nicholasa Wintona a jeho inšpirácii pre súčasných mladých ľudí súťažil v kategórii Židovská skúsenosť. Premietal sa v pondelok 11. júla a v utorok. Cenu mu udelilo Fórum pre uchovanie audio-vizuálnej  pamäte.

Svoje rozhodnutie zdôvodnila medzinárodná porota takto: "Filmárom sa podarilo urobiť inteligentné, presné a jasné využitie archívnych materiálov, ktoré boli získané z mnohých rôznych zdrojov. Archívne materiály boli umelecky prepojené spolu s historickými rekonštrukciami tohto nádherného a dojemného príbehu a spolu vytvorili ľudský a monumentálny film. Archívy, dráma a autentické svedectvá sú kombinované v  neobvyklej koláži. Šikovné použitie farby v archívnych záberoch vytvára rozdiely medzi nacistickým nepriateľom, ktorý je maľovaný v chladných modrých tónoch oproti obetiam a ich záchrancom, ktorých odtiene sa objavujú v teplých hnedých tónoch. Titulky objavujúce sa vo vnútri celého filmu pomáhajú divákovi orientovať sa v udalostiach a v  archívnych materiáloch. "

Po zverejnení výsledkov festivalu, ktorý sa v Jeruzaleme skončil v sobotu (16.júla) sa k oceneniu vyjadril režisér Matej Mináč: „Veľmi si vážim túto nádhernú cenu z prestížneho festivalu, ktorá vysoko hodnotí profesionálne filmárske kvality nášho dokumentu. Často som sa o našom filme dočítal, že jeho apelatívnosť, dojemnosť, slzy cez smiech či opačne sú akosi automaticky zakódované v samotnej téme príbehu sira Wintona. Na Jeruzalemskom filmovom festivale vysoko vyzdvihli koncepčnú a mravenčiu prácu strihačov na čele s Patrikom Paššom, ktorí dopomohli ku vzniku "ľudského a monumentálneho filmu", ako to píše porota vo svojom zdôvodnení ceny. Strašne moc sa z ceny všetci tešíme.“  

Foto: archív Medzinárodného jeruzalemského festivalu

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.