Film Everest - najťažšia cesta získal Grand Prix

Everest1Dá sa najťažšia cesta na Mount Everest vyliezť bez kyslíka, bez pomoci fixných lán, šerpov a podporných skupín? Táto otázka nedala spávať štyrom slovenským horolezcom. V roku 1988 nastupujú do juhozápadnej steny Mount Everestu na svoju najťažšiu cestu, z ktorej niet návratu.

Najnovší dokumentárny film Pavla Barabáša Everest - najťažšia cesta rezonoval cez víkend na dvoch významných zahraničných festivaloch patriacich do Medzinárodnej aliancie horských filmov.  V poľskom Zakopanom na festivale MocGór (Sila hôr) ho označila porota za najlepší film, ktorý ukazuje človeka v extrémnych situáciách a dostal CenuPoľského horolezeckého zväzu. V tom istom čase sa konal v českom meste Teplice nad Metují 37. ročník Medzinárodného horolezeckého filmového festivalu. Porota udelila filmu Everest - najťažšia cesta najvyššiu cenu Grand Prix.

Pavol Barabáš o filme: „Počiatky všetkých prelomových udalostí sa javia ako šialenstvo. Ľudia plávali na lodiach do neznáma, kráčali po nekonečných snežných planinách, liezli do útrob zeme. Niektorých to ťahalo nahor, na najvyššie štíty našej planéty najťažšími cestami, aby skúsili, čo je v ľudských silách. Dokument Everest - najťažšia cesta je poctou húževnatosti a pevnej vôli, ktoré poháňajú ľudí vpred k prekonávaniu vlastných limitov.“

Film bude mať slovenskú premiéru 10.9.2020 na festivale Cinematik v Piešťanoch a premietnu ho aj na ďalších slovenských aj zahraničných festivaloch.

Viac:   https://www.pavolbarabas.sk/filmy/everest-najtazsia-cesta

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.