Kiruna - prekrásny nový svet v kinách 13. augusta

KirunaPrekrásny2 resizeTakmer apokalyptický obraz oblasti pohlcovanej ťažobným priemyslom ukazuje dokument pozorujúci severošvédske mesto, ktorého časť sa prepadá kvôli ťažbe v neďalekom dole na železnú rudu.

Vedenie ťažobnej spoločnosti sa rozhodlo nezastaviť výnosnú ťažbu a obyvateľov ohrozených štvrtí presťahovať. Debut švédsko-českej režisérky Grety Stocklassy čaká 7. augusta premiéra na festivale 4 živly v Banskej Štiavnici. Film, ktorý mal premiéru minulý rok na prestížnom švajčiarskom festivale Visions du Réel a preletel niekoľko ďalších svetových prehliadok, vrátane ji.hlavského festivalu dokumentárnych filmov, vstúpi 13. augusta do slovenských kín.

Režisérka Greta Stocklassa z nakrúcania v meste za polárnym kruhom aj priamo v ťažobnom prostredí vyťažila Kiruna1 resizeuhrančivé filmové obrazy a na príklade troch protagonistov v súčasnosti žijúcich v zvláštnom medzičase, nápadito otvára témy presídľovania, tradície a vzťahu k určitému miestu. "Dystopický príbeh Kiruny je o vykorenených ľuďoch hľadajúcich domov vo vykorenenom meste. Vypovedá o odvrátenej strane celej vyspelej spoločnosti. Kiruna je miestom, kde sa stretáva ničivosť a ideálny svet prosperujúcej spoločnosti," okomentovala svoj celovečerný debut Greta Stocklassa, ktorá prišla do Česka študovať dokumentárnu réžiu na pražkej FAMU a snímka Kiruna - prekrásny nový svet je jej absolventský bakalársky film.

 "Kiruna je symbolom života v neistote. Zdanlivo mimoriadna situácia ľudí žijúcich dvesto kilometrov za polárnym kruhom nie je v dnešnej dobe ojedinelá, ale naopak má mnoho spoločného s osudmi ľudí na celom svete. Univerzálnosť Kiruna2 resizenášho filmu spočíva v schopnosti ukázať na podobné problémy človeka, ktorý musí opustiť svoj domov, nie však z vlastného rozhodnutia, no z donútenia vonkajšou silou,” vyjadrila sa producentka filmu Veronika Kührová. "Nová Kiruna má byť podľa predstáv radnice ukážkovým moderným mestom, kam sa budú chodiť pozerať ľudia z celého sveta, ale pre obyvateľov starej Kiruny to už nikdy nebude ‚naše’mesto,” doplnil  Kührovú spoluproducent zo spoločnosti Analog Vision Michal Kráčmer.

 "Niečo nás na Kirune znepokojuje, niečo nie je v poriadku, bez slov a čistým vizuálnym jazykom to vyjadruje už celkom prvý záber vytvárajúci náladu oscilujúcu na pomedzí prenikavej dystopickej atmosféry a akejsi enigmatickej nadpozemskosti ako symbolickej ozveny prírodnej reakcie," hovorí o filme Matej Sotník, spoluzakladateľ mladej distribučnej spoločnosti Film Expanded, ktorá film po premiére na 4 živloch uvedie do širokej slovenskej distribúcie.

 Snímka Kiruna - prekrásny nový svet si vďaka festivalovým uvedeniam vyslúžila aj pozitívne ohlasy medzinárodnej kritiky, ktorá na filme oceňuje atmosféru, koherentnú formu, ako aj precízny dokumentárny štýl rozprávania. "Stocklasse sa podarilo to, o čo sa pokúša skoro každý dokumentarista. Vyvolať dojem, že divák je s hrdinami filmu doslova v ich kuchyni, ktorá sa má zakrátko naložiť na kamión, že sa s nimi vezie do hlbín ťažobného dolu, ktorého každoročná produkcia by pokryla stavbu šiestich eifeloviek. Ide o mimoriadne vyzretý debut, čo sa týka scenára, réžie, kamery či hudby," napísal Jan H. Vitvar pre renomovaný český týždenník Respekt.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.