Luther: Pád z nebies (Luther: The Fallen Sun)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Neb5 resizePozná ich najtemnejšie tajomstvá. Pozná ich pochybný život na internete a sociálnych sieťach. Drží každého z nich v šachu hrozbou zverejnenia. David Robey (Andy Serkis) je manipulátor na hrane geniality a šialenstva, čo práve vylákal tam, kde chcel, svoju ďalšiu obeť. Matka nezvestného mladého upratovača Corinne Aldrichová (Hattie Morahan) chvíľu na to však dostane sľub od iného génia – detektíva DCI Johna Luthera (Idris Elba), často pri riešení prípadov poháňaného vpred vlastnou posadnutosťou. Vraj jej ho nájde a vráti späť. Lenže, kto v tej chvíli mohol vedieť, že si Robey „dovolí“ nahliadnuť aj do Lutherových súkromných tajomstiev a využiť ich proti nemu – hoci detektív žije prakticky bez pripojenia na internet, čisto analógovým životom. Kto pozná britský televízny seriál Luther z pera Neila Crossa a produkcie BBC, vysielaný v piatich sezónach z rokov 2010 – 2019, ten vie. A kto nevie, možno spoločne s hlavným antagonistom do Lutherovho vnútra nahliadnuť neodolá...

Nová šéfka oddelenia závažných a sériových zločinov Odette Raineová (Cynthia Erivo) je dosť nepríjemne prekvapená, keď jej Luther zavolá svojim tajným Neb3 resizemobilom priamo z väzenskej cely. No dôverou v jeho prípade rozhodne mrhať nemieni. Nestačilo, že bol aktuálnym protivníkom ponížený, zbavený hodnosti, stíhaný a uväznený. Robey mu dokonca cez tajnú rádiovú frekvenciu odvysielal zvukový záznam posledných chvíľ života Calluma Aldricha. Po tom, čo je jeho matka spoločne s rodičmi iných ďalších manipulátorových obetí vlákaná do domu, kde sú spoločne vystavené ich mŕtve pozostatky – pričom videozáznam s následným úmyselným požiarom na zahladenie fyzických stôp sa „exhibicionisticky“ ocitne na internete, Lutherovi nezostáva nič iné len čeliť faktu, že svoj niekdajší sľub nedokázal splniť. Zdá sa tiež, že vrah je zdrvenej Corinne na blízku. Predstiera priateľský záujem, no zároveň sa tým Lutherovi priamo vysmieva. Nastal preto čas skontaktovať dozorcov a bývalého kolegu Dennisa McCabea (Vincent Regan) s nebezpečným plánom na útek maskovaný za väzenskú vzburu. Prežiť možné útoky od násilníkov, ktorých dopomohol Neb4 resizespravodlivosti dostať pod zámok, nenápadne splynúť s davom na londýnskych uliciach a pochopiť akýsi zvrátený systém v tom, ako Robey koná... Detektívka Reineová medzi tým povolá na dolapenie protagonistu jeho bývalého šéfa Martina Schenka (Dermot Crowley), aktuálne už vo výslužbe. Jeho návrh na riešenie situácie je jasný – asi najvýhodnejšie pre všetkých bude číhať na Luthera pekne z diaľky. Ak budú trpezliví a sem-tam dodajú Lutherovi aj pár potrebných informácií na vystopovanie protivníka, možno čoskoro zabijú dve muchy jednou ranou.

Snímka Luther: Pád z nebies režiséra Jamieho Paynea je celovečerným filmovým spracovaním populárneho televízneho seriálu s dosť svojráznym, často problematickým avšak napriek tomu veľmi charizmatickým vyšetrovateľom v hlavnej úlohe. Je to hra na mačku a myš, v ktorej sa často hranice medzi spravodlivosťou a zločinom stierajú. Protagonista prakticky bez súkromného života sa často pokúša udržať krok so svojím protivníkom na základe prenikavého psychologického vhľadu do jeho Neb10 resizeosobnosti. Málokedy sa to však zaobíde bez toho, žeby to nemalo aj zásadný vplyv na temnejšiu stránku povahy detektíva samého. Dolapenie zločinca môže so sebou prinášať aj neočakávané prekročenie stanovených pravidiel spoločnosti, lebo dôkazov na usvedčenie zvykne byť dosť málo. Navyše na dolapenie jedného zločinca môžu sem-tam veľmi dobre poslúžiť aj pomerne intímne „konzultácie“ s iným, jemu podobným – prípadne podobnou.

