Projekt 100 ponúkne až 13 filmov

Asociacialogo resizeUž od dnes sa prvou premiérou začína 22. ročník najväčšej filmovej putovnej prehliadky na Slovensku Projekt 100. V tohtoročnej ponuke sa opäť objavia novinky, slovenská snímka aj poklady zlatého fondu kinematografie. Dva celovečerné filmy budú dopĺňať krátke predfilmy a prehliadku okorení aj tzv. špeciál. Spolu v rámci Projektu 100 budú môcť diváci vzhliadnuť až 13 snímok.

Projekt 100 otvára 8. septembra poľská dráma režiséra a scenáristu Tomasza Wasilewskeho Spojené štáty lásky, Príbeh odohrávajúci sa v postkomunistickom Poľsku je drámou 4 žien túžiacich po slobode v podobe naozajstnej lásky, ktorá im v živote chýba a za scenár si odniesol tento rok aj Strieborného medveďa z Berlinale. Ďalšou snímkou v prehliadke je novinka Park Chan – wooka známeho u nás vďaka jeho filmu Oldboy. Jeho najnovší titul Komorná bol Projekt1002016logo resizeuvedený v Cannes a je kórejskou interpretáciou knihy Zlodejka od Sarah Waters. Medzi novými filmami nebude chýbať ani Mustang tureckej režisérky Deniz Gamze Ergüven. Cenami ovenčená dráma o 4 sestrách a ich túžbe vymaniť sa spod prísnych pravidiel tradične zmýšľajúcej rodiny vzbudil vlnu pozitívnych reakcií na celom svete. Cenu za réžiu v sekcii Istý pohľad na tohtoročnom Cannes zasa získal film Toto je náš svet amerického režiséra Matta Rossa. Príbeh o mužovi, ktorý žije so svojou rodinou uprostred divokej prírody a je nútený pod vplyvom tragických udalostí vrátiť sa do reálneho sveta si získal kritikov aj divákov aj vďaka výkonu Vigga Mortensena v hlavnej úlohe. Z festivalu v Cannes si cenu odniesol aj Cristian Mungiu. Ten po filme 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni prichádza s titulom, ktorý už teraz niektorý nazývajú filmom roka. Skúška dospelosti je príbehom komplikovaného vzťahu detí a ich rodičov, o rozhodnutí otca urobiť to, čo je pre jeho dcéru najlepšie. V aktuálnom ročníku prehliadky Projekt 100 nebude chýbať ani víťaz z Berlinale – Oheň na mori Gianfranca Rosiho. Jeho najnovší dokument zachytáva život na talianskom ostrove Lampedusa, ktorý je vstupnou bránou do Európy pre tisíce migrantov. Okrem Zlatého medveďa si odniesol z Berlína aj Cenu Amnesty International, Cenu ekumenickej poroty a Cenu čitateľov Berliner Morgenpost.

 

Tak ako po iné roky, ani tento krát nebudú chýbať zástupcovia zo Slovenska. Do Projektu 100 sme zaradili 5 October Martina Kollára – tichý príbeh bez slov o mužovi, bratovi Martina Kollára, a jeho ceste na dôležitú operáciu. Pred snímkou budú môcť diváci vzhliadnuť aj krátky slovenský film inšpirovaný ľudovou rozprávkou Braček Jelenček Zuzky Žiakovej, ktorý získal Čestné uznanie na festivale Fest Anča. A predfilm bude aj pred dokumentom Oheň na mori. Tentokrát pôjde o slovenskú koprodukčnú snímku Superbia Lucy Tóth. Film rozpráva o domorodých obyvateľoch surrealistickej krajiny a premietal sa aj v Cannes.

 

Najväčšia filmová putovná prehliadky na Slovensku sa nezaobíde ani bez pokladov zlatého fondu kinematografie. Fanúšikov filmov isto poteší obnovená premiéra vrcholného diela najvplyvnejšieho svetového animátora Hajaa Mijazakiho Cesta do fantázie. A v digitálnej remastrovanej verzii ponúknemne dve filmové lahôdky – Sedem statočných Johna Sturgesa a kultovú Zväčšeninu Michelanga Antonioniho.

 

Poslednou odpremiérovanou snímkou bude tá s prívlastkom Špeciál. Pre veľký záujem sme sa rozhodli do prehliadky zaradiť očakávaný nový film kanadského mladého režiséra Xaviera Dolana – Je to len koniec sveta. Táto adaptácia divadelnej hry láka aj svojim hereckým obsadením, predstaví sa v ňom napríklad Vincent Cassel či Marion Cotillard.

 

Prehliadka má oficiálne trvanie do 27. februára 2017 a už teraz je zapojených viac ako 60 kín po celom Slovensku. Ani tento rok nechýba špeciálne vydanie magazínu Film.sk, kde k jednotlivým titulom napísali filmoví teoretici texty, aby tak priblížili filmy divákom ešte o čosi viac.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.