Slovenský film Zázrak je dokončený

ASFK resizeAsociácia slovenských filmových klubov (ASFK) prinesie začiatkom budúceho roka do kín nový slovenský film Zázrak režiséra Juraja Lehotského. Najnovšie celovečerné hrané dielo silného autorského tímu bude mať premiéru 28. februára 2013. Do kín bude uvedené na 35 mm kópiách (aj na DCP). Vďaka tomu ho uvidia na veľkom plátne aj diváci v jednosálových kamenných kinách po celom Slovensku, ktoré ešte neprešli finančne náročnou digitalizáciou.

Po piatich premiérach slovenských filmov, ktoré ASFK priniesla do kín v roku 2012,  bude uvedenie Zázraku jej druhou a zďaleka nie poslednou slovenskou premiérou v roku 2013. Do nového distribučného plánu zaradila ASFK aj mnohé výnimočné európske tituly, ktoré sa budú v kinách premietať ešte stále aj na klasických premietačkách. Pre kiná, ktoré zatiaľ nie sú pripravené na premietanie filmov len z digitálnych nosičov bude preto uvedenie slovenského filmu na klasickej 35 mm filmovej kópii významnou udalosťou a možnosťou sprostredkovať toto dielo čo najviac divákom. Riaditeľka kancelárie ASFK Silvia Dubecká: „Keď sme s tvorcami a producentmi Zázraku zvažovali možnosti distribúcie, zhodli sme sa jednoznačne na tom, že slovenské kiná nie sú ešte dostatočne pripravené na čisto digitálnu distribúciu. Ak by sa k filmu nevyrobili 35 mm kópie, diváci v mnohých kútoch Slovenska by nemali možnosť film uvidieť. Do výroby slovenských filmov sa vkladajú nemalé prostriedky a distribútorom by malo záležať na tom, aby sa film dostal všade, do multiplexov a aj do kamenných kín.“

 

ZAZRAK Fotoska 3 male 2 resizeNový film talentovaného  režiséra Juraja Lehotského vznikal 4 roky. Prináša pohľad na život mladých dievčat, ktoré zažili viac ako väčšina dospelých –  záškoláctvo, úteky z domu, prostitúciu, drogy, život na ulici, majú neúplné rodiny a zbabrané životy. Dve hlavné úlohy  zveril Lehotský Robovi Rothovi a mladej neherečke Michaele Bendulovej. Režisér so scenáristom Marekom Leščákom ju objavili v re-edukačnom centre medzi chovankyňami polepšovne. Osobná skúsenosť  so životom v polepšovni  pomohla Michaele stvárniť postavu Ely s prirodzenosťou a ľahkosťou.

 

Režisér Juraj Lehotský: „Rád odkrývam nové životy, iné životy. Zamýšľam sa nad ich zmyslom a hľadám ich hodnotu. Inšpiráciou pre film bol príbeh dievčaťa, ktoré som stretol. Bolo ešte dieťaťom, ktorému sa zrútil celý svet. Stratilo všetko, čo malo rado, čo patrí k detstvu – diskotéky, detské sny a svoju prvú lásku. Začínalo žiť život, na ktorý nebolo pripravené… Chcel som vidieť život tohto dievčaťa taký, aký je... Žiť jej život s jej malým tajomstvom, v plnej jednoduchosti a obyčajnosti... Chcel som  byť blízko pri nej.“

 

Scenárista Marek Leščák: „S režisérom Jurom Lehotským sme hneď od začiatku vedeli, že príbeh našej dospievajúcej hrdinky nemôžeme písať od stola. Chceli sme urobiť hraný film, ktorý bude mať emocionálnu silu hraného filmu a pravdivosť dokumentu. Takmer tri roky sme navštevovali reedukačné centrá, rozprávali sa s dievčatami a personálom.(...) Z poznania vyrástol príbeh, fikcia, ktorá nemá ako celok oporu v žiadnom vypočutom príbehu, ale zároveň som presvedčený, že sa môže kedykoľvek udiať. (...) Veľká časť príbehu sa odohráva v reálnom prostredí polepšovne v Spišskom Hrhove. Na nakrúcaniach som sa aktívne zúčastnil, učil som sa s neherečkami texty, riešil ich životné problémy, zároveň som bol režisérovou pravou rukou. Film Zázrak rovnako ako predchádzajúci film Cigán prerástol rámec hraného filmu a prerástol aj rámec scenáristickej profesie – posunul ho do úrovne zložitého sociálneho experimentu, v ktorom tvorba filmu bola spoločným únikom pred realitou, ktorá sa spoza nej vynára ako otáznik alebo výkričník."

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.