Zomrel herecký veterán Robbie Coltrane z Harryho Pottera

Robbie ColtraneRobbie Coltrane, známy škótsky herec, ktorého mohli diváci poznať aj z filmovej série Harry Potter, naposledy vydýchol v piatok 14. októbra 2022 vo veku 72 rokov. Konkrétne skonal v nemocnici Forth Valley Royal v meste Larbert, pričom už dlhší čas trpel artrózou. Túto smutnú informáciu potvrdila jeho agentka Belinda Wright.

Samotný herec sa narodil 30. marca 1950 v škótskom meste Rutherglen - to ešte pod menom Anthony Robert McMillan a až neskôr prijal umelecké meno Robbie Coltrane. Najskôr začínal v divadle, odkiaľ sa postupne presunul do televízie. Svoju kariéru začínal i po boku takých mien ako Stephen Fry, Hugh Laurie či Emma Thompson v sérii skečov s názvom Alfresco (1983-1984). Výborne sa uviedol v minisérii Tutti Frutti (1987) a v tom čase začal dostávať výraznejšie úlohy aj vo filmoch. Väčšie úspechy mu však prinášala i naďalej televízia a bola by chyba nespomenúť krimi seriál Cracker, ktorý sa začal vysielať v roku 1993 a ešte viac upevnil jeho postavenie medzi britskými hercami.

No hoci sa objavil aj v bondovkách Zlaté oko (1995) a Jeden svet nestačí (1999), celosvetovú slávu mu prinieslo až filmové spracovanie knižnej série Harry Potter. V nej stvárnil postavu Rubeusa Hagrida a objavil sa vo všetkých ôsmich dieloch. Dabingom sa podieľal aj na animovanom filme Rebelka od Pixaru (2012) a jeho záverečnou filmovou rolou bola biografická dráma Effie Gray nakrútená podľa scenára herečky Emmy Thompson (2014). Bol raz ženatý a hoci so svojou manželkou Rhonou Gemmel nevydržal dlho, mali spolu dvojicu detí - syna Spencera a dcéru Alice.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.