After Midnight

After2 resizeAmerická nezávislá hororová scéna zažíva v poslednom čase veľký boom. Viacerým tvorcom sa podarilo presadiť svoje originálne diela aj do mainstreamovej distribúcie, spomeňme napríklad diela Ariho Astera či Oza Perkinsa. Do tejto kategórie úspešných autorov by určite chcela patriť aj dvojica Jeremy Gardner a Christian Stella, ich novinka After Midnight však zrejme zostane v škatuľke akýchsi žánrových podivností, ktoré stoja síce za pozornosť, ale vlnu masívneho nadšenia nevyvolajú.

Niet sa ani čo čudovať, film ohlasovaný ako horor je skôr šikovne zaobalenou vzťahovou drámou so zopár fantasy strašidelnými prvkami. Tie navyše nemajú za účel príliš naháňať strach, ale skôr pôsobiť ako metafory na premýšľanie. After6 resizeOtázkou tak nie je, nakoľko je After Midnight funkčným hororom, ale nakoľko sú tieto metafory vhodne zvolené pre prezentáciu vzťahovej krízy istého páru po rokoch spolužitia.

 

Hank a Abby sú klasickým mladým zamilovaným párom žijúcim v takmer harmonickom vzťahu. Nič však netrvá večne, do ich spolužitia sa vkradne neistota a Abby jedného dňa Hanka opúšťa. Žena sa podľa všetkého z rozchodu relatívne oklepala, Hank sa však začne uzavierať stále viac a viac do vlastného sveta. Návratu do bežného života bráni aj jeho život v mierne schátralom dome, pomerne ďaleko od mestskej civilizácie na Floride. Netrvá dlho a Hank začne trpieť halucináciami. Alebo After4 resizeskutočne jeho pozemok navštevuje každú noc, tesne po odbití polnoci, záhadné monštrum? Hank je aj skúsený lovec, a tak sa

vydáva netvora hľadať do miestnych lesov s vlastnou loveckou puškou a s pomocou pochybujúceho kamaráta. Čo však na to jeho priatelia, uveria jeho verzii udalostí a ako sa mu budú snažiť pomôcť? Bude pre Hanka vykúpením návrat Abby, alebo zavraždenie nebezpečnej príšery, ak teda reálne existuje? Na vyriešenie tejto záhady si budeme musieť pochopiteľne počkať až do konca. No a aby to nebolo príliš jednoduché, nad závermi tvorcom budeme nútení aj dlhšie po skončení filmu popremýšľať.

 

After Midnight je skutočne nezávislým nízkorozpočtovým filmom After5 resizev pravom slova zmysle. Nízky rozpočet je skutočne poznať, rovnako aj relatívne amatérske herecké výkony všetkých hercov, no a v konečnom dôsledku absolútnu nezávislosť na akýchkoľvek štruktúrach rozprávania cítiť aj v scenári. Musíte si tak sami odpovedať, či je toto konštatovanie pre vás skôr plusom, alebo mínusom. Pre zberateľov filmových podivností a anomálií však ide o takmer lahôdkovú záležitosť. Filmu dominuje najmä Jeremy Gradner ako Hank. Nejde o nijako zvlášť sympatickú postavu. Nie je príliš pohľadný, je značne tvrdohlavý, na druhej strane sa však necháva až príliš ovplyvňovať emóciami. Neistotu si kompenzuje napríklad tým, že neustále popíja pivo, prípadne drží v ruke spomínanú loveckú pušku. Má tak na míle ďaleko od klasického filmového hrdinu, alebo aj hrdinu hororovej snímky, či vzťahovej drámy. Opäť ide o to, aké máte v tomto smere After7 resizepreferencie a akým typom hrdinov dávate prednosť. Je možné, že ak vám Hank už na začiatku nesadne, After Midnight vás nezaujme ani ako celok.

 

Scenáristi si však pripravili veľmi netradičné finále s istým zaujímavým twistom. Film sa ukáže ako pomerne jednoduchá metafora, čo však nemusí kolidovať s tým, či celý dej prijmete iba ako hru na symboly a prirovnania, alebo doslova ako monster - horor. Mimochodom, samotné scény s netradičným nočným návštevníkom osamelého pozemku sú veľmi sugestívne nakrútené a dodávajú celému dielu správny rytmus. Sledovať celé dni ľutujúceho sa Hanka bez podobných žánrových vsuviek by bolo značne divácky ubíjajúce. Po zhrnutí všetkých kladov a záporov tu tak máme film, ktorý si môže nárokovať na jedno z After resizenajoriginálnejších a najpodivnejších diel momentálne dostupných cez VOD. Určite nie je určený pre každého, najmenej asi pre „hltačov“ klasických ľakačkových rýchlokvasených hororov. Mimochodom film jednu takúto scénu obsahuje a tá prekvapí aj nejedného znalca žánru, prichádza totiž v tom najmenej očakávanom momente a tvorcovia na ňu vopred nijako neupozorňujú. Milovníci netradičných vzťahových drám a americkej nezávislej kinematografie vo všeobecnosti si určite prídu na svoje.

 

After8 resizeAfter Midnight, USA, 2019
Dĺžka: 83 minút
Réžia: Jeremy Gardner, Christian Stella
Scenár: Jeremy Gardner
Kamera: Christian Stella
Strih: Jeremy Gardner, Christian Stella
Producenti: Justin Benson, Aaron Moorhead, David Lawson Jr.
Hrajú: Jeremy Gardner, Brea Grant, Henry Zebrowski, Justin Benson
Distribúcia:  Amazon Prime Video
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.