V Moskve začne prehliadka Dni slovenského filmu

PripadBarnabasKos resizeV termíne od 7. do 13. decembra 2020 sa v Moskve uskutoční prehliadka Dni slovenského filmu. Premietanie slovenských filmov je recipročným podujatím vlaňajšej prehliadky ruskej kinematografie, ktorá sa konala na jeseň v bratislavskom Kine Lumière. Šesť súčasných filmov dopĺňa klasický film Prípad Barnabáš Kos (1965) Petra Solana.

Súčasnú kinematografiu na prehliadke Dni slovenského filmu reprezentuje dráma Marka Škopa Nech je svetlo (2019) z prostredia slovenskej rodiny, ktorej najstarší syn sa stal členom polovojenskej mládežníckej organizácie. Univerzálna téma filmu poukazuje na nenápadné či skryté problémy, ktoré môžu v nechjesvetlo resizekonečnom dôsledku vyústiť do celospoločenských rozmerov.

Prehliadka ponúkne aj filmy, ktoré sú inšpirované skutočnými udalosťami. K novembrovým udalostiam spred tridsiatich rokov sa vracia druhý celovečerný film Jonáša Karáska Amnestie (2019), dramatický príbeh troch rodín odohrávajúci sa na pozadí veľkých spoločenských zmien, rozpadu komunizmu a vytvorenia demokratického Česko-Slovenska v roku 1989. Snímka Ostrým nožom (2019) Teodora Kuhna na príbehu otca, ktorému zavraždili neonacisti syna, poukazuje na obmedzenia súdneho systému a nespravodlivosť v spoločnosti. Premietne sa aj Trhlina (2019) Petra Bebjaka, ktorá sa vracia k mýtmi opradeným príbehom z pohoria Tribeč. V trileri sa skupina mladých ľudí snaží odkryť pozadie tajomného miznutia ľudí, siahajúceho hlboko do histórie.

Diváci v Moskve uvidia aj filmy Jan Palach (2018) Roberta Sedláčka a Toman (2018) Ondřeja Trojana o osobnostiach československých dejín. Prvý z nich sleduje osud a pozadie vzbury mladého muža, ktorý sa na protest štátnej moci a spoločenskej apatii upálil, druhý zobrazuje charakter rozporuplnej postavy Zdeňka Tomana, šéfa zahraničnej rozviedky a človeka mnohých tvárí. Každý inak, no oba sú výpoveďou o vplyve politickej reality na životy ľudí.

Súčasnú kinematografiu na prehliadke dopĺňa film Petra Solana Prípad Barnabáš Kos (1965). Satirická tragikomédia o trianglistovi veľkého symfonického orchestra, nečakane vymenovaného za jeho riaditeľa, pranieruje malomeštiacke prežitky, pokrytectvo a intrigánstvo. Svojou témou i stvárnením je nadčasová a v súčasnosti sa s úspechom premieta na mnohých zahraničných podujatiach. Film bol digitálne reštaurovaný v Slovenskom filmovom ústave a svetovú premiéru mal v roku 2018 na festivale klasických filmov v Lyone.

Prehliadku Dni slovenského filmu v Moskve v kine 5 Zvezd organizujú Slovenský filmový ústav z poverenia Ministerstva kultúry Slovenskej republiky v spolupráci s Ministerstvom kultúry Ruskej federácie a NOY Film Company, Veľvyslanectvom Slovenskej republiky v Ruskej federácii a Slovenským inštitútom v Moskve.

Viac: www.noyfilm.ru.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.