Na Moste slávy je už aj Zdena Studenková

IFFTrencianskeTeplicelogo resizeNašu poprednú herečku Zdenu Studenkovú netreba hádam osobitne predstavovať. Predsa si len pre istotu osviežme pamäť a v krátkosti zopakujme aspoň tie najdôležitejšie filmy. Ako prvý to bol Motív pre vraždu v roku 1974. Potom nasledovali S tebou mě baví svět, Anděl s ďáblem v těle,  Kára plná bolesti,  Kohút nezaspieva , Južná pošta, Anděl svádí ďábla, Súkromné životy, Kvety sakury a úlohy v televíznych seriáloch Horúca krv a Búrlivé víno. V súčasnosti je členkou činohry SND.

Zdena Studenková bola prekvapením festivalu. Dom posledného momentu sa nevedelko, kto ako druhý získa cenu Umelcova misia. Po Chiare Mastroianni jej v posledný deň festivalu v nedeľu (25. júna 2016) jej udelili na IFF Trenčianske Teplice túto cenu. Takže si za búrlivého aplauzu vďačného obecenstva pripevnila svoju tabuľku na Most slávy. V poradí je to už 59 tabuľka s menom popredného domáceho a zahraničného herca. Pekná a bohatá galéria.

Zdena resizeNa tlačovej besede na otázku s kým ju baví svet povedala: „S partnerom, s ktorým žijem, lebo by som nemohla žiť s niekým bez lásky. Baví ma svet divadla a bavil by ma ešte aj svet s dobrým filmom. Myslím si, že herecký potenciál v tejto krajine máme a som presvedčená, že máme top hercov. No a čo ma baví najviac je moje povolanie. Samozrejme, okrem divadla ma baví aj film. Filmové herectvo je založené na emócii a tie ja mám zapísané v hlave. Rozplačem sa na povel. Som na to vytrénovaná ako kôň v manéži.“  Uviedla ako príklad svojho obľúbeného herca Jeana - Paula Belmonda, ktorého vo filmoch obdivovala, neskôr ho videla hrať v divadle a nudil ju. Nebolo to už ono. Obdivuje takých hercov ako Jack Nicholson, Meryl Streepová „Obdivujem filmové herectvo Nicholsona a chcela by som byť muchou, aby som videla ako hrá, ako robí niektoré veci. Je to skutočne obdivuhodné.“

Zdena Studenková zdôraznila, že ona sa nehrá na skromnú, vie čo vie a za tým si hrdo stojí. Nemá potrebu sa na niečo sa hrať a predvádzať čo necíti. No najšťastnejšia je, keď cíti spätnú väzbu od divákov, vtedy vie, že jej misia nie je márna. Potešila ju milá príhoda idúc na tlačovú besedu, jeden hosť jej povedal, že je šťastný, že môže ísť s ňou vo výťahu.

Zdena2 resizePochopiteľne sa spomenula aj úloha slávnej a zatracovanej nemeckej režisérky Léni Riefenstahlovej, ktorú už roky hra v divadle. „Kto z nás neslúžil nejakému zriadeniu ?,“ položila Zdenka sebe a prítomným otázku. "Léni si svoje za to, že sa dala do služieb nacistickej propagandy svoje odtrpela. Nakrútila však olympiádu a možno ešte ani dnes by sme nevedeli, ako to treba robiť. Bol to neuveriteľný človek, vstala z popola a ako 70-ročná nakrúcala podmorské filmy. Napriek tomu, že to bola kontroverzná osobnosť bola to úžasná žena, dožila sa sto jeden rokov. Človek má totiž povinnosť robiť to, čo vie robiť, čo najlepšie. Ja Léni Riefenstahlovú vnímam ako osobnosť a istým spôsobom si za ňou stojím".

Zdena Studenková bola na záver dôstojnou bodkou za festivfalom, ktorý sa dal dohromady za štyri mesiace a je priam zázrak, že to síce so začiatočnými chybyčkami, dopadlo nad očakávanie. Diváci mali o filmy záujem, kiná boli plné, prírodné kino bolo večer čo večer preplnené, festivalu prialo aj počasie, mesto ožilo a žilo festivalom, atmosféra bola veľmi príjemná. Zdenka si priaznivejšie privítanie ani priať nemohla a myslím si, že to aj ocenila.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.