V pasci: Barcelona (Bird Box Barcelona)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Box resizeNa počiatku bol výborný psychologický román Bird Box (u nás vydaný pod názvom Naslepo) spisovateľa Johna Malermana, ktorý roku 2018 adaptovala známa režisérka Susanne Bier v netflixovskom filme V pasci (aby sme vychádzali z oficiálneho českého distribučného názvu) so Sandrou Bullock v hlavnej úlohe. Výsledkom bola ľahko nadpriemerná snímka, ktorá si však vyslúžila dostatočnú divácku pozornosť, aby sa zaradila medzi najúspešnejšie filmy spoločnosti Netflix. Azda tento film väčšmi ocenili tí, ktorí neprečítali výrazne napínavejší a intenzívnejší román, ktorý však, aby sme boli spravodliví, nebolo vôbec ľahké previesť na filmové plátno. Verzia so Sandrou Bullock napokon ponecháva nad príbehom auru tajomstva a pracuje s tým, že čím menej vidíme, tým viac sme vydesení.

Po tom, čo Netflix oznámil novú verziu tohto príbehu, bolo na mieste uvažovať či pôjde o španielsky remake pôvodného filmu, alebo sa tvorcovia vyberú Box2 resizesvojou vlastnou cestou. Po úvodných minútach je však zrejmé, že sa španielska režisérska dvojica David Pastor a Àlex Pastor rozhodla prispôsobiť pôvodný námet k vlastnej svojbytnej verzii. Na pôvodné osudy Malorie (ktorú stelesňovala práve Sanda Bullock) sa teda nijak neodkazuje a my sa zo Spojených štátov presúvame na európsky kontinent, kde desivá skaza ľudstva zúri s rovnakou intenzitou ako za veľkou mlákou. Je teda pravdepodobné, že sa nachádzame v rovnakom apokalypsou zasiahnutom svete, len v inej časti zemegule a (ak teda v Spojených štátoch toto všeľudské prekliatie udrelo neskôr) zrejme aj predbiehame udalosti krútiace sa okolo hrdinky Malorie.

Hlavnou postavou filmu V pasci: Barcelona je Sebastián, ktorého na začiatku filmu vidíme s dcérou Annou. Ako sa po chvíli dozvedáme, svet je sužovaný akousi ťažko opísateľnou katastrofou, ktorej Box3 resizepríčina je neznáma (rovnako ako aj v románe, či prvej filmovej adaptácii), no evidentné je, že do sveta ľudí zasiahli tajomné entity. Pri uzretí týchto bytostí majú ľudia suicidálne sklony, teda nevysvetliteľné nutkanie spáchať samovraždu. Nevieme čo vidia, nevieme či sa dá proti týmto sklonom brániť, isté je len to, že prežiť možno pobyt vonku iba so zaviazanými očami. Krátko po úvode filmu sa Sebastián pridruží ku skupine ľudí, ktorí prespávajú na bývalej barcelonskej autobusovej stanici, pričom sa zdá, že film bude nasledovať svojho predchodcu a medzi touto skupinkou nájde Sebastián so svojou dcérou nové útočisko. Bratia Pastorovci sa však rozhodli pristúpiť k filmu úplne iným spôsobom a odkláňajú sa tak od šablónovitosti, či otrockej vernosti príbehu. Sebastián totiž ukradne jeden z autobusov, v ktorom prespáva časť obyvateľov stanice, a vyjdením na svetlo sveta spôsobuje smrť všetkých pasažierov, Box6 resizektorí mimo stanice prichádzajú do kontaktu s onými tajomnými bytosťami. Zisťujeme, že Sebastiánova dcéra Anna je v skutočnosti výplodom jeho fantázie, falošným vyobrazením démonických bytostí, ktoré Sebastiána po smrti jeho skutočnej dcéry využívajú, ako smrtiaceho posla prinášajúceho ďalšie obete.

V zajatí: Barcelona teda zaujme originálnym prístupom k látke, po úvodnej dvadsaťminútovke však už nemá veľmi čím prekvapiť. Azda by bolo zaujímavejšie, keby tento zvrat prišiel neskôr alebo by sa vyjavil ako výsledná pointa. Po tom, čo je nám táto skutočnosť prezradená totiž strácame hrdinu a dostávame antihrdinu – antagonistu, ktorému viacej nemôžeme fandiť. Rozhodnutie pozrieť na príbeh z Box5 resizedruhej strany teda nie je veľmi šťastným krokom. Zatiaľ čo s Malorie sme mohli súcitiť, báť sa o ňu a jej deti, Sebastián je vlastne služobníkom bytostí, ktorých záhadnosť je takisto narušená tým, že s nimi Sebastián (aj keď v istom delirickom stave) nadviaže kontakt. Oproti pôvodnému filmu teda výraznejšie absentuje hororový prvok a pocit strachu, ktorý dodával príbehu potrebné ingrediencie. V pasci: Barcelona je teda skôr akousi temnou fantasy z katalánskeho strediska, no ani atraktívne prostredie Barcelony film nevytŕha z obyčajného priemeru. Komu by nestačil pôvodný príbeh V pasci (Bird Box), odporúčam radšej siahnuť po knižnom pokračovaní Johna Malermana s jednoduchým názvom Malorie.

Box4 resizeV pasti: Barcelona (Bird Box Barcelona), Španielsko, 2023
Dĺžka: 110 minút
Réžia: David Pastor, Àlex Pastor
Predloha: Josh Malerman (kniha)
Scenár: David Pastor, Àlex Pastor
Kamera: Daniel Aranyó
Hudba: Zeltia Montes
Strih: Luis De La Madrid, Martí Roca
Scénografia: Laia Colet, Núria Guardia
Kostýmy: Alberto Valcárcel
Producenti: Dylan Clark, Adrián Guerra, Chris Morgan, Núria Valls
Hrajú: Georgina Campbell, Mario Casas, Michelle Jenner, Gonzalo de Castro, Leonardo Sbaraglia, Lola Dueñas, Patrick Criado, Naila Schuberth, Diego Calva, Alejandra Howard, Celia Freijeiro, Gerard Oms, Milo Taboada
Distribúcia: Netflix
Foto: Netflix 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.