Zomrel legendárny skladateľ filmovej hudby Vangelis

VangelisGrécky inštrumentalista a hudobný skladateľ Vangelis, ktorý zložil hudbu k viacerým slávnym filmovým snímkam zomrel dňa 17. mája 2022 vo veku 79 rokov. O tejto nemilej udalosti informovala grécka agentúra ANA, ktorá síce nezverejnila presnú príčinu úmrtia, no podľa spravodajského webu Ikonomikos Tachydromos bol hospitalizovaný v jednej z francúzskych nemocníc na ochorenie COVID-19.

Vangelis, vlastným menom Evangelos Odysseas Papathanasiu, sa narodil 29. marca 1943 v gréckom Volose. K hudbe mal vzťah už od detských čias a v šesťdesiatych rokoch dokonca založil grécku hudobnú skupinu Formyx. Dalšiu s názvom Aphrodite's Child sformoval po odchode z krajiny so svojimi krajanmi Demisom Roussosom a Loukasom Siderasom. Tá však dlho nevydržala a po piatich rokoch sa v roku 1972 rozpadla. V tom istom čase sa začal Vangelis venovať skladaniu hudby pre filmové diela. Jeho doménou boli hlavne syntetizátorové kompozície.

V počiatku kariéry úzko spolupracoval s francúzskym režisérom Frédérikom Rossifom, ktorý sa špecializoval na dokumenty. Výrazne sa však preslávil až v roku 1981, kedy skomponoval hudbu pre životopisnú športovú drámu Ohnivé vozy. Tá bola ocenená štyrmi Oscarmi vrátane najlepšieho filmu a jedna soška putovana samotnému Vangelisovi. Za celé pôsobenie v tejto brandži dokázal zložiť viacero legendárnych hudobných kompozícií a za všetky spomeňme len Blade Runnera (1982), Horký mesiac, či 1942: Dobytie raja (oba 1992). V novom miléniu sa najvýraznejšie prezentoval svojim soundtrackom k filmu Alexander Veľký (2004). Ďalšieho významného ocenenia sa však, bohužiaľ, nedočkal, no i napriek tomu môžeme povedať, že až do úplného konca patril k najrešpektovanejším hudobným skladateľom vo filmovom priemysle vôbec.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.