Otcovia a matky (Fædre og mødre/Fathers & Mothers)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Mam resizeRodinné peripetie figurujú v dánskom filme hojne a sú pojednané na všetky spôsoby. Najvýraznejšie sa do tohto kontextu zapísal v roku 1998 Thomas Vinterberg svojou Rodinnou slávnosťou, v ktorej odkrýva patológiu rodinných vzťahov, maskovanú blahobytnou dôstojnosťou a súdržnosťou zúčastnených. Komunitné vzťahy ho zaujímajú aj v Hone, kde so svojim spoluscenáristom Tobiasom Lindholmom testuje kvalitu týchto väzieb v kauze učiteľa v materskej škôlke. Dcérka jeho priateľa, tvrdí, že videla Lucasov penis a začína sa bezohľadné účtovanie. Od týchto hĺbkových analýz sa dostáva i do polohy, kde sa s modelom rodiny experimentuje v mene módnej slobody. V Komúne sleduje manželský pár, rozhodnutý otvoriť zdedený dom širokému spektru účastníkov komunitného života. Do rodinného portfólia môžeme zaradiť i seriál Dedičstvo z rokov 2014-2017, kde sa po smrti matky, váženej a uznávanej sochárky, začína boj o hmotné i nehmotné statky.

Významným dielom doň prispela i režisérka a herečka Paprika Steen snímkou Otcovia a matky, ktorú v roku 2018 nakrútila na Sviatky pokoja a mieru, Man2 resizesituované do rodinnej atmosféry Vianoc. V orientácii na tento tematický okruh pokračuje aj v tomto prípade. Otcovia a matky, sústredení do rodičovskej komunity prestížnej školy, sa síce snažia cirkulovať okolo svojich ratolestí, ale je zrejmé, že ich deti tvoria len vonkajší kruh pozorovateľov a oni riešia predovšetkým vlastné citové a iné osobné turbulencie.

Ulrik (Jacov Lohman) a Piv (Katrine Greis-Rosenthal) v úvode vedú do školy svoju dcéru Hannu. Ich nadšenie ani trochu nezdieľa, ale transfér sa vydarí, vidíme ich ako sa po štyroch mesiacoch ponáhľajú na triednu schôdzku 6.B, plní očakávania a ochoty vkĺznuť bez problémov do rodičovského kolektívu. Je pestrý s reprezentantmi tradičných i menej tradičných modelov otcov a matiek. Hlavnou témou schôdzky je každoročný spoločný výlet na chatu. Hlavné slovo má Per (Rasmus Bjerg), udeľuje organizačné pokyny a jeho žena Wencke (Lise Baastrup) hlavne pečie a zásobuje zúčastnených v triede i mimo nej svojimi koláčmi. Piv na chatu s Ulrikom nemôže, a tak si on môže vychutnať Mam3 resizeprítomnosť príťažlivej Julie (Amanda Colin). Jej muž Thorbjorn (Carsten Bjornlund) rovnako ako Piv príde neskôr a ona ho povzbudzujúco označí za opičiaka. Súlad narušuje len Lis (Merete Maerkedahl), stále prichádza neskoro a s ničím nie je spokojná, rovnako i Bettina (Line Kruse), manželka Tommyho (Nikolaj Lie Kaas). Cíti intenzívnu potrebu vnášať do idylického prostredia konfliktné momenty. Nepáči sa jej neustále suplovanie a je zásadne proti tomu, aby mali deti výtvarnú výchovu až po deviatu triedu.

Zdá sa, že zábava nie je určená len deťom. Bláznivé striekanie vodnými pištoľami si užívajú aj dospelí a z nočnej "bojovky", keď sa vydajú s horiacimi fakľami hľadať v lese poklad, vystraší niektorých rodičov viac, než ich potomkov. Lisa je dôrazne proti tomu, aby sa niekde na strome hompáľalo mŕtve prasa a pasuje sa za ochrankyňu zvierat. Po tom, čo okolo deviatej nastane večierka, to otcovia a matky Mam8 resize„rozbalia“. Kompletne sa opijú a spievanie pri ohníku sa zmení na opilecké šialenstvo za sprievodu ruskej Kalinky. Piv nájde Ulrika chrápať na posteli v páskovanom svetríku. Joint s Juliou v kríkoch patril do pôvabne vykoľajeného večierkového menu.

