Sedem filmov Akira Kurosawu

KurosawaPoster1_resizeK stému výročiu popredného japonského režiséra Akura Kurosawu usporiada Veľvyslanectvo Japonska v SR a The Japan Foundation v spoluprácu s bratislavským kinom Mladosť od 28. februára do 2. marca 2011 festival jeho filmov. Diváci si budú môcť pozrieť sedem jeho najznámejších diel, na ktoré je vstup voľný. Filmy sa premietajú v japonskom jazyku s anglickými titulkami.

Ako prvý uvidia diváci v bratislavskom kine Mladosť 28. februára snímku detektívku Túlavý pes. Dej filmu sa odohráva v Tokiu po druhej svetovej vojne. Mladému detektívovi kriminálnej polície Murakamimu v autobuse odcudzia služobnú zbraň. Rozzúrený a zahanbený sa ju pokúša nájsť a získať späť. Bezúspešne. Pomocnú ruku mu ponúkne starší a skúsenejší detektív Sato, s ktorým sa potom snažia spoločne vystopovať páchateľa osudnej krádeže. Čoskoro sa totiž objavia obete zabité guľkami z Murakamiho zbrane. Jeden z prvých japonských povojnových „noir“ filmov má názov Zlý chlap spí dobre. V hamletovskom príbehu spoločenského škandálu z povojnového Japonska sa mladý muž Nishipokúsi využiť svoju pozíciu v skorumpovanej firme k tomu, aby demaskoval mužov zodpovedných za smrť svojho otca.

V snimke Žiť pán Watanabe celý život pracoval ako úradník na tokijskej radnici. Za tridsať rokov vernej služby sa prepracoval až na miesto vedúceho oddelenia. Jeho celý život je len práca medzi štyrmi stenami kancelárie a vysoké stohy papiera na oboch stranách pracovného stola. Jedného dňa sa dozvie informáciu, ktorá mu zmení život. Je smrteľne chorý a zostáva mu už len šesť mesiacov života. Uvedomí si, že vo svojom živote vlastne ešte nič nedosiahol a žil iba pracovným stereotypom a neporozumením v kruhu rodiny. Tvárou v tvár smrti si začne klásť otázky o zmysle života a rozhodne sa zanechať po sebe na svete stopu.
Príbeh filmu Nebo a peklo je z obdobia povojnovej hospodárskej revolúcie v Japonsku. Kingo Gondo, úspešný manažér v obuvníckom priemysle sa na vrchole svojej kariéry stane obeťou vydierania. Keď zistí, že únoscovia namiesto jeho syna zajali iného chlapca, ocitá sa v neľahkej situácii. Musí sa rozhodnúť, či obetuje prácu, ktorá je pre neho zmyslom života alebo svoju česť a dobré meno. Snímka Opitý anjel sa odohráva v povojnovom Japonsku, kde má na chudobnom predmestí kliniku doktor – alkoholik Sanada. Snaží sa pôsobiť ako anjel pre ľudí, medzi ktorými žije. Podľa vlastných slov chce očistiť meno, ktoré pripomína močiar plný smetí, aký sa nachádza práve pred jeho domom. Jeho novým pacientom sa stáva zločinec Matsunaga, ktorý v bitke s konkurenčným gangom utrpel strelné zranenie. Medzi dvomi mužmi sa vyvinie zvláštny typ priateľstva. Jedného dňa prepustia z väzenia bývalého šéfa gangu a mladík tak stráca svoje postavenie i milenku. Svojmu bývalému šéfovi sa postaví tvárou v tvár v boji na život a na smrť.

Stredoveké Japonsko je témou slávneho Kurosawowho filmu Rašómon. Pod strechou polorozpadnutej brány démonov sa stretávajú traja muži: mních, drevorubač a pocestný. Postupne sa dozvedáme, že v lese bola zneuctená žena a zavraždený jej manžel. Tento ohavný zločin je opisovaný rôznymi ľuďmi z viacerých uhlov pohľadu. Otázkou je, kto hovorí pravdu a kto klame.

Festival uzavrie 2. marca film Černofúz. V druhej polovici devätnásteho storočia prichádza na kliniku Koshikawa mladý lekár Noboru Yasumoto. Naráža tu na množstvo nariadení svojrázneho, despotického, neústupčivého a navonok odmeraného mestského šéflekára, ktorého každý podľa farby jeho brady volá Červenofúz. Mladý internista je znechutený spôsobom vedenia kliniky a chce odísť, ale nemôže. Preto sa rozhodne ignorovať všetky nariadenia a predpokladá, že ho hlavný lekár prepustí. Postupne však spoznáva, že každé z nariadení má svoj zmysel a že jeho nadriadený je výborný lekár, ktorý lieči predovšetkým dušu človeka a popritom aj telo. Napriek finančným problémom neprestáva liečiť nemajetných a na ich ochranu sa nebojí postaviť zoči-voči presile... Film o živote a umieraní, o nemilosrdnej pravde a "milosrdnej" lži, o chudobe a bohatstve. O pravej láske, ktorá nie je zmäkčilá, ale primerane prísna, aby vychovávala.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.