V Kine Lumière unikátna premiéra o československej novej vlne

KinoLumierelogo resizeV utorok 2. apríla 2019 sa v bratislavskom Kine Lumière uskutoční slovenská premiéra unikátneho indického dokumentárneho eposu o československej novej vlne CzechMate – Hľadanie Jiřího Menzla (2018). Sedemhodinový dokument, v ktorom vystupuje viacero slovenských tvorcov, nakrútil Shivendra Singh Dungarpur a premietne sa za jeho osobnej účasti. Projekcia začne o 14.00 hod. a s jednou hodinovou prestávkou potrvá do 22.15 hod.

Na myšlienku nakrútiť film o československej novej vlne prišiel režisér Dungarpur ešte ako študent filmovej školy, keď v ňom zanechal hlboký dojem debut Jiřího Menzla Ostro sledované vlaky (1966). V roku 2010 po takmer ročnej Menzel resizemailovej a telefonickej komunikácii sa mu s Menzlom podarilo stretnúť a ich spoločné priateľstvo vyústilo do filmu, ktorý skúma nielen Menzlove diela, ale celý fascinujúci svet československej novej vlny. „Bolo to hnutie plné skvelých umelcov, ktorí paradoxne vytvárali filmy financované represívnym režimom, no prekrásne v nich zakrývali svoju podvratnosť prostredníctvom humoru a umenia,“ hovorí o dôvode venovať sa najtvorivejšiemu obdobiu dejín československej kinematografie režisér Dungarpur.

Sedemhodinový dokument skúma obdobie viac ako štyroch desaťročí od znárodnenia českého filmového priemyslu v roku 1948, cez vznik československej novej vlny v období 60. rokov, ktoré bolo poznačené významnými historickými udalosťami, akými boli Pražská jar a sovietska invázia do Československa v roku 1968 či neskoršia normalizácia, až po Nežnú revolúciu v roku 1989. Film hovorí aj o tom, ako tieto udalosti vplývali na tvorbu predstaviteľov novej vlny. Podľa Dungarpura „zmena politickej klímy viedla k stále prísnejšiemu pohľadu na tvorivú slobodu týchto umelcov. Napriek tomu pokračovali v tvorbe filmov, v ktorých tichým hlasom vyjadrovali rebéliu, často s rizikom straty živobytia, dokonca aj života.“

Počas niekoľkoročnej prípravy a nakrúcania filmu režisér hovoril s mnohými filmovými tvorcami i historikmi a kritikmi, Jakubisko resizektorí majú s novou vlnou spojitosť. Vystupuje v ňom 85 osobností kinematografie vrátane najvýznamnejších filmárov z celého sveta, ako sú Ken Loach, Woody Allen, Emir Kusturica, István Szabó či Andrzej Wajda. Zo slovenských tvorcov vo filme vystupujú režiséri Dušan Hanák, Juraj Jakubisko, Eduard Grečner, Martin Šulík, ale aj Dušan Dušek, Marián Labuda, Martin Huba či Magda Vášáryová.

Podľa režisérových slov film pripomína svetu genialitu a originalitu tvorcov zo 60. rokov, obdobia označovaného ako „zlatý vek“ československej kinematografie. „Má hĺbku a rozsah, ktoré sú jedinečné v skúmaní československej novej vlny: zložitá sociálno-politická situácia, ktorá ovplyvnila vytvorenie tohto hnutia, formujúci vplyv spisovateľov ako Bohumil Hrabal, Milan Kundera a Josef Škvorecký, dojímavosť generácie filmárov, ktorí vypadli z mapy, a radosť z objavovania umelcov, na ktorých svet zabudol,“ charakterizuje film Dungarpur. Dodáva tiež, že „vzhľadom na dĺžku má film prekvapivú intimitu, keď sa človek pozerá na tieto obrazy zo starého sveta“. Slovenský filmový ústav (SFÚ) je partnerom uvedenia filmu na Slovensku, zároveň do neho prispel archívnymi zábermi z hraných aj dokumentárnych filmov a fotografiami. Vo filme sa hovorí šiestimi jazykmi, premieta sa s anglickými a slovenskými titulkami.


Viac: https://www.facebook.com/jirimenzeldocumentary/

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.