S výnimkou prvej šesťdielnej a štvrtej dvojdielnej série, tvorcovia každý ďalší Lutherov prípad rozčlenili do štyroch päťdesiatminútových epizód. Aktuálny film preto vinou stanovenej celovečernej dĺžky môže občas pôsobiť trochu unáhlene. Scenár veterána série Neila Crossa sa začína sľubným prológom zameraným predovšetkým na až groteskne zlovestnú postavu manipulátora Davida Robeyho a jeho praktiky. „Pomrkáva“ na bežného používateľa internetu, ktorý sleduje stránky kontroverznejšieho rázu, Neb6 resizemá virtuálne vzťahy, najmä určité špecifické sexuálne preferencie, ktoré by rád utajil pred vlastnou rodinou, či stávkuje a podobne, ale hlavne sa bojí prezradenia a s tým zároveň akéhosi spoločenského znemožnenia. Všetky tieto scény fungujú viac-menej na univerzálnej úrovni a dokážu osloviť aj diváka, ktorý sa doposiaľ nestretol so žiadnou z predchádzajúcich epizód seriálu. Konfrontujú diváka s pre súčasnosť veľmi aktuálnou hrozbou sledovania a zneužívania informácií, aby ju vygradovali až do podoby spoločenskej paranoje. Následne sa však pozornosť presunie na titulného detektíva...

Spôsob jeho charakterizácie je značne náznakový, spoliehajúci sa na zvedavosť neznalého publika. Tvorcovia nemienia len tak strácať svoj drahocenný čas odvolávaním sa na kľúčové momenty seriálu, aby tým neotrávili fanúšikov. Na druhej strane šikovne využívajú chýbajúce čiastočky puzzle v rámci Lutherovej osobnosti na to, aby motivovali publikum k dodatočnému vzhliadnutiu nevidených epizód. Neb12 resizeSnímka sa najmä v expozícií výrazne spolieha na mimoriadne neochvejný herecký výkon Idrisa Elbu, dodávajúci protagonistovi uveriteľnejší ľudský rozmer, aký mu scenár nijako zvlášť nepredpisuje. Takisto Lutherov následný únik z väzenia a počiatky jeho pátrania po Robeym by si zaslúžili podrobnejší popis. Jedná sa o pomerne krátke scény, ktoré by sa v prípade nie filmového, ale skôr seriálového spracovania látky dokázali bez problémov dynamicky rozvinúť do podoby väčšieho počtu epizód. Okrem spomínaných, pomerne skratkovito spracovaných momentov, však príbeh ženie vpred veľmi napäté pátranie podľa vzoru Sherlocka, Mlčania jahniat, či Millennia Stiega Larssona, kríženého s akousi kvázi bondovkou. Pohrávanie sa s konvenčnejšími thrillerovými podzápletkami nielenže nevadí, ale paradoxne poukazuje na nespochybniteľný talent tvorcov. Rozhodne im nechýba cit pre dramatický detail a aj z žánrovo banálnej situácie dokážu „vydolovať“ úplné maximum.

Kamera Larryho Smitha upúta od prvých minút svojím zaujatím postavami, najdrobnejšími hereckými Neb8 resizegestami aj kultivovaným stvárnením podoby chladne pôsobiacich londýnskych ulíc. V porovnaní so seriálovou podobou príbehov titulnej postavy, nešetrí efektivitou ani pri nakrúcaní pomerne spektakulárnych akčných scén v tých skutočne najpríhodnejších momentoch. Hudba Lorneho Balfeho je temná a skôr atmosférická. Pripomenie pár povedomých tónov zo seriálu, no málokto si z nej zapamätá nejakú konkrétnu melódiu aj po odrolovaní sa záverečných titulkov. Kostýmy Susan Lyall zavádzajú späť do hry aj Lutherov charakteristický sivý kabát, takže stačí si len počkať, kým sa dostane von z väzenskej cely... Luther: Pád z nebies je dlhšou, akčnejšou, dynamickejšou epizódou. Dôstojným filmovým pokračovaním populárneho seriálu, ktorý fanúšikov určite poteší a má tiež potenciál motivovať nováčikov k tomu, aby dohnali zameškané.

Neb11 resizeLuther: Pád z nebies (Luther: The Fallen Sun), Veľká Británia, USA, 2023
Dĺžka: 129 minút
Réžia: Jamie Payne
Scenár: Neil Cross
Kamera: Larry Smith
Hudba: Lorne Balfe
Strih: Justine Wright
Scénografia: Jon Gary Steele
Kostýmy: Susan Lyall
Producenti: Peter Chernin, Neil Cross, Idris Elba, David Ready, Jenno Topping
Hrajú: Idris Elba, Cynthia Erivo, Andy Serkis, Dermot Crowley, Thomas Coombes, Hattie Morahan, Lauryn Ajufo, Vincent Regan, Dan Li, Edward Hogg, Einar Kuusk, Tom McCall, Jess Liaudin, Borislava Stratieva, Ash Patel, Amy Trigg
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.