Zomrel spisovateľ a scenárista Milan Kundera

MIlan KunderaVo vysokom veku 94 rokov zomrel známy česko-francúzsky spisovateľ a scenárista Milan Kundera, ktorého dielo dokázalo zaujať ľudí po celom svete. Informáciu o jeho úmrtí potvrdila jeho manželka Věra s tým, že slávna osobnosť oboch scén naposledy vydýchla v utorok 11. júla 2023 vo svojom parížskom byte. A hoci sa po svojej emigrácii nikdy nikdy nevrátil do svojej rodnej zeme, na sklonku života sa s ňou dokázal uzmieriť a znovu mu bolo udelené i české občianstvo.

Narodil sa na 1. apríla 1929 ako syn významného muzikológa Ludvíka Kunderu. V mladosti absolvoval aj Filmovú fakultu AMU a v rokoch 1958 – 1970 tam začal prednášať svetovú literatúru. Odtiaľ bol ako disident vylúčený, no následne mu bolo ponúknuté miesto profesora na univerzite vo francúzskom Rennes. Tam aj nakoniec odišiel, no z dôvodu emigrácie mu bolo v roku 1979 odobraté české občianstvo a nové francúzske získal až o 2 roky neskôr.

Ako spisovateľ debutoval ešte v roku 1958 poviedkou Já, truchlivý bůh, no najvýznamnejší román s názvom Neznesiteľná ľahkosť bytia napísal až po odchode do Francúzska, po ktorom vydávanie svojich diel v češtine výrazne obmedzil. Viaceré z nich sa inak dočkali sfilmovania - spomeňme len Nikdo se nebude smát (1965), Já truchlivý bůh (1967) či Žert (1968). Na Žerte sa podieľal aj scenáristicky a túto úlohu si len o rok na to zopakoval pri druhom spracovaní jeho literárneho debutu Já, truchlivý bůh (1969). Adaptácie sa neprekvapivo dočkala i spomínaná Neznesiteľná ľahkosť bytia, ktorú nakrútil známy režisér Philip Kaufman a v hlavných rolách sa objavili hviezdni herci Daniel Day-Lewis, Juliette Binoche.

Sám Kundera bol vďaka svojej tvorbe jedným z kandidátov na prestížnu Nobelovu cenu, ktorú však nikdy nezískal. V priebehu života mu však bolo bolo udelených mnoho iných, nielen knižných ocenení, pričom to posledné - Zlatý rad za zásluhy- získal v roku 2021 od slovinského prezidenta za svoje niekdajšie postoje k tejto krajine. Novinárom sa inak dlhodobo vyhýbal a známy bol aj dôkladným sledovaním prekladov svojich diel, ktoré do českého jazyka najradšej prepisoval sám. Dočkal sa i filmovej pocty na svoju osobu a to prostredníctvom dokumentu Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti, ktorý nakrútil v roku 2021 režisér Miloslav Šmídmajer.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.