Liečiteľ (The Physician)

Liečiteľ 3 resizeHistorické veľkovýpravné filmy z exotického východu a navyše z 11. storočia sa neobjavujú v kinách často, aj keď je to presne ten druh filmov, ktorý má všetky možnosti zaujať univerzálne publikum. Pre turistov, ktorí videli  perský Esfahán na vlastné oči, je to navyše výnimočná príležitosť vo filme Liečiteľ režiséra Philippa Stölzla virtuálne si opäť vychutnať majestátnu  architektúru a vznešené priestory posunuté o niekoľko storočí.

Príbeh sa začína v Anglicku, kde umiera mladá žena, obklopená svojimi malými deťmi. Jej smrteľným kŕčom sa bezmocne prizerá najstarší syn Rob Cole (Tom Payne). Vzápätí sa objavujú záujemcovia o skromný majetok. Robovi bratia a sestry miznú, odvádzaní náhodnými záujemcami o lacnú pracovnú silu. Ostáva sám. V meste narazí na Liečiteľ 8 resizepotulného mastičkára (Stellan Skarsgard). Muž nemá záujem o ďalší hladný krk, ale chlapček je neoblomný, schová sa v jeho rozheganej káre. Rob sa stane jeho spoločníkom, učí sa liečiteľskému remeslu a spolu im to celkom dobre vychádza. Chce však viac, než len napravovať vymknuté kĺby a trhať zuby. Od potulných Židov sa dozvedá o Avicenovi, slávnom lekárovi a rozhodne sa vyhľadať ho. Vydá sa na cestu do Konstantinopolu a potom ďalej do Isfahánu, perského mesta za veľkou púšťou. Karavánu, v ktorej putuje i Rebecca (Emma Rigby), krásna mladá Židovka, prekvapí púštna búrka. Rob ostáva sám a doplazí sa k mestu, kde naňho čaká osudné stretnutie.

 

Liečiteľ 4 resizeJe vcelku prirodzené, že rozsiahly románový materiál rovnomennej knihy amerického spisovateľa Noaha Gordona, museli scenáristi zostručniť, vystavať jasný, prehľadný dramatický príbeh a včleniť  nevyhnutnú love story so šťastným koncom. Pozornému divákovi však neunikne jasne europocentrická optika filmu. Aj napriek tomu, že sa z Roba stane na istý čas Žid (dokonca si sám urobí obriezku), reprezentuje predovšetkým odvážnu západnú individualitu, popri ktorej sa zo svetoznámeho lekára Avicenu (Ben Kingsley) stáva len štatista nadšených objavov mladého študenta.  Sám začne pitvať mŕtveho muža a objavuje vnútro ľudského tela, čo je podmienkou pre Liečiteľ 12 resizevykonávanie zložitých operácií a úspešného liečenia. Avicenu, autora prevratných objavov (popísal ako prvý krvný obeh) a okrem iného autora slov elixír a sirup, predstavuje film viac ako filozofa, ktorý študentom prednáša myšlienky starogréckeho Aristotela.

 

Islámsky svet je v období stredoveku, až do zhruba 15. storočia svetovou civilizáciou, porovnateľnou v tom čase len s Čínou.“Stredoveká Európa bola v umení i vedách prevažne len púhym žiakom, čiastočne závislým na islámskom svete a spoliehajúcim na arabské mutácie inak neznámych diel gréckych klasikov“, ako nás poučuje vo svojej svetoznámej knihe Kde sa stala chyba, Bernard Lewis. Spor a vzájomné vojenské konflikty emirov z Isfahanu a Liečiteľ 11 resizeHamadanu, predstavené vo filme ako sprisahanie spiatočníckych islámskych duchovných, vítajúcich v isfahanskej mestskej bráne víťazného spojenca, je fikcia požehnaná dnešnými predstavami o bojovnom islámskom fundamentalizme.

 

Meno šacha Ala ad-Daula (Oliver Martinez) je tiež z inej opery, aj keď ide o reálnu historickú postavu spojenú so stredoázijskou timurskou dynastiou z 15. storočia. Vo filme ide o polomystickú postavu, akúsi esenciu perského hedonistického vládcu, oddaného harémovým radostiam a poľovačke. Práve jeho operuje lekársky tím pod Robovým vedením. Stojí za zmienku, že dvory osvietených perských Liečiteľ 10 resizevládcov sú v tomto období  miestami, kde sa pestovala nielen špičková veda, ale najmä poézia a všetky druhy umení. Popíjajúci dekadentný bohém, predstavený vo filme, je  figúra z lacného registra telenoviel, volajúca po odvete.

 

Aj keď v histórii Isfahánu nikde nie je zmienka o morovej nákaze v 11. storočí, nič to nemení na jej sugestívnom obraze. V zabarikádovanom meste, nechanom napospas osudu, ostáva lekársky tím a svojím kolektívnym umom dokáže pliagu úspešne zlikvidovať. Tieto voľné variácie na historickú tému do značnej miery prekonáva dôkladnosť celej výpravy, aj keď vidieť kočujúcich Židov v jurtách je osobitý zážitok. Úroveň dobovej imaginácie oboch svetov ako západného, tak východného je tak jedinou radosťou cinefilov, pre ktorých história tejto časti sveta nie je len povrchnou románovou epizódou.
    
Liečiteľ 2 resizeLiečiteľ (The Physician, Der Medikus), Nemecko, 2013
Dĺžka: 150 minút    
Réžia: Philipp Stölzl
Scenár: Jan Berger podľa románu Noaha Gordona
Kamera: Hagen Bogdanski
Hudba: Ingo Frenzel
Hrajú: Tom Payne, Ben Kingsley, Stellan Skarsgård, Olivier Martinez, Emma Rigby, Elyas M´Barek, Fahri Yardim, Makram Khoury
Premiéra v SR: 1. mája 2014
Foto: Bontonfilm
    

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.