Zomrel herec Juraj Sarvaš

Juraj SarvašVo vysokom veku 91 rokov opustil tento svet ďalší známy slovenský umelec, Juraj Sarvaš. Bývalý herec naposledy vydýchol ešte v sobotu 17. júna 2023, čo oznámila médiám jeho dcéra Svetlana Sarvašová. Tá zároveň uviedla, že odišiel z tohto sveta doma presne o jedenástej hodine. Verejnosti bol známy nielen ako herec, no i ako scenárista, režisér, pedagóg či recitátor.

Juraj Sarvaš sa narodil 14. júla 1931 v obci Radvaň, ktorá sa neskôr stala mestskou časťou Banskej Bystrice. Od detstva sa venoval ochotníckemu herectvu a to ešte počas štúdia na gymnáziu. Neskôr vyštudoval herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave u známeho profesora Andreja Bagara a už v roku 1957 si zahral hlavnú úlohu vo filme legendárneho Paľa Bielika Štyridsaťštyri. Postupne sa začal čoraz viac objavovať ako na filmových plátnach, tak v televízii a popritom pôsobil i na divadelnom javisku. Konkrétne v Slovenskom národnom divadle v Bratislave, kde účinkoval dlhých 35 rokov. Jeho hlas si môžu taktiež viacerí pamätať z rôznych televíznych recitácií či z banskobystrického rozhlasového štúdia, kde robil dlhodobo hlásateľa.

Z filmov, na ktorých sa podieľal ešte spomeňme napríklad Mladé letá (1962), Jánošík I., II. (1963), Hernani (1967), Mŕtve duše (1971), Skrytý prameň (1973), Plukovník Chabert (1976), Článok na prvú stranu (1978), Heloisa (1994), Muži s plnou mocou (1988) či Sobáš za každú cenu (1996). Jeho posledným projektom bola historická dráma Knieža z roku 1998. Sarvaš bol taktiež riaditeľom Stredoslovenského štátneho divadla a venoval sa i pedagógii na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a na Akadémii umení v Banskej Bystrici. So svojou exmanželkou, herečkou zvolenského divadla Zlaticou Gillovou mal už spomínanú dcéru Svetlanu, ktorá taktiež vyštudovala herectvo.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.