Potlesk laureátom a pridlhá jazda Karla Rodena

KarloveVarylopgo resizeTohto roku sa roztrhlo vrece s laureátmi Krištáľového glóbusu. Za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii odovzdali doteraz päť glóbusov. Prevzali si ich aj renomovaný anglický režisér Ken Loach, vlaňajší držiteľ Zlatej palmy z Cannes za film Ja, Daniel Blake a jeho obľúbený scenárista Paul Laverty, s ktorým spolu vytvorili dvanásť filmov. Napríklad snímky, Sladkých šestnásť, Hľadá sa Erik a mimoriadne vydarenú komédiu o delikventoch Anjelský podiel.

Václav Kadrnka a jeho Križiačik
Český súťažný príspevok, nakrútený v česko-talianskej koprodukcii, má názov Križiačik a jeho režisérom je Václav Kadrnka.Napadlo ho vrátiť sa do obdobia križiackych výprav, konkrétne do trinásteho storočia, a inšpirovala ho báseň Kriziacik resizeJaroslava Vrchlického Svojanovský křižáček. Ide obdobie údajných detských križiackych výprav a k jedej z nich sa chce pripojiť aj syn rytiera Bořka, Jeník. Utečie z domu a zúfalý otec ho hľadá po celom svete. Neviem čo by na to povedal Vrchlický, jasné je však, že Karel Roden (hrá otca) prejazdí množstvo kilometrov na koni kým malého nezbedníka nenájde. Dlhé zábery, krásne snímaná prírodná scenéria nezastavili hromadný útek z novinárskej projekcie a z tých čo v sále ostali polovica spala. No výstražný prst ma upozorňuje, že stačí jeden „uletený“ porotca, nedajbože predseda poroty a hneď sa vyhlási, že je to film úplne iný ako ostatné, čo je nakoniec pravda, začnú sa hľadať inotaje, metafory a čo ja viem čo ešte a vyhlásia snímku za veľdielo. Nepredpokladám, že sa tak stane, ale jeden nikdy nevie. Nebolo by to po prvý raz.

BreakingNews resizeMimoriadne sa nevyznamenala ani rumunská režisérka Iulia Rugină s filmom Breaking News. Alex je ambiciózny televízny reportér a pri jednej reportáži v továrni sa stane nehoda a zomrie kameraman. Ani sa ešte nedokázal spamätať zo šoku už ho poveria nakrútiť o nebohom nekrológ. Vlastne sa s ním ani nepoznal a niekto mu nechce nič povedať. Jediná osoba, od ktorej sa dačo dozvie je pätnásťročná dcéra zosnulého Simona.“Čím viac sa Alex snaží dať dohromady fragmenty zo života muža, ktorého sotva poznal, tým viac stráca objektivitu a stáva sa súčasťou príbehu“, myslí si režisérka. Ja si skôr myslím, že sa začína zamýšľať skôr nad sebou, svojim životom a svojou prácou.

O cukrárovi a ornitologičke
Poľskí režiséri Joanna Kos-Krauze a Krzysztof  Krauze istý čas žili v Afrike a tento pobyt ich inšpiroval k nakrúteniu VtacispievajuKigali resizefilmu Vtáci spievajú v Kigali. Nedajte sa popliesť názvom, lebo spev vtákov je skôr kvílenie – ide totiž o genocídu v Rwande, kde Hutuovia pozabíjali tisícky Tutsiov. Postihnutá je aj mladá Claudine, dcére popredného vedca, ktorej vyvraždili celú rodinu. Zachráni ju ornitologička Anna a spolu sa im podarí dostať do Poľska. Dievča odmieta akúkoľvek pomoc, rozhodne sa pre utečenecký tábor, ale keď doba jej pobytu vyprší, nemá kam ísť, musí prijať pohostinstvo Anny. Claudine má možnosť ostať v Poľsku, ale volí ťažšiu cestu, vráti sa do Rwandy, aby našla a pochovala svojich blízkych. Počas nakrúcania Krzysztof  Krauze zomrel, na čas sa práce zastavili, a až teraz ho Joanna dokončila. Myslí si, že povinnosťou Poliakov, ktorí prežili holocaust, je neustále vracať sa k tejto téme  k týmto javom a klásť si otázky prečo k tomu došlo a prečo sa stále opakuje. Snímka je nevyrovnaná, akoby sa režisérka nevedela rozhodnúť medzi dokumentom a hraným filmom, ale aj napriek tejto výhrade je svojou témou zaujímavá.

Cukrar resizeJeden z najpozoruhodnejších filmov festivalu nakrútil Izraelčan Ofir Raul Graizer pod názvom Cukrár. Témou filmu je homosexualita. Jeruzalemčan Oran ovláda jazyky, výborne hovorí po nemecky a často cestuje do Berlína. Jedného dňa zájde do známej cukrárne kde sa zoznámi s jej majiteľom sympatickým Thomasom. Preskočí iskra a nasleduje dlhotrvajúci ľúbostný vzťah, ktorý preruší len smrt Orana pri autonehode. Thomas žiali a rozhodne sa odcestovať do Izraela a zamestná sa u vdovy svojho milenca, Anat. Začne jej pomáhať a cukrárničke v Jeruzaleme sa začne mimoriadne dariť. To však trvá len dovtedy kým vdova náhodou nevypátra pravdu. Brat nebohého, ktorý Thomasa priam nenávidí, lebo po prvé nie je Žid a navyše aj Nemec, ho vyhodí a musí sa vrátiť do Nemecka. „Cukrár hovorí o tajnostiach, láske, romantike, ale tiež o imigrácii, o hľadaní novej identity a rodiny“, hovorí režisér. Snímka je ukážkou ako sa dá gay problematika nakrútiť s vkusom, jemne a decentne. Snímka ničím neuráža, nič nie je polopatistické a násilné. Hádam som ani nevidela na túto tému lepšie nakrútený film. Tentoraz som naozaj zvedavá, ako sa k nemu zachová porota, lebo obísť ho bude skutočne ťažko.

Ešte nás čakajú dva súťažné filmy, a to americký film Drobné si nechajte režisérky Rachel Israel a indický film Cesta do Ralangu Karma Takapa. No a, samozrejme stretnutie s populárnym hercom Jeremym Rennerom, korý si prevezme Cenu prezidenta MFF Karlove Vary.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.