Smrtiaci príliv (The Shallows)

Priliv4 resizeNancy Adams je mladá Američanka, ktorá sa rozhodne vydať do Mexika. Jej cieľom je miestna pláž, kde kedysi surfovala jej už nebohá matka, po tom, čo zistila, že je tehotná. I keď jej nik nechce prezradiť názov tohto odľahlého miesta, spočiatku to vyzerá pomerne idylicky. Nancy spozná dvojicu miestnych mladíkov, s ktorými si do sýtosti zasurfuje.

Po ich odchode sa však spod hladiny vynorí veľký biely žralok a Nancy tak ostáva sama so zranenou nohou na malom útese uprostred mora. Pláž nie je ďaleko, lenže zlovestný predátor sa zdá sa nechystá na odchod. Filmov o žraločích Priliv11 resizezabijakoch už vzniklo dostatok, no skutočne zapamätateľnými ostávajú dodnes iba legendárne Spielbergove Čeľuste. Ak sa tento film dočká pochvaly, že ide o najlepší prírastok do tohto subžánru, práve od spomínaných Čeľustí, nie je to, vzhľadom na prevažne mizernú konkurenciu, automaticky poklona. Rozhodne mu to však zabezpečí určitú pozornosť. Za seba pritom môžem povedať, že si istú pozornosť určite zaslúži. Smrtiaci príliv totiž režíroval skúsený špecialista na thrillery Jaume Collet-Serra, ktorý nesklamal ani tentokrát. Teda ako sa to vezme.

Jaume Collet-Serra nikdy nenakrúcal vyložene inteligentné snímky. Nezriedka však dokázal vsadiť na dostatočne Priliv10 resizekvalitných, či charizmatických hercov (Vera Farmiga, či jeho tri spolupráce s Liamom Neesonom) a vedel budovať tempo, či atmosféru takým  spôsobom, že diváci mu radi prepáčili aj prípadné nelogičnosti predávané scenárom. Smrtiaci príliv týmto nie je vyložene odlišný. Chyby nepochybne má, to podstatné sa mu v zásade darí. Takmer všetok dej sa odohráva v blízkosti spomínanej pláže a neskôr takmer výhradne na spomínanom útese. Výnimkou nie je ani pozvoľný úvod funkčne predstavujúci charakterové vlastnosti hlavnej hrdinky. To dáva Serrovi pomerne malý manévrovací priestor, no ten ho dokáže od začiatku patrične využívať. Kamera necháva diváka kochať sa prostredím, či rovno pôvabmi hlavnej hrdinky, Priliv8 resizenechýbajú efektné spomaľovačky, či nápady typu premietania displeja mobilu na filmový obraz. Hlavnej postave prídete pomerne rýchlo na chuť, a keď Serra prepne do survival módu, budete sa skutočne báť o jej život. A hoci sa väčšinu času takmer nepohne z miesta, vždy sa deje niečo nové. To je v danom prípade asi tá najlepšia možná vizitka.

Výrazne pomáha aj rola napísaná na telo priamo Blake Lively. O jej hereckých kvalitách sa môžu viesť dlhé polemiky, ale minimálne výkonom vo filme Navždy mladá dokázala, že vie ustáť aj náročnejšiu polohu. Smrtiaci príliv je, samozrejme, na Priáliv13 resizeopačnom póle a charakterové herectvo ustupuje skôr tomu fyzickému. V danom žánri je to však úplne v poriadku a scenár ju nikdy nenúti do niečoho, v čom by pôsobila nepatrične. O bezbrannú postavu čakajúcu na svoj koniec pritom nejde ani zďaleka. Nielenže vďaka škole ovláda základy prvej pomoci, ale vie aj obstojne improvizovať a hlavne si zachovať chladnú hlavu aj v najťažších situáciách. Budete s ňou trpieť, ale súčasne jej fandiť, nech sa čím skôr vysporiada s hrozbou z hlbín. A tak to má byť.

Priliv7 resizeAby som len nechválil, s kvalitami samotného scenára je trochu komplikovanejšie. Nielenže sa chovanie predátora vymyká reálnemu správaniu, ale aj zápletka si občas pomáha jemne nevierohodnými situáciami. Rozumiem prečo je tomu tak, pretože snaha o prehnaný realizmus by asi nedokázala diváka zabaviť ani počas tej inak veľmi krátkej minutáže. Len to skratka trochu kontrastuje s niektorými realistickejšími prvkami. Taktiež sa nedá tvrdiť, že by sa napätie dalo krájať počas celého filmu, slúži mu však ku cti, že keď ide naozaj do tuhého, tak má zápletka adekvátny spád.

Priliv9 resizeSmrtiaci príliv je nakoniec celkom obstojný žraločí thriller a priaznivcov žánru by nemusel sklamať. O horore sa ozaj nedá hovoriť, ale nechýba tu ani zopár drsnejších scén, vďaka ktorým možno povedať, že svoj pomerne nízky rating žmýka na maximum. Je to svojim spôsobom ideálny letný film pre divákov, čo sa chcú trochu baviť a trochu báť. Nič viac a už vôbec nič výnimočné. Čeľuste sú predsa len trochu inde, a to bez ohľadu na to, ako ich vnímate s odstupom času.


Priliv12 resizeSmrtiaci príliv (The Shallows), USA, 2016
Dĺžka: 87 minút
Réžia: Jaume Collet-Serra
Scenár: Anthony Jaswinski
Kamera: Flavio Martínez Labiano
Strih: Joel Negron
Hudba: Marco Beltrami
Hrajú: Blake Lively, Óscar Jaenada, Angelo Jose, Lozano Corzo, Jose Manual, Trujillo Salas, Brett Cullen, Sedona Legge, Pablo Calva, Diego Espejel, Janelle Bailey a ďalší
Distribúcia: ITAfilm
Premiéra v SR:  25. augusta 2016
Foto: ITAfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.