Zomrel režisér Nekonečného príbehu Wolfgang Petersen

Wolfgang PetersenJeden z najznámejších nemeckých režisérov Wolfgang Petersen, ktorý sa dokázal presadiť aj v Hollywoode, zomrel ešte minulý piatok 12. augusta 2022 v Los Angeles vo veku 81 rokov. Túto informáciu priniesla dodatočne agentúra DPA s odvolaním sa na jeho asistentku. Príčinou úmrtia bola rakovina pankreasu.

Wolfgang Petersen sa narodil 14. marca 1941 v nemeckom Emdene a svoju mladosť trávil i v Hamburgu. Sprvoti ho tiahlo k divadlu, bezprostredne po divadelnom štúdiu však začal navštevovať Filmovú a televíznu akadémiu v Berlíne. Jeho prvým celovečerným filmom bol nemecký thriller Jeden z nás dvoch (1974), no výrazne dal o sebe vedieť až oceňovanou vojnovou drámou Ponorka s Jürgenom Prochnowom v hlavnej úlohe. Tá bola nominovaná na 6 Oscarov a sám Petersen si odniesol až dve nominácie, keďže okrem réžii sa na filme podieľal aj scenáristicky. Práve tá mu výrazne naštartovala kariéru.

Hneď jeho ďalším filmom bola nesmrteľná fantasy klasika Nekonečný príbeh (1984). Už o rok neskôr režíroval sci-fi Môj nepriateľ (1985), z ďalších známych filmov spomeňme thriller S nasadením života s Clintom Eastwoodom (1993), Smrtiaciu epidémiu (1995), Air Force One (1997) či Tróju (2004). V novom miléniu už výrazne zvoľnil svoje tempo a jeho poslednou snímkou bola nemecká komédia Štyria proti banke (2016). Tá prišla až 10 rokov po horšie prijatom Poseidone (2006), ktorý bol jeho definitívnou rozlúčkou s Hollywoodom. Status najúspešnejšieho nemeckého režiséra mu však slabší záver kariéry nijak nenarušil.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.