Blbý a blbší sú späť (Dumb and Dumber To)

Pre režisérov Petra a Bobbyho Farellyho šlo v prípade Blbého a Blbšieho o debut. Jeho nečakaný úspech im otvoril dvere do Hollywoodu, ale ten už dokázali výraznejšie zopakovať už len s Niečo na tej Mary je. Zarobiť dokázali aj iné ich komédie ako Ja, moje druhé ja a Irena či Ťažko zamilovaný a iné ďalšie, ale ani zďaleka nevzbudzovali takú pozornosť a Blbi8 resizekredit bratskej dvojice postupne upadal. Vzhľadom na to, že neustále cielili na rovnaký typ diváka a zo svojho štýlu nepoľavili ani na okamih, sa tomu nikto nemôže diviť. Bratské duo Farellyovcov skrátka akoby zamrzlo v čase. V poslednom čase pritom kiná pravidelne atakujú vulgárnejšie komédie, ktoré však súčasne bodujú inteligentnejším spracovaním a pod pokrývkou sa zvykne občas skrývať aj niečo viac.

 

Nakrútiť  komediálny sequel po toľkých rokoch je zradnou záležitosťou. Nemusíme chodiť ďaleko, stačí sa pozrieť do susedných Čiech. Pokračovanie Dívky na koštěti bolo z kvalitatívneho hľadiska vyloženým prepadákom, Sněženky a machři po 25 letech a Dědictví aneb Kurvaseneříká  taktiež nevyvolali príliš veľkú vlnu nadšenia. Na jednu stranu je logické očakávať niečo podobné, na druhú stranu je potrebné počítať aj s tým, že divák prvého dielu je o dosť starší a Blbi11 resizevyzretejší. Podobne je to napokon aj u oboch predstaviteľov. Jeff  Daniels sa vyprofiloval skôr na herca dramatických rolí, Jim Carrey už nezapája do hranie toľko mimiky ako z čias filmov Ace Ventura: Zvierací detektív. Pôsobia vôbec ich postavy ešte uveriteľným dojmom?  Dokázalo režisérske duo za kamerou, že ich debut nebol z ich pohľadu len súhrou vydarených okolností?  V prípade hlavných postáv to vyšlo. Vznik pokračovania bol logicky podmienený návratom predstaviteľov z prvého dielu a z nakrúteného materiálu je cítiť, že dôvera, ktorú do nich vkladalo štúdio Universal, sa vyplatila. Obaja majú o dvadsať rokov viac, ale ich komediálna zohranosť funguje na jednotku s hviezdičkou. Jim Carrey si musí v poslednej dobe vážiť každý hit a jeho osobný vklad filmu nemožno uprieť. Daniels mu však Blbi13 resizestíha prihrávať bez najmenších ťažkostí a rovnako to funguje aj obrátene. Často aj v scénach, ktoré vlastne neprinášajú veľa kvality a to zamrzí, pretože ide o plytvanie ich potenciálom. Priaznivci Harryho a Lloyda však aspoň majú dôvod na návštevu kina.

 

Zápletka sa začína odvíjať v sanatóriu, v ktorom Llloyd trávil čas od udalostí prvého filmu a nevydarenej romance s Mary Swansonovou. Čo bol z jeho strany vlastne pokus o napálenie kamaráta, ako odhalí hneď úvodná scéna. Harry vzápätí Lloydovi odhalí, že potrebuje novú obličku a najlepší potenciálny darca je ako inak rodinný príslušník. Tým by pokojne mohla byť aj jeho dcéra, o ktorej existencii sa dozvedá až teraz , a preto sa ju spolu rozhodnú vyhľadať. Tak začína ich cesta naprieč Amerikou, v ktorej sa nájde miesto aj pre pár narážok na originál. Ak ste ho nevideli, nemusíte sa báť, nadviazať môžete aj bez jeho znalosti.

 

Blbi9 resizeNemá zmysel kritizovať nezmyselnosť zápletky, tú podčiarkuje už spomínaná pointa úvodnej scény a či obohraný motív osoby, ktorú nepochopiteľne považujú za niekoho iného. Zápletka slúži len na to, aby mohla ústredná dvojica čo najlepšie vyblázniť. Slušný výkon pritom podáva aj Kathleen Turner alebo Rob Riggle v dvojúlohe záporackeho poskoka. Za zmienku stojí, že vo filme sa mala pôvodne objaviť aj Jennifer Lawrence, tá sa však nakoniec zrejme rozhodla nespájať svoje meno so značkou, ktorá je presným opakom toho, na čom si vystavala kariéru. V hercoch každopádne problém nie je a ani dejový oblúk neťahá divácky zážitok smerom nadol.

 

Blbi5 resizeJednoznačným problém je mimoriadne kolísavá kvalita humoru. Ťažko povedať, do akej miery za to môžu bratia Farellyovci, ktorí sa tentokrát na scenári nepodieľali takou mierou. Síce režírujú pomerne neinvenčne, ale predovšetkým nemajú mieru. Pomerne veľký priestor nechávajú fekálnym a vulgárnym scénkam, nasucho neobídu ani postihnuté osoby, starší ľudia, či aziati. Vďaka nastavenému tempu sa zvykne pravidelne urodiť aj lepší vtip, ale latku nastavenú prvým dielom sa udržať nepodarilo. Ten pritom disponoval podobnou schémou a vsádzal na tie isté tromfy. Je teda dvojka naozaj slabšia alebo sme len my starší? Odpoveď je na individuálnom zvážení každého z nás.

 

Blbý a blbší sú späť. Fanúšikov originálu to pravdepodobne poteší, ostatní nad ním mávnu rukou. Americká kritika ich návrat strhala, ale divákov si i tak našli. Ak viete, čo čakať, nemusíte byť nutne sklamaní, už len vďaka výkonu oboch hereckých es. Škoda len, že tí svojim oduševnením nedokázali infikovať aj zvyšok štábu, scenáristov a režisérov nevynímajúc. Ak aj áno, na výsledku to príliš nie je vidieť.

 

Blbi10 resizeBlbý a blbší sú späť (Dumb and Dumber To), USA, 2014
Dĺžka: 102 minút
Réžia: Bobby Farrelly, Peter  Farrely
Scenár: Sean Anders , Mike Cerrone, Bobby Farrelly, Peter Farrelly, John Morris, Bennett Yellin Kamera: Matthew F. Leonetti
Strih: Steven Rasch
Hudba: Empire of the Sun
Hrajú: Jim Carrey, Jeff Daniels, Laurie Holden, Kathleen Turner, Cam Neely, Bill Murray, Rob Riggle, Rachel Melvin a ďalší.
Premiéra v SR: 4. decembra 2014
Foto: Itafilm


V

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.