Saw X

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Des resizeOd pôvodného filmu už desaťnásobnej série Saw uplynulo presne dvadsať rokov. Úvodný film, ktorý v našej distribúcii vyšiel s podtitulom Hra o prežite, vyslal na plátno nováčik James Wan, dnes uznávaný režisér hororových filmov. Už v prvom filme Saw sa mohol divák stretnúť s viacerými násilnými scénami, no prím hral príbeh vystavaný ako mysteriózna detektívka s tajomným samozvaným sudcom Jigsawom. Ako diely pribúdali, násilie bolo čím ďalej explicitnejšie, až často zatienilo samotný príbeh a séria Saw sa napokon stala zástupcom hororového podžánra označovaného ako „torture porn“, ako sa označujú filmy majúce záľubu v zobrazovaní mučenia. Diváci boli zvedaví, aké nové pasce Jigsaw (či jeho spolupracovníci) pre svoje obete nachystajú a ktoré z končatín budú musieť obetovať pre vlastnú ochotu žiť. Séria sa teda začali spájať väčšmi s premyslenými pascami a ľahkým sadizmom diváka túžiacom vidieť trpieť amorálnych jedincov, ktorých Jigsaw vystavuje smrteľnej skúške. Po poslednom nepodarenom pokuse oživiť sériu s filmom Špirála však ostala otázka, či Saw X prekvapí niečím novým. Priaznivé recenzie prinajmenšom prinášali túto nádej.

Príbeh filmu Saw X by sa mal údajne odohrávať medzi prvými dvoma dielami. Ako je totiž všeobecne známe náš „skladačkový“ vrah (s civilným menom John Des2 resizeKramer) je v najnovších častiach série už dávno mŕtvy a všetku tu špinavú prácu za neho vykonávajú jeho spolupracovníci. Aby sa naša pozornosť mohla obrátiť priamo na Kramera, bolo potrebné sa vrátiť do minulosti a vypichnúť divákom dosiaľ neznámy moment z Jigsawoveho krutého vyrovnávania účtov. Preto sa tentokrát ocitáme v Mexiku, kde sa má smrteľne chorý John Kramer liečiť z rakoviny pomocou revolučnej metódy tamojších lekárov. Onedlho však zisťuje, že bol podvedený a k žiadnej liečbe v skutočnosti nedošlo. Podvodníci jednoducho zobrali peniaze a operáciu fingovali. Majú však smolu, že natrafili na obávaného Jigsawa a ten už pre týchto podvodníkov vymyslel mimoriadne krutý trest.

Treba povedať, že začiatok je sľubný a namierenie pozornosti na Tobina Bella (predstaviteľa Jigsawa) ocení azda každý fanúšik série, keďže práve na ňom by mali tieto filmy stáť (a je to navyše aj dobrý herec, čo je v rámci filmov Saw vzácnosť). Pomalý dramatický úvod teda dáva nádej, že snímka bude tento raz scenáristicky prepracovanejšia a budeme oboznámení aj s ľudskejšou tvárou Johna Kramera. Des4 resizeNetrvá to však dlho a serióznejšie poňatie príbehu je preč. Diváci odrazu dostávajú opäť to, na čo sú zvyknutí. Príbehová časť je zadupaná do popola a na scénu prichádza záľuba v obrazoch mučenia, odrezané končatiny, sem-tam nejaké tie črevá a vedrá krvi. Film stráca mozog a stáva sa z neho lacná senzácia pre zvedavých tínedžerov (a to aj nedospelých, keďže film sa u nás premieta vo veľmi benevolentnom ratingu od 15 rokov) a fanúšikov nenáročnej zábavy. Tým však nechcem povedať, že film Saw X je odsúdeniahodným počinom. Iba ho takýmto spôsobom premiestňujem tam, kam patrí.

O filme Saw X sa totiž nemôžeme baviť ako o inteligentnej hororovo ladenej detektívke, za ktorú by sme mohli považovať nanajvýš prvý diel. I keď sa nový príspevok do série Saw spočiatku tvári, že v ňom nepôjde iba o vynachádzavé zabíjanie a mučenie, veľmi rýchlo sa dostáva na vychodenú dráhu svojich predchodcov. Či už je to priveľmi jednoduchým scenárom alebo snahou vykresliť Johna Des8 resizeKramera ako krutého, ale na správnej strane stojaceho sudcu (nie, brutálne mučenie ľudí skutočne nie je adekvátne riešenie finančného a amorálneho podvodu, ktorého sa na ňom jeho protivníci dopustili, akokoľvek diabolsky bol ich plán), film vo svojej druhej polovici skutočne ničím neprekvapí. Ak teda nerátame explicitné násilie, ktoré sme však videli už toľko ráz predtým. Ak vás fascinuje filmové násilie, možno budete cítiť potechu pri tom, ako si žena v agónii odpíli nohu v oblasti stehna (priznávam, ako hororového fanúšika ma táto odvážna scéna zaujala), no keďže sú všetky obete umiestnené v priestore veľkého skladu (na rozdiel od viacerých miestností s nástrahami v predošlých dieloch) a dodržuje sa tak istá jednota miesta, náročnejší diváci pravdepodobne nadobudnú pocit, že sa film nikam neposúva a násilie je čím ďalej samoúčelnejšie. Treba však povedať, že moja kritika je určená predovšetkým tým, ktorí očakávajú originálnu zábavu aj v rámci ľahšieho žánra, fanúšikom nekonečnej série Saw však nový diel pravdepodobne radosť urobí, i keď, ako sa zmieňujem, z temnej mysterióznej kriminálky, akou nás pred dvadsiatimi rokmi prekvapil James Wan, ostalo len torzo (doslova).

Des3 resizeSaw X, USA, 2023
Dĺžka: 118 minút
Réžia: Kevin Greutert
Scenár: Josh Stolberg, Pete Goldfinger
Kamera: Nick Matthews
Hudba: Charlie Clouser
Strih: Kevin Greutert
Scénografia: Anthony Stabley
Kostýmy: Jimena Tenorio
Produkcia: Mark Burg, Oren Koules
Hrajú: Tobin Bell, Shawnee Smith, Synnøve Macody Lund, Steven Brand, Michael Beach, Renata Vaca, Paulette Hernandez, Octavio Hinojosa, Joshua Okamoto, Costas Mandylor, David Alfano, Katie Barberi, Lucía Gómez-Robledo, Kerry Ardra
Distribúcia: Forum Film
Premiéra v SR: 5. októbra 2023 (pôvodne 26.10.23)
Foto: Forum Film


 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.