Medzinárodný filmový festival Bratislava tohto roku nebude

IFFBratislava2018logo resizeNie sú to príjemné správy, ale taká je realita. Medzinárodný filmový festival Bratislava sa tohto roku neusporiada. Iste sa budete pýtať prečo? Nuž najmä kvôli financiám. Zrejme to má aj iné príčiny, ale tou hlavnou sú peniaze. Dúfame, že to bude len malá pauza a znovu usporiadatelia potešia milovníkov filmového umenia hlavného mesta Slovenka jeho obľúbeným filmovým sviatkom. Nebudeme ďalej uvažovať o príčinách, radšej prinášame list v plnom znení, ktorým redakciám oznámili tohtoročnú pauzu - ten vystihje situáciu najlepšie.

Vážení fanúšikovia filmu a filmového umenia, milí diváci, kolegovia, priatelia,

verte nám, že sme tí poslední, ktorí sa tak chceli a museli rozhodnúť, ale zároveň musíme a chceme byť tí prví, ktorí vám toto rozhodnutie oznámia: Medzinárodný filmový festival Bratislava sa v roku 2019 neuskutoční. Nebolo ľahké takéto rozhodnutie prijať a to nehovoríme o odhodlaní naozaj ho aj realizovať a oznámiť ho. Veď s MFF Bratislava sme životne spätí.

Dobre si uvedomujeme a zároveň sa tešíme z jeho významnej pozície, ktorú si vybudoval medzi domácimi filmovými prehliadkami a festivalmi zanedlho po svojom vzniku v roku 1999. Napĺňa nás hrdosťou, že ambícia prinášať kvalitný program a tak kultivovať filmové publikum a obohatiť domácu filmovú kultúru o medzinárodný kontext našla odozvu v podobe stabilnej diváckej základne festivalu. Za čo tisíckam našich návštevníkov a fanúšikom úprimne ďakujeme.

Dospeli sme však do štádia, v ktorom naša úcta a záväzok voči úspešnej dvadsaťročnej tradícii MFF Bratislava a čoraz náročnejšie finančné zabezpečenie podujatia sa dostávali do protiľahlých pozícií, čo nepriaznivo vplývalo na ďalší rast podujatia.

Nechceme sa dostať situácie, že protichodnosť ambícií a poslania festivalu na jednej strane a možností na strane druhej nás unaví a vyčerpá natoľko, že sa sami a nechcene staneme brzdou rozvoja nášho festivalu. Nechceme pokračovať ďalej len zo zotrvačnosti. Cítime, že ako každý človek neraz v živote, tak aj my spolu s MFF Bratislava stojíme pred križovatkou.

Zároveň cítime, že stále horíme vášňou pre film a spoločné zdielanie zážitkov v prítmí kinosál. Horíme rovnakou emóciou, s ktorou prichádzajú diváci na festivaly filmového umenia, rovnakou vášňou, ktorou tieto sviatky filmu pripravujú mnohí naši kolegovia. Radi sa budeme naďalej s druhmi z brandže stretávať a spoločne našu filmovú vášeň zdieľať a prežívať nadšenie z kvalitných diel, ktoré svojim divákom predstavia ostatné filmové festivaly a prehliadky na Slovensku.

Veríme, že nebude trvať dlho a znova vás budeme môcť privítať na skvelej oslave filmového umenia, ktorá bude nielen hrdo nadväzovať na dvadsaťročnú tradíciu Medzinárodného filmového festivalu Bratislava, ale bude ju aj ďalej rozvíjať v podobe zmysluplného a moderného medzinárodného podujatia v hlavnom meste Slovenska. No skôr, než vykročíme ďalej, sa potrebujeme na okamih zastaviť a nadýchnuť sa...

Veríme, že naše rozhodnutie prijmete s pochopením a budete nám priať, aby 21. ročník podujatia, ktoré máme všetci radi, sa do premietacích siení našej metropoly vrátil tak, ako zvyknú hlásať trailery nových filmov: „coming soon“.

Dovidenia v kine, priatelia!

za MFF Bratislava
Lea Kaufmannová

V Bratislave 15. októbra 2019

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.