Saint Omer

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Omer resizeSaint Omer je nenápadný názov celovečerného hraného debutu Alice Diop, ktorý režisérke vyniesol niekoľko cien. Získal Veľkú cenu poroty v Benátkach a cenu Lion Future Award, Césara za najlepší debut, Cenu Asociácie afro-amerických filmových kritikov, atď. Film Alice Diop je mimoriadne aktuálnym spracovaním mýtického príbehu o Medei, vrahyni detí. Vo filme ju stelesňuje Laurence Coly (Guslagie Malanda), senegalská študentka, ktorá utopila na francúzskom pobreží svoje 15-mesačné dieťa. Ťažiskom Saint Omer je následný súdny proces v meste s rovnakým názvom. V prvom celovečernom filme Alice Diop sa zoznamujeme s Ramou (Kayije Kagame). Učí na univerzite a cestuje z Paríža do mesta Saint Omer, aby sa zúčastnila procesu, o ktorom plánuje napísať knihu. To, čo sa spočiatku javí ako jasný prípad, čoskoro začne vyvolávať mnoho otázok, ktoré Laurence ani Rama nedokážu úplne zodpovedať...

Alice Diop, predtým známa skôr ako dokumentaristka – hoci vždy pracovala s výraznými naratívnymi prvkami – vychádza pomerne striktne zo súdnych spisov Omer2 resizeprípadu Kabou. Nejde však ani tak o klasický dramatizovaný hraný filmový príbeh, či dokonca o čistú rekonštrukciu skutočného súdneho pojednávania, ale skôr o podobu autofikcie – filmový ekvivalent formy, ktorá je veľmi populárna, nie len vo francúzskej literatúre, už istý čas. Diop inscenuje proces s precíznym minimalizmom, takmer ako divadelné predstavenie. Kamera trpezlivo zotrváva na jednotlivých hercoch umiestnených v centrálnej kompozícii: na empatickej sudkyni, opatrnom právnikovi a predovšetkým na Laurence. Zatiaľ čo Rama väčšinu času mlčí, Laurence v podrobných monológoch odhaľuje život poznačený odcudzením, izoláciou a rozpadom. V istých momentoch možno nadobudnúť z nehybných poslucháčov dojem, že obraz zamrzol. V dôsledku toho môže Saint Omer pôsobiť nadmieru chladne. Radikálne okresanie však v konečnom dôsledku nevedie k objektivizácii, ale skôr k obmedzenej, no o to výraznejšej emocionalite. Alice Diop to svojim postavám ani divákom teda Omer3 resizeneuľahčuje.

Postavy sa zdajú byť pod silným napätím, hovoria síce takmer bez výrazu, no mnoho vypovedajú očami. Namiesto skúmania skutočnej udalosti ide skôr o sprostredkovanie osobnej skúsenosti. V priebehu dvoch hodín sa pritom režisérka zameriava na pomerne rozsiahlu škálu tém a styčných bodov. Významnou časťou života mladej Laurence je napríklad vzťah so starším belochom Lucom Dumontetom (Xavier Maly), s ktorým mala dieťa, ako aj vzťah s matkou Odile (Salimata Kamate). Oba sú spojené najmä s ťažkosťami. Saint Omer sa však, bohužiaľ, po väčšinu stopáže nedarí akokoľvek divácky zaujať. Odmerané postavy zostávajú uzavreté, takmer paralyzovane nehybné, rozprávaniu chýba čo i len náznak iskry. Zdĺhavý súdny proces a úmorné, nekonečné prerozprávanie udalostí zahlcuje diváka nežiadanými podrobnosťami, mlčanlivé pohľady v dlhých statických záberoch Omer4 resizeprekračujú hranicu trpezlivosti, zvlášť s ohľadom na priamočiarosť zobrazovaného. Film pritom miestami otvára zaujímavé tematické okruhy, pokladá ťažké otázky, najmä v stretnutiach medzi Ramou, ktorá je v štvrtom mesiaci tehotenstva, a Odile, zlomenou matkou. Prevládajú momenty, v ktorých sa neviditeľné spojenie medzi dvoma veľmi odlišnými ženami stáva viditeľným aj bez jazyka. O to nepríjemnejšie napokon je, keď sa v závere opäť do hry dostáva jazyk a to, čo predtým zostávalo možno až príliš nevypovedané, je zrazu verbalizované až príliš jasne a všetko filozofovanie o materstve vyfučí do prázdna.

Alice Diop vo svojom prvom celovečernom filme opisuje hrozný kriminálny prípad ako autofiktívnu súdnu drámu. Saint Omer je film o odcudzení a skrývaní sa pred realitou, ľudstvom a sebou samým. A je to, bohužiaľ, aj film, ktorý svoj potenciál podkopáva najmä unavenou dramaturgiou.

Omer5 resizeSaint Omer, Francúzsko, 2022
Dĺžka: 122 minút
Réžia: Alice Diop
Scenár: Alice Diop, Amrita David, Marie N'Diaye
Kamera: Claire Mathon
Strih: Amrita David
Produkcia: Toufik Ayadi, Christophe Barral
Hrajú: Kayije Kagame, Guslagie Malanda, Aurélia Petit, Valérie Dréville,
Distribúcia: Film Europe
Premiéra v SR: 30. novembra 2023
Foto: Film Europe

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.