Kino Lumière začína september oslavou narodenín

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

KinoLumiere1Kino Lumière je otvorené aj v čase zložitej epidemiologickej situácie a divákov pozýva na bohatý a rôznorodý program. V dňoch 4. a 5. septembra si pripomenie deväť rokov od svojho znovuotvorenia projekciou dvoch kultových filmov za narodeninové vstupné. V priestoroch kina sa zodpovedne dodržiavajú nariadenia Úradu verejného zdravotníctva, ktoré sú zhrnuté a zverejnené v tzv. sedmičke bezpečnej a pohodlnej návštevy kina.

Kino Lumière – kino Slovenského filmového ústavu pod týmto názvom po prvýkrát premietalo 5. septembra 2011. Spočiatku boli verejnosti sprístupnené len dve zo štyroch kinosál na prízemí, program kina tvorili filmy z domácej, európskej i svetovej kinematografie. Kino v čase svojho znovuotvorenia pred deviatimi rokmi nadviazalo na tradíciu Filmového klubu, ktorý v jeho priestoroch vznikol v roku 1976. Víziou jeho dramaturgov bolo ponúkať kvalitnú súčasnú i klasickú kinematografiu, uvádzať premiéry slovenských filmov a stať sa miestom stretnutí nielen divákov s tvorcami. Túto ideu sa kinu darí napĺňať už deväť rokov, vďaka čomu ho vlani navštívil rekordný počet viac ako 120 000 divákov.

KinoLumiere2Svoje deviate narodeniny Kino Lumière oslávi uvedením dvoch kultových filmov. Pripravená je exkluzívna digitálna projekcia filmu bratov Coenovcov Big Lebowski (1998), ktorá má svojich skalných i stále pribúdajúcich divákov. Hlavným hrdinom tejto kriminálnej komédie je Jeffrey „Dude“ Lebowski, kráľ flákačov, nesmrteľná postava v podaní Jeffa Bridgesa. Životom prechádza pokojným tempom, v svojom charakteristickom župane, až do chvíle, kým sa do jeho bytu vlámu dvaja gangstri a ukradnú mu jeho milovaný koberec. Film Joela a Ethana Coenovcov je plný briskných dialógov a zábavných scén, nakrútený je s nadhľadom a iróniou.

KinoLumiere2Svojich verných priaznivcov má aj český film Samotári (2000) Davida Ondříčka, ktorý bude pri príležitosti narodenín Kina Lumière uvedený v obnovenej premiére po dvadsiatich rokoch v digitálne reštaurovanej podobe. Ondříčkov film zobrazuje životné peripetie siedmich mladých ľudí vo veľkom meste, ktorí sa pokúšajú praktizovať niečo, čomu sa kedysi hovorilo milostný vzťah, no ocitajú sa v kaleidoskope absurdných situácií. Film sa stal v čase svojho vzniku originálnou generačnou výpoveďou, ktorá zarezonovala s pocitmi divákov natoľko, že jeho hlášky zľudoveli. Od premiéry film videlo už viac ako 600 000 divákov a dodnes sa k nemu vracajú. Samotárov aj film Big Lebowski uvedie Kino Lumière za narodeninové vstupné.

Na september pripravili program, ktorý osloví divákov rôzneho veku i záujmov. Pokračuje nový cyklus s mesačnou periodicitou Príbehy umenia, v sobotu 12. septembra ho otvorí taliansky dokumentárny film Tajomní impresionisti (2020), ktorý na doteraz verejne neprístupných obrazoch zo súkromných zbierok odhaľuje umenie svetových maliarov, akými boli Manet, Monet, Cézanne, no i menej známych autorov impresionizmu. Pokračuje aj obľúbený cyklus Music & Film, ktorý v utorok 8. septembra ponúkne životný príbeh americkej džezovej speváčky Ella Fitzgerald: Just One of Those Things (2019).

V termíne od 10. do 20. septembra sa uskutoční prehliadka víťazných filmov ocenených národnou filmovou cenou Slnko v sieti v rokoch 2006 – 2020. Pre oddaných cinefilov sa 19. septembra uskutoční večer Carte Blanche: Peter Michalovič, počas ktorého bude uvedený originálny sedemhodinový film maďarského režiséra Bélu Tarra Satanské tango (1994). Film s raňajkami a dvomi prestávkami lektorsky uvedie filozof a estetik Peter Michalovič. V septembri sa začne aj druhý semester Obdobie zrenia už štvrtého Filmového kabinetu a na koniec mesiaca je od 30. septembra do 4. októbra naplánovaný 27. MFF Febiofest. Obe podujatia boli z dôvodu pandémie preložené z jarných mesiacov na jeseň.

Aktuálny rok vzhľadom na pandémiu koronavírusu poznačil celú spoločnosť, Kino Lumière nevynímajúc. Slovenský filmový ústav však divákov pozýva do svojho kina bez obáv, jeho zámerom je tlmočiť verejnosti, že kino je bezpečným priestorom, kde sa dbá na epidemiologické odporúčania a nariadenia. Pri tejto príležitosti kino vydalo tzv. sedmičku bezpečnej a pohodlnej návštevy, zoznam pravidiel a odporúčaní s dôrazom na ochranu zdravia divákov. V kine sa pravidelne realizuje polymérová dezinfekcia všetkých priestorov a kapacita kinosál je redukovaná, čo znižuje koncentráciu ľudí v interiéri a umožňuje dodržiavanie rozstupov.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.