Scenárista Jakob Weis, ktorý napísal scenár aj pre režisérkin predchádzajúci film Sviatky pokoja a mieru, v pozadí príbehu o kolektívnom školskom výlete na chatu, sprítomňuje otázku akejsi životnej dynamiky otcov a matiek, založenej na rovnováhe prísne dodržiavaných rodičovských povinností, vyvažovanej ventilujúcimi večierkami. V závere, pri dôkladnej debate v triede o tom, čo bolo na výlete a čo bude ďalej, ako sa má všetko úspešne vyvíjať, sa Ulrik s prekvapením obzerá po prostredí, kde má každý svoj názor a silnú potrebu ho verejne prezentovať. Nikto nikoho nepočúva a už vôbec sa nediskutuje, je „prenázorované“, výraz, ktorý sa oplatí si zapamätať. Ako to vlastne funguje v dánskom Mam9 resizevzdelávacom systéme, nie je úplne jasné, keď zúčastneným riaditeľ oznámi, že Pera a Wencke vylúčil, kvôli ich násilnému správaniu. Myšlienka, že na správanie rodičov sa vzťahujú rovnaké kritériá ako na ich deti a za prečiny si zaslúžia trest, je veľmi inšpiratívna.

Dánske filmy nás svojim spôsobom poučujú o tom, ako fungujú ich spoločenské mechanizmy. Je z nich čitateľné, že všetko sa musí riadiť podľa plánu a všetko má svoje limity a hranice. Nestanovujú sa zhora, mocenskými pákami, ale takto sú nastavené skupiny akejkoľvek veľkosti a rozhodujú o nich oni sami. Kto odmieta kolektívne pravidlá, sám sa vylučuje, ako to zdôrazňuje riaditeľ Adrian (Lars Brygmann). Sú nastavené tak, aby podľa možností vyhovovali všetkým a ak sa tak nedeje, nespokojní majú právo sa sťažovať, čo sa v prípade Lisy alebo Bettiny, manželky tajného homosexuála Tomyho, naozaj deje. Nato, Mam10 resizeaby sa však niečo zmenilo, musí prijať spoločné stanovisko väčšina a tento proces musí sprevádzať dosýta vyčerpaná výmena názorov. Potom sa pokračuje uvoľňujúcim večierkom v čínskom štýle. Ulrika v kostýme mandarína s podmaľovanými očami sprevádza Piv, oblečená v podobne parodickom štýle.

Z filmu je zrejmé aj ďalšie konštatovanie a týka sa generačnej úrovne. Deti sa vždy snažia byť iné, ako ich rodičia. Majú chladný odstup a bez nadšenia pozorujú svojich bláznivých otcov a matky. Čím ich metódu „služby a ventilácie“ nahradia bude zaujímavé sledovať a zároveň pre tento druh generačnej konfrontácie hľadať to najvhodnejšie označenie.

Snímka resizeOtcovia a matky (Fædre og mødre/Fathers & Mothers), Dánsko, 2022,
Dĺžka: 97 minút
Réžia: Paprika Steen
Scenár: Jakob Weis
Kamera: Jan Pallesen
Hudba: Jeppe Kaas
Strih: Jacob Thuesen
Masky: Nanna Castmar-Jensen, Malene Immerkær
Kostýmy: Stine Gudmundsen-Holmgreen
Produkcia: Tomas Radoor
Hrajú: Katrine Greis-Rosenthal, Jacob Lohmann, Nikolaj Lie Kaas, Lars Brygmann, Amanda Collin, Lise Baastrup, Line Kruse, Rasmus Bjerg, Carsten Bjørnlund, Mikael Birkkjær, Nikolaj Bo Koch, Maria Rossing, Lisa Loven Kongsli, Peter Zandersen, Martin Greis-Rosenthal, Merete Mærkedahl, Filippa Suenson, Ida Skelbæk-Knudsen, August Baumbach, Sara Åberg, Maja Zejcirovic, Victor Madsen, Arthur Garfield, Marcus Holm Jensen, Selma Zejcirovic
Distribúcia: ASFK
Premiéra v SR: 3. augusta 2023
Foto: ASFK

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.