Slovenské filmy v Minsku

SFU resizeZačiatok novembra bude v Minsku, hlavnom meste Bieloruska, patriť slovenskej kinematografii. V termíne od 2. do 9.novembra 2012 sa tam uskutoční 19. ročník Medzinárodného filmového festivalu Listapad, ktorého program po úspešných prezentáciách národných kinematografií iných krajín predstaví tento rok v súťažných, nesúťažných i retrospektívnych sekciách našu najnovšiu i staršiu kinematografiu.

MFF Listapad sa koná každý rok a je najväčším a najdôležitejším festivalom v Bielorusku. Jeho dominantnou sekciou je Hlavná súťaž hraných filmov, ďalej jeho program tvoria súťaž mladého kina, dokumentárnych filmov, dokumentárnych filmov národných filmových škôl a filmov pre deti a mládež. Jeho súčasťou sú tiež nesúťažné sekcie hraných a dokumentárnych filmov, retrospektívne sekcie a sprievodný program dopĺňajú rôzne semináre, workshopy, konferencie, vzdelávacie fóra a výstavy. Pravidelne sa konajú aj prezentácie zúčastnených krajín.

 

marhulovy ostrov resizeV Hlavnej súťaži hraných filmov bude na 19. MFF Listapad slovenskú kinematografiu reprezentovať film Marhuľový ostrov Petra Bebjaka. V súťaži dokumentárnych filmov bude mať Slovensko až dvoch zástupcov, a to film Eriky Hníkovej Nesvadbovo a najnovší film režiséra Jara Vojteka Cigáni idú do volieb, len nedávno uvedený vo svetovej premiére na 16. MFDF Jihlava, kde získal Zvláštne uznanie od poroty East Silver. V sekcii dokumentárnych filmov mimo súťaž sa predstavia filmy 25 zo šesťdesiatych alebo Československá nová vlna Martina Šulíka a Cigarety a pesničky režisérskej dvojice Marek Šulík a Jana Bučka. Medzi filmami pre detského diváka bude uvedený film Perinbaba Juraja Jakubiska. Jednu z retrospektívnych sekcií sa festival rozhodol venovať slovenskému režisérovi Štefanovi Uhrovi a v tejto súvislosti uvedie jeho filmy Slnko v sieti, Organ, Panna zázračnica, Tri dcéry a Pásla kone na betóne.

 

MFF Listapad každoročne navštevujú známi svetoví tvorcovia. Na festivale pôsobia ako členovia porôt, majú svoj master class alebo sprevádzajú svoje filmy vo festivalovom programe. Zo slovenských tvorcov sa festivalu zúčastní herečka Milka Zimková (Pásla kone na betóne) a svoj film Marhuľový ostrov uvedie režisér Peter Bebjak spolu s producentom Rastislavom Šestákom. Zo zahraničných tvorcov sa tento rok festivalu zúčastnia napríklad Aki Kaurismäki, bratia Dardenovci či Leos Carax, pričom každý z nich povedie svoj master class.
Viac: listpad.com



Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.