Kód Enigmy (Veľká Británia-USA 2014)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

kod enigmy 018 resizeKód Enigmy (Veľká Británia-USA 2014)
The Imitation Game
114 minút.
Scenár: Graham Moore. Réžia: Morten Tyldum. Kamera: Óscar Faura. Strih: William Goldenberg. Hudba: Alexandre Desplat. Účinkujú: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong, Charles Dance, Allen Leech, Tuppence Middleton, Rory Kinnear, Matthew Beard, Tom Goodman-Hill, Lee Asquith-Coe, Alex Lawther a ďalší.
Slovenská premiéra 29. januára 2015
Alan Turing rozhodujúcou mierou prispel k porážke hitlerovského Nemecka. Geniálny matematik, logik a kryptoanalytik rozlúštil kód Enigma, slúžiaci na komunikáciu nemeckých vojsk. Stal sa priekopníkom na poli informatiky a počítačov. Nedočkal sa oficiálneho uznania a jeho počítač Colossus dal Winston Churchill po vojne zničiť. Ako homosexuál bol Turing v roku 1952 obvinený z neprístojného správania sa, odsúdený a podrobený chemoterapii. Muž so zničenou kariérou, renomé, psychickým i fyzickým zdravím v roku 1954 spáchal samovraždu prostredníctvom otráveného jablka, ktoré dodnes môžeme vidieť v logu spoločnosti Apple. V roku 2009 sa mu britský premiér verejne ospravedlnil a v roku 2013 mu kráľovná posmrtne udelila milosť. Filmovú drámu s Benedictom Cumberbatchom nakrútil režisér Morten Tyldum a nominovali ju na osem Oscarov.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.