Za fotoreportérom Petrom Leginským

Lego resizeKeď som v roku 1977 nastúpila ako elévka do odborárskeho, vtedy mienkotvorného denníka Práca, na chodbe fajčil štíhly, mladý muž v klubovom saku a elegantných sivých nohaviciach. Tváril sa trošku povznesene a čímsi pripomínal Alaina Delona. Bol to fotoreportér Peter Leginský, ktorému šéfoval Zdeno Cvrček. Rýchlo sme sa skamarátili a po roku 1989 sme sa dokonca stali nerozlučnou dvojicou na rozmanitých spoločenských podujatiach. Ja som postupne v mnohých slovenských printoch zakladala spoločenskú rubriku a Peter ju zásoboval fotografiami zo sveta umenia a spoločnosti. Boli sme spolu deväťkrát na vychýrenom Opernballe vo Viedni a z týchto reportáží, ale aj z fotoreportáží zo sveta slovenského šoubiznisu a dobových celebrít nakoniec vznikla knižka Noci v lakovkách. Pretože Peter študoval na pražskej FAMU a aj na bratislavskej VŠMU, mal veľmi blízko k filmovému prostrediu. Po boku kolegyne Emy Kincelovej sa dlhé roky zúčastnil na filmovom festivale v Cannes a na svet prišla jeho knižka Hviezdy v Cannes. Do konca života bol plný nápadov, invencia ho Legospravna resizeneopúšťala ani v najťažších chvíľach. Dňa 6. júna 2023 náš skvelý kamarát, fotoreportér Peter Leginský, ktorý bol elegantný bonviván, flamender, milovník žien, ale aj senzačný priateľ, spoľahlivý otec rodiny a milujúci starý otrc, na ktorého sa dalo vždy spoľahnúť, opustil tento svet. My sme ho niekedy volali Legoš. Nuž tak teda, milý Legoš, ak už si sa takto rozhodol, pozdravuj tam Nelku Stenchlákovú, Zuzku Mladú aj Ivu Marešovú a množstvo ďalších Prácistov. Všetci ťa predsa mali radi a istotne ťa vítajú s otvorenou náručou. My sa tu zatiaľ s tvojím odchodom musíme vyrovnať. Nuž, nie je to ľahké.

S úctou tvoja kamarátka Boba Laucká

P.S. Stále tomu nedokážem a nechcem uveriť. Boli to krásne časy, keď sme behali po Cannes a niesol si si rebrík, aby si dovidel na hviezdy. Nasmiali sme sa nielen na festivale, ale aj v práci a dlhé roky na žúroch v tvojej záhrade a mnohých stretnutiach v bratislavských kaviarňach, ktoré nikdy neprestali. Budeš mi veľmi chýbať, si nenahraditeľný.

Tvoja verná kamoška Ema Kincelová

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.