Viktoriánky (The Nevers, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Victor resizeOznačenie výpravy do Británie 19. storočia, štartujúcej k velkému obdobiu priemyselnej revolúcie a novej doby, ovenčenej vynálezmi ako elektrina, alebo bezdrôtové spojenie, za science fiction asi nie je úplne presné. Do relatívne stabilného života viktoriánského impéria sa dostávajú správy o skupine „dotknutých“ žien. Majú výnimočné schopnosti, znepokojujúce všetky společenské vrstvy. Lord Massen sa obáva narušenia harmónie i hierarchie a vyvolávania nepokojov. Tvrdí, že „chaos nie je zmena“. Asi takto nejako musela dobová spoločnosť vnímať všetko, čomu nerozumela a bola nútená sa nejako so všetkým, čo nepoznala, vyrovnať.

Výnimočné ženy v seriáli Viktoriánky sústreďuje sirotčinec bohatej vdovy filantropky Lavinie Bidlowovej (Olivia Williams). Poskytuje ochranu všetkým, ktoré Victor2 resizečosi z výnimočného registra za rôznych okolností prejavia. Vedie ich Amelia True (Laura Donnelly), akčná hrdinka s nadprirodzenou silou, schopná ju vždy vhodne využiť. Navyše vidí do budúcnosti v krátkych, nie vždy čitateľných okamžikoch. Vedľa nej verne stojí Penance Adair (Ann Skelly), tá zase vidí energiu a svoj výnimočný technický talent prejavuje na výrobe vynálezov. Medzi dobovými kočiarmi sa vyníma jej trojkolový automobil a v laboratóriu testuje ďalšiu sériu technických zázrakov. Potom je tu napríklad Myrtle (Viola Prettejohn), hovoriaca zmesou čínštiny a ruštiny. Amelia a Penance ju vytrhnú zo spárov konkurenčnej skupiny, vedej šialenou vražedkyňou Maladie (Amy Manson), podľa všetkého rovnako obdarenou výnimočnosťou, ako jej mierumilovnejšie kolegyne. V opere podreže na javisku speváka a jej guľometčík namieri svoju strieľajúcu ruku do vznešeného publika. Nadzemský, odzbrojujúci spev Mary Brightonovej (Eleanor Tomlinson) síce vraždenie zastaví, ale prejaví sa ako dotknutá a Maladie sa jej snaží zmocniť. Amelia ju zachráni, no nie nadlho, umiera po nejakom čase vraždiacou rukou guľometčíka pri koncerte v parku. Je tu ešte inšpektor Frank Mundi (Ben Chaplin). K Victor3 resizeMary mal nežný vztah a chce vedieť, kto si jej vraždu objednal.

Maladie a spol. talentované dievčence a ženy unášajú, lebo chcú zistiť, odkiaľ sa berú ich nezvyčajné vlastnosti. Majú svojho šialeného vedca i ozbrojené zložky svalnatých monštier. Do londýnského panoptika roku 1899 patrí ešte Kráľ žobrákov (Nick Frost), striedavo poskytujúci služby všetkým zúčastneným stranám. Keď Maladie konečne zastane pod šibenicou, asistuje machiavellistickému plánu lorda Massena (Pip Torrens). Rozhodne sa, že jediným bojom proti chaosu je vyvolanie riadeného chaosu. Masy, ktoré sa prihrnú sledovať krvavé divadlo, dostanú zásah elektrinou a v uliciach zavládne strach. Massen, predobraz kapitána priemyslu si nepraje, aby ktosi prepisoval zákony reality a nevzdelaná Írka (Penance) súkala z rukávu vynálezy, ohrozujúce prirodzený beh vecí.

Victor5 resizeViac než vcelku jednoduchá inscenácia zápasu medzi dobrými a zlými dotknutými, do čoho sa miešajú ďalší aktéri s najrôznejšími záujmami, boduje projekt s rekonštrukciou dobových reálií a ponurou atmosférou Londýna, s dramaticky vyhrotenými společenskými rozdielmi, biednymi nádenníkmi, vychudnutými slúžtičkami a celým tým značne odpudivým hemžením budúcich proletárov a bezzemkov, bez práv, zavalených úmornou prácou za pár drobných. Na druhej strane vstupujeme do elegantných interiérov panských aristokratických vládcov, napospol mužov, pohŕdajúcich všetkými bez klubovej príslušnosti. Táto spoločenská geometria akosi mimovoľne vysvetľuje pôvod odporu voči čomukoľvek, čo môže túto konšteláciu zmeniť. Elektrina je nebezpečná, lebo dokáže zabíjať a lord Massen si neodpustí ironické poznámky i k stúpajúcemu ženskému sebavedomiu, v príbehu trochu nemotorne predstavenému v podobe dotknutých super žien. Victor8 resizeTvrdí, že „čo dnes ženy desí, budu zajtra prijímať a pozajtra vyžadovať“. Genderová odvaha, spojená s úsvitom veku elektriny je však na pochode a len tak ju niečo nezastaví. Tuším Amalia vyhlasuje, „ sme prvá generácia, ktorá si zvykla na nemožné“. Dotknuté všetko zmenia, tak ako kedysi luk a šíp, konštatuje prorocky jedna z postáv. Mužských, prirodzene.

Celú, v podstate pekne kompaktnú tému spochybní posledný diel, situovaný kamsi do ďalekej budúcnosti, kde sa zase odohráva boj neprirodzeného s nadprirodzeným a zorientovať sa vo väzbách na predchádzajúce diely je náročné. Navyše sa kdesi v polovici švenkom dej vracia späť do pôvodného modu, len zase posunutého viac do minulosti, aby sme pochopili, ako sa z Amalie stala super dotknutá žena a rovnako aj z celej jej entournage. Je to zrejme kvások na ďalšie série, ale nápad naordinovať v príbehu dejové zrasty, pendlujúce medzi 19. storočím a nejakou galaktickou budúcnosťou, s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú mať na nesmrteľnosti tvorcov žiadny výrazný podiel.

Victor4 resizeViktoriánky (The Nevers, TV seriál) , USA, 2021
Dĺžka: 5 h 54 min. (Minutáž: 55–63 min.)
Manažér projektu: Joss Whedon
Réžia: Joss Whedon, David Semel, Zetna Fuentes
Scenár: Joss Whedon, Jane Espenson, Kevin Lau
Kamera: Seamus McGarvey
Zvuk: Larry Benjamin
Scénografia: Gemma Jackson, Tina Jones
Masky: Natalia Osipova
Kostýmy: Jane Petrie, Michele Clapton
Producenti: Greg Spence, Kevin Lau, Melissa Iqbal, Duncan Muggoch
Hrajú: Elizabeth Berrington, Ben Chaplin, Anna Devlin, Laura Donnelly, Martyn Ford, Nick Frost, Amy Manson, Zackary Momoh, Rochelle Neil, James Norton, Denis O'Hare, Viola Prettejohn, Tom Riley, Kiran Sonia Sawar, Ann Skelly, Ella Smith, Eleanor Tomlinson, Pip Torrens, Olivia Williams, Andy Burse
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.