Múmia (The Mummy)

Mumia resizeTraduje sa, že Tom Cruise je možno poslednou klasickou hollywoodskou celebritou. O tom, že dokáže utiahnuť takmer čokoľvek, sa pokúša presvedčiť nezaujatého diváka aj vo svojom najnovšom filme a reboote slávnej hororovej značky od Universalu, Múmia.

Keď zaznie pojem Múmia, väčšina divákov si po ním zrejme predstaví dobrodružnú trilógiu s Brendanom Fraserom, ktorá neskôr viedla k podstatne menej úspešnému spin-offu Kráľ Škorpión. No korene, pochopiteľne, siahajú omnoho MUmia5 resizeďalej. Múmia, patriaca do zlatého fondu štúdia Universal, sa na filmovom plátne prvýkrát objavila už v roku 1932, kde titulnú zápornú postavu stvárnil legendárny Boris Karloff. Nová verzia sa každopádne vydáva trochu inou cestou ako všetky doterajšie spracovania. Jej hlavným hrdinom je dobrodruh, a tak trochu darebák, seržant Nick Morton, ktorý sa mimo iné živí vykrádaním hrobiek. Práve jemu sa podarí v Iraku, pri jednej z jeho eskapád, čírou náhodou objaviť zasypanú hrobku princeznej Ahmanet. Problém je v tom, že spomínaná hrobka je skôr väzením pre princeznú, ktorú história úmyselne odignorovala a Nick veľmi skoro pochopí, že ju mal radšej Mumia4 resizenechať spať.

Múmia disponuje na prvý pohľad všetkými prísadami  potrebnými k tomu, aby z nej tvorcovia dokázali poskladať kvalitný dobrodružný film. Má sympatické obsadenie, kde nie je núdza o známe, či aspoň typologicky vhodne obsadené tváre. Sú tu i atraktívne kulisy, ktoré poskytujú priestor na to, aby sa v ňom rozohralo adekvátne pôsobivé divadlo. Nechýba ani náznak romantiky medzi ústredným párom a prítomná je i príjemná dávka mysteriózna, či zaujímavo vystavaná mytológia. Na papieri je skrátka všetko v poriadku, lenže počas realizácie sa, Mumia12 resizebohužiaľ, niečo pokazilo.

Nová Múmia možno nie je vyložene zlá, ale veľmi dobre ju vystihuje slovo „nekonzistentná“. To že sa snaží hneď skraja budovať nový vesmír plný monštier, ktoré by sa mali jedného dňa stretnúť pekne pokope, je pritom ten najmenší problém. Pasáže s doktorom Jekyllom (Russell Crowe) sú úsmevné skôr tým, že jeho postava pôsobí omnoho schizofrenickejšie, akoby malo vyplývať zo samotného scenára. Schizofrenický je Mumia7 resizeaj samotný film, ktorý sa nevie rozhodnúť, čím chce byť – či dobrodružnou oddychovkou v štýle Fraserovej Múmie, hororovým zážitkom vhodným i pre mládež, alebo klasickou „Cruisovkou“ typu „Mission Impossible“.

Nakoniec to dopadlo tak, že zo všetkého je tu niečo, ale výsledok stopercentne nefunguje ani v jednej rovine. Vzhľadom na to, že od scenárom sú podpísané také mená ako David Koepp a Christopher McQuarrie je to vcelku Mumia9 resizeprekvapením. No dianiu celkovo chýba energia. Čo naopak nechýba, sú pokusy o budovanie hororovej atmosféry cez zvýšený zvuk a dojmy nevylepšuje ani takmer neexistujúca chémia medzi hlavnými protagonistami. Pochváliť sa dá aspoň slušné tempo, ale režisér Alex Kurtzman sa de facto iba ženie zo scény do scény bez toho, aby niekde zanechal výraznejší rukopis. Vlastne ani jeden moment nedokáže výraznejšie utkvieť v pamäti a na pery sa tak derie ďalší prívlastok – zabudnuteľný.

Mumia8 resizeUž len kvôli Tomovi Cruisovi je škoda, že to nedopadlo lepšie. Nech si o jeho osobe myslíte čokoľvek, vo filmovej brandži predstavuje určitú istotu. Jeho meno možno láka o niečo viac vo svete, ako doma a ani jemu sa nevyhýbajú menšie zaváhania, no nestarnúca hviezda robí pre úspech všetko. Dokonca sa neváha fyzicky angažovať ani v najnáročnejších scénach, kde sa všetci ostatní spoliehajú na pomoc kaskadérov. V tomto prípade stojí za mienku predovšetkým spektakulárna sekvencia odohrávajúca sa v lietadle strmhlav padajúcom na zem. Aby pôsobila čo najuveriteľnejšie, Cruise ju Mumia10 resizeneváhal nakrúcať priamo vo vzduchu v beztiažovom stave. Vyšlo to až na šesťdesiaty štvrtý pokus a jeho zápal pre vec je hodný uznania. O to viac zamrzí, že daná scéna, ktorá pritom ako jediná vnáša do diania skutočný adrenalín, nemá vo filme čím prekvapiť. Marketingová kampaň ju totiž rozobrala naozaj dopodrobna a žiadna iná sa k nej ani len nepribližuje.

Mumia6 resizeVeľkolepú sériu honosiacu sa hrdým názvom Dark Universe mala pôvodne naštartovať snímka Dracula: Neznáma legenda, no nakoniec jej miesto zabrala práve Múmia. Z pohľadu štúdia to dáva zmysel – nepôsobí tak podviživeným dojmom a Tom Cruise v hlavnej úlohe je o niečom väčším lákadlom ako Luke Evans. Lenže Dracula mi bol v konečnom dôsledku sympatickejší a ak má byť Múmia úvodom do nového sveta, momentálne nie som úplne presvedčený o zmysle jeho existencie.

Mumia2 resizeMúmia (The Mummy), USA,  2017
The Mummy
Dĺžka:107 minút
Réžia: Alex Kurtzman
Scenár: David Koepp, Christopher McQuarrie, Dylan Kussman, Jon Spaihts, Alex Kurtzman, Jenny Lumet
Kamera: Ben Seresin
Strih: Gina Hirsch, Paul Hirsch, Andrew Mondshein. Hudba: Brian Tyler
Hrajú: Tom Cruise, Russell Crowe, Annabelle Wallis, Sofia Boutella, Jake Johnson, Courtney B. Vance, Marwan Kenzari a ďalší
Distribúcia: CinemArt
Premiéra v SR:  8. júna 2017
Foto: CinemArt

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.