Výhru 20 000 USD dostanú herci z filmu Cigán

„Vôbec sme netušili, že Špeciálna cena poroty, ktorú sme na festivale dostali, je dotovaná aj finančným obnosom.  Na záverečnej recepcii sa nás začali známi pýtať, čo urobíme s peniazmi a my sme najprv nevedeli, o čom hovoria,“ spomína na príjemné prekvapenie Rudolf Biermann. Otázku použitia nečakanej finančnej výhry však s Martinom Šulíkom vyriešili veľmi rýchlo.  Sumu 12 tisíc dolárov rozdelia rovným dielom medzi troch mladých hereckých predstaviteľov filmu Cigán - Janka Mižigára, Martinu Kotlárovú a Martina Hangurbadžu. „Tie peniaze však nedostanú na ruku, ale uložíme ich na špeciálny  účet, z ktorého ich budú môcť čerpať iba na  svoje ďalšie vzdelanie,“ upresnil  R. Biermann.  Trojica mladých talentov doteraz navštevovala ešte len základnú školu, majú teda dosť času porozmýšľať, ako peniaze z výhry v budúcnosti čo najlepšie použiť. Janko by sa chce stať automechanikom, Martin sa od septembra začne učiť za čašníka a Martinka rozmýšľa nad strednou zdravotnou školou.

Zostatok z výhry vo výške 8000 dolárov venujú tvorcovia filmu Cigán detskému rómskemu folklórnemu súboru Kesaj Tchave, ktorý vedú manželia Helena a Ivan Akimovci. Práve oni dvaja podstatnou mierou a nezištne pomohli režisérovi Šulíkovi pri vzniku filmu. Zoznámili ho s rómskymi osobnosťami, pomáhali mu pri výbere účinkujúcich a Helena Akimová preložila scenár Martina Šulíka a Mareka Leščáka zo slovenčiny do rómčiny.  „Aspoň takto sa im môžeme odvďačiť za všetko, čo pre náš film urobili,“ konštatuje Martin Šulík, ktorý sa momentálne môže tešiť aj z výsledkov návštevnosti svojho najnovšieho filmu. Za prvý týždeń od premiéry videlo film Cigán v slovenských kinách 8 976 divákov a v rebríčku návštevnosti ho prekonal iba posledný diel Harryho Pottera.


Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.