Deň krátkeho filmu v Kine Lumière

Lumierelogo resizeDátum 21. december sa nesie v znamení zimného slnovratu. Ide o najkratší deň v roku, ktorý je symbolicky vyhlásený za svetový deň krátkeho filmu. Do medzinárodnej iniciatívy Deň krátkeho filmu sa každoročne zapájajú krajiny z celého sveta vrátane Slovenska. Diváci v bratislavskom Kine Lumière pri tejto príležitosti uvidia budúci štvrtok dve pásma slovenských krátkych filmov. Celkovo sa podujatie tento rok uskutoční v deviatich slovenských mestách.

Svetový deň krátkeho filmu bol vyhlásený so zámerom sprístupniť krátkometrážnu tvorbu širokej verejnosti. Vďaka tejto iniciatíve sa premietajú krátke filmy po celom svete. Podujatie vzniklo v roku 2011 vo Francúzsku, v bratislavskom Kine Lumière sa po prvýkrát konalo vlani. Tento rok sú pre divákov pripravené dva bloky krátkometrážnej tvorby. „Slovenským divákom sme sa rozhodli ponúknuť slovenské krátke filmy, ktoré sa v zahraničí tešili úspechu, a obľúbené filmy pre deti, ktoré precestovali celý svet. Domácemu publiku sa v kinách totiž krátkometrážna tvorba takmer vôbec nedostáva,“ hovorí Soňa Balážová z Audiovizuálneho informačného centra Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktorá sa podieľala na dramaturgii podujatia. " Pozitívom tohto ročníka je, že sa nám podarila nadviazať spolupráca s viacerými slovenskými producentmi,“ hovorí Alexandra Gabrižová z Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení (VŠMU). „Odprezentuje sa tak nielen tvorba našej školy, ako to bolo minulý rok, ale aj iných subjektov. Ide výhradne o prezentáciu domácej produkcie domácemu publiku, pričom v budúcnosti chceme program rozširovať aj o medzinárodné spolupráce.“

Prvý blok filmov je zostavený z úspešných festivalových titulov roku 2017. V pásme sa premietne šesť filmov. Sú medzi Atlantis resizenimi snímka Atlantída, 2003 režiséra Michala Blaška, ktorá mala svetovú premiéru na tohtoročnom MFF v Cannes, a film Magic Moments režisérky Martiny Buchelovej, ktorý mal svetovú premiéru na prestížnom MFF v Toronte v sekcii Shortcuts, oba z produkcie Filmovej a televíznej fakulty VŠMU. V pásme sú aj filmy Nebojsa Jakuba Gajdoša o rôznych podobách náboženského fanatizmu, 39 týždňov, 6 dní režisérskej a partnerskej dvojice Joanna Kozuch a Boris Šima, ktorý je animovaným obrazom odlišného vnútorného stavu ženy i muža počas štyridsiatich týždňov tehotenstva, a Jahodové dni Evy Sekerešovej o snahe viesť plnohodnotný život v spoločnosti „ukecanej“ jahody. Blok doplní archívny špeciál, dvojminútová etuda nakreslená na 35mm filmový pás s názvom Konzerva. Príbeh spracovaný technikou „hand animation“ nakreslili v roku 1950 farebným tušom 13-roční žiaci strednej školy v Gelnici, dnes známi tvorcovia Rudolf Urc a Jan Růžička. Blok sa premieta o 20.00 hod.

MimilizaVianoce resizeNa detskú krátkometrážnu tvorbu je zameraný ďalší blok, predstaví šesť animovaných titulov. Ide tiež o  úspešné alebo divácky obľúbené filmy ako Mimi & Líza (2014) Kataríny Kerekesovej, Hviezdy taxík (2015) Juraja Krumpolca, Transylvánski dravci (2014) Júlie Koleňákovej, Rosso Papavero (2014) Martina Smatanu, Perfektná nora (2016) Lei Smitkovej a film z archívneho fondu Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Janko Hraško u kúzelníka (1973) od legendy slovenského animovaného filmu Viktora Kubala. Blok sa premieta o 15.30 hod.

Tento rok sa podujatie koná po celom Slovensku v nasledovných kinách: Kino Lumière (Bratislava), nezávislý kultúrny priestor BOMBURA (Brezno), Kino Tabačka (Košice), Kino Akropola (Kremnica), Diera do sveta (Liptovský Mikuláš), Kino Scéna (Martin), Kino MIER (Modra), Kino Púchov (Púchov) a Kino NOVA (Sereď).

Iniciatívu Deň krátkeho filmu na Slovensko priniesli Slovenský filmový ústav (SFÚ) a Vysoká škola múzických umení (VŠMU).

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.