Febiofest v regiónoch s exkluzívnymi filmami

Febio2019logo resizeMedzinárodný festival filmových klubov Febiofest zavíta tento rok až do rekordných 15 slovenských miest a 17 filmových klubov. Od 25. marca do 10. apríla 2019 sa s podtitulom Best of MFFK Febiofest odohrá v Banskej Bystrici, Dubnici nad Váhom, Kežmarku, Košiciach, Leviciach, Lučenci, Martine, Modre, Nitre, Nových Zámkoch, Poprade, Prešove, Prievidzi, Trenčíne a Trnave.

Do jedenástich miest prinesie tento ročník festivalu jedinečné projekcie kontroverzného filmového hitu Klérus, ktorý inak nebude možné vidieť v kinách na Slovensku. „Tento rok v regiónoch neuvádzame širší výber filmov z festivalu, ale sústredili sme sa na jeho najzaujímavejšie tituly,“ vysvetlil umelecký riaditeľ MFFK Febiofest Přemysl Martinek.

 

Vo výbere je okrem otváracieho filmu 26. ročníka MFFK Febiofest Punk je hned! a taktiež dlho očakávaný hit Paola Klerus resizeSorrentina Oni a Silvio. Najnavštevovanejší filmový hit v dejinách poľskej kinematografie, ktorý si už pozrelo päť miliónov Poliakov, film Klérus, putuje do regiónov v exkluzívnom uvedení. Na Slovensku ho môžu vidieť diváci iba počas Febiofestu v Bratislave a v regiónoch, inak sa do našich kín nedostane. V mestách, kde nie z technického hľadiska možné Klérus premietnuť, ho zastúpi iný poľský reprezentant, pozoruhodný triler Útek. V najväčších regionálnych metropolách, v Banskej Bystrici a Košiciach sme do programu zaradili aj nový česko-slovenský film Chvilky, ktorého hlavná predstaviteľka, česká herecká hviezda Jenovéfa Boková, získala v sobotu Českého leva za svoj excelentný výkon. Film Wojteka Smarzowského, štvornásobného víťaza poľských filmových cien, Klérus vyvolal v jeho rodnej krajine, kde sa ku katolíckej cirkvi hlási viac ako 90 percent obyvateľov, nevídanú kontroverziu. Otvorene totiž zobrazuje, hoci na fiktívnych filmových príbehoch troch kňazov, skutočné praktiky a hriechy duchovných katolíckej cirkvi – vrátane pedofílie, smilstva, alkoholizmu či korupcie. Hneď po uvedení do kín sa stal najväčším hitom posledných rokov, trhol rekordy návštevnosti, keď ho za prvé dni videlo 2 a pol milióna Poliakov.

 

Za otvárací film vybral tento rok slovensko-českú snímku Punk je hned! debutujúceho režiséra Juraja Šlauku. Hedonistický portrét bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho Oni a Silvio predstavil vlani na festivale v Cannes držiteľ Oscara, Talian Paolo Sorrentino, ktorého preslávili filmy ako Mladosť alebo Veľká nádhera. Psycholologický triler Útek bude uvedený v štyroch slovenských mestách, v Banskej Bystrici, Nitre, Prešove a Prievidzi, ako druhý film poľskej proveniencie a alternatíva ku snímke Klérus. Režisérka Agnieszka Smoczyńska prináša vo svojom druhom hranom filme neštandardnú a znepokojivú drámu, ktorá je inšpirovaná skutočným príbehom. Snímka Chvilky, ktorú premietnu filmové kluby v Banskej Bystrici a Košiciach, je debutom českej režisérky a scenáristky Beaty Parkanovej. Na konte už má Cenu českej filmovej kritiky a čerstvo aj prestížneho Českého leva pre Jenovéfu Bokovú za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe. Popri nej sa v snímke predstaví aj slovenský herec a hudobník Marek Geišberg.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.