Zomrela česká herečka Blanka Bohdanová

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

blanka bohdanovaV nedeľu 3. októbra 2021 zomrela v jednej z pražských nemocníc vo vysokom veku 91 rokov česká herečka Blanka Bohdanová. Fanúšikom bola známa ako z dlhoročného pôsobenia v divadle, tak z i filmov, či televíznych seriálov. O jej úmrtí informoval známy server iDNES.cz, pričom túto správu potvrdil i hovorca pražského Národného divadla Tomáš Staněk. Zároveň uviedol, že posledná rozlúčka sa bude v súlade s prianím zosnulej hereckej ikony konať v rodinnom kruhu.

Blanka Bohdanová sa narodila 4. marca 1930 v Plzni. K divadlu bola vedená od malička vďaka svojej matke a i preto sa na javisku prvýkrát objavila už vo veku 5 rokov. Po štúdiu na JAMU (Janáčkova akademie múzických umění) sa začala angažovať v pardubickom divadle a neskôr účinkovala aj v Divadle E. F. Buriana. V roku 1966 sa presunula do Národného divadla v Prahe, ktoré sa stalo jej najdlhšou zastávkou. V priebehu piatich dekád tu vdýchla život veľkému množstvu postáv, vďaka ktorým sa výrazne zapísala do pamäti fanúšikov.

Jej prvou filmovou rolou bol Občan Brych z roku 1958, no významnejšie úlohy prišli až o niečo neskôr. Objavila sa napríklad v snímkach Romeo, Julie a tma (1959), Pouta (1960), Maškaráda (1963), Bellevue (1969), Poklad hraběte Chamaré (1984), Velká filmová loupež (1986) Jak si zasloužit princeznu (1994), alebo Bastardi (2010), čo bol jej posledný film vôbec. Zo seriálov možno spomenúť My všichni školou povinní, alebo Život na zámku. K jej najväčším úspechom patrí zisk divadelnej ceny Thália, no mimo iné jej bola udelená aj cena Františka Filipovského za dabing. Popri herectve sa venovala aj maliarstvu, k čomu ju doviedli obmedzenia zo strany politického režimu a neskôr i pedagogickej činnosti.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.