Marcové číslo mesačníka Film.sk

obalka Film sk resizeVo Film.sk čitatelia nájdu všetko nové o slovenskom filme. Vzhľadom na to, že v marci vstupujú do slovenských kín až štyri slovenské a koprodukčné filmy, najbohatšou na informácie je práve rubrika Novinky. Marcovú premiéru prvého tohtoročného slovenského filmu, dokument Všetky moje deti Ladislava Kaboša reflektuje časopis v recenzii a tému rómskej otázky stavia do širšieho kontextu.

Pozadie vzniku nových slovenských filmov býva pravidelne obsahom spomínanej rubriky Novinky. O prípravách, nakrúcaní i výpovedi svojich filmov hovoria ich tvorcovia. Ako sa zrodil nápad nakrútiť dokument Arcibiskup Bezák Zbohom... približuje debutujúca režisérka a scenáristka Oľga Záblacká. O veľkom talente Marka Brezovského a jeho odkaze rozpráva režisér filmu Hrana Patrik Lančarič a dokument Štvorec v kruhu alebo Život medzi únikmi a snami o slovenskom výtvarníkovi Vladimírovi Ossifovi predstavuje rovnako jeho autor Ľubomír Štecko. Jediným hraným filmom medzi premiérovými titulmi v marci je koprodukčný film Fair Play. Jeho režisérka Andrea Sedláčková priznáva, že pre ňu ide o veľmi intímny film, do ktorého dala veľa vlastných zážitkov.

 

V rozhovore oslovila redakcia generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska Václava Miku rok a pol po jeho nastúpení do funkcie. Zámerom bolo dozvedieť sa, čo sa z jeho avizovaných plánov podarilo naplniť, čo nie a čo ešte môžu diváci očakávať. Václav Mika hovorí aj o uplatnení slovenských tvorcov v RTVS, podpore pôvodnej tvorby i o vlastnej dramaturgii a programovej štruktúre. V profiloch sa Film.sk vracia k tvorcom, ktorých výročia si pripomíname práve v marci. Uplynie desať rokov od smrti režiséra Martina Hollého i režiséra, výtvarníka a animátora Vlastimila Herolda. Deväťdesiatky by sa dožil tento mesiac obľúbený herec Jozef Kroner.

 

Medzi recenziami zaujme pohľad filmovej teoretičky Zuzany Mojžišovej na dokument Všetky moje deti, ktorá nehodnotí len film Ladislava Kaboša, ale na problematiku rómskej otázky nazerá zo širšieho  spoločenského kontextu. Zo zahraničných titulov časopis reflektuje britský film Rozbitý svet v réžii Rufusa Norrisa „o zraňovaní“, ako ho charakterizuje jeho autorka Roberta Tóthová. Podľa nej je obrazom deštruktívnej sily narušených vzťahov, no aj napriek surovému vyústeniu dáva nádej. V rubrike Aktuálne Film.sk pozýva na výstavu portrétov filmových tvorcov Strieborné tváre II fotografa Mira Nôtu, ktorá je pokračovaním jej prvej časti v Kine Lumière. Mesačník tiež predstavuje publikáciu Rozprava o westerne autorskej dvojice filmových teoretikov a estetikov Petra Michaloviča a Vlastimila Zusku.


Téma v marcovom čísle je zameraná na slovenských tvorcov, ktorí sa uplatnili v zahraničí, a to ďalej ako len v Českej republike. Aktuálne sa čitatelia dozvedia viac aj o nadchádzajúcom 21. MFF Febiofest, ktorý sa tento rok uskutoční v deviatich slovenských mestách vrátane úvodnej bratislavskej časti. Svoje tradičné miesto vo Film.sk má i seriál Svet spravodajského filmu, v ktorom sa okrem iného dramaturg Rudolf Urc upozorňuje na filmové týždenníky Týždeň vo filme z archívu SFÚ v programe televízie TA3.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.