O 61.ročníku MFF v španielskom San Sebastiáne

Donostia logo resizeViacerými projekciami sa 20. septembra začal v španielskom San Sebastiáne 61. ročník medzinárodného filmového festivalu, na ktorom budú bojovať tvorcovia 13 súťažných snímok o hlavnú trofej podujatia - Zlatú mušľu.

Na oficiálnom slávnostnom otvorení premietli animovaný film o stolnom futbale Futbolin z dielne oscarového Hugh Jackman resizeargentínskeho filmára Juana Josého Campanellu. Fanúšikovia filmu sna slávnostnom otvorená mohli vidieť napríklad americkú herečku Annette Bening, režisérov Olivera Stonea a Terryho Gilliama. O víťazoch súťaže, ktorá sa skončí 28. septembra, rozhodne medzinárodná odborná porota pod vedením amerického režiséra Todda Haynesa. Jej členmi sú herečka Valeria Bruni Tedeschi, britský hudobník David Byrne, čilská herečka Paulina Garcia, držiteľka Strieborného medveďa z Berlinale 2013, či mexický herec Diego Luna. V porote, ktorá rozhodne o udelení ceny pre najlepšieho mladého režiséra, bude aj umelecký riaditeľ MFF v Karlových Varoch Karel Och. V osobitnej súťažnej sekcii, ktorú bude posudzovať táto porota, premietnu 17 snímok. Súčasťou bohatého festivalového programu, ktorého súčasťou súčasťou sú projekcie 219 filmov je aj český film Alois Nebel (2011) režijný debut Tomáša Luňáka.

 

Prestížne Ceny Donostia za celoživotné dielo udelia tentoraz Austrálčanovi Hughovi Jackmanovi (na obrázku) a  španielskej herečke Carmen Maura, ktorú preslávili úlohy vo viacerých filmoch oscarového režiséra Pedra Almodóvara.
|

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.