Nesmrteľná stráž (The Old Guard)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Straz resizeNajatí tajomným Copleym (Chiwetel Ejiofor) sa skupina medzinárodných bojovníkov na čele s drsnou Andy (Charlize Theron) vydáva do osloboditeľskej akcie v Južnom Sudáne. Nie je ani ich prvá, ani posledná. Hlavne keď sa im podarí do tohto chaotického sveta vniesť aspoň trochu dobra.

Misia sa ukáže byť pascou, akýmsi zvráteným testom skutočných schopností každého z nich. Väčším problémom, ako všetky tie zásobníky vystrieľané do ich tiel, sa stane na mieste stretu podozrivo vhodne umiestnená kamera. Jej Straz9 resizevideozáznam zachytí pozvoľné hojenie smrteľných rán, zrastanie zlomenín a toho, ako sa nielen Andy, ale aj Brooker (Matthias Schoenaerts), Joe (Marwan Kenzari) a Nicky (Luca Marinelli) opäť postavili na nohy. Sú totiž Nesmrteľná stráž a všetko, čo dokážu, bolo do tejto chvíle ich úzkostlivo skrývaným tajomstvom.

 

Podobne ako svojho času Christopher Lambert ako Highlander alebo Hugh Jackman v úlohe Logana: Wolverinea z komiksového X-Men univerza, postavy Nesmrteľnej stráže prechádzajú rôznymi epochami prakticky nezraniteľní. Nesmrteľnosť je v ich prípade superschopnosťou využívanou v boji tak, ako to býva v komiksových adaptáciách zvykom. Nezraniteľní ochraňujú zraniteľných, pri čom výrazným antagonistom sa spravidla stane niekto, kto im ich schopnosť závidí a rád by ju získal pre seba. Straz2 resizeMotivácie sú zrozumiteľné. Tajomný Copley (Chiwetel Ejiofor) je vdovec, ktorý sa doposiaľ nedokázal zmieriť so smrťou manželky. Napriek spolupráci s výraznejším protihráčom na pozadí, je síce chybujúcou postavou, dokáže si ale aj tak získať divácke sympatie. Jednoznačnejším antagonistom je Merrick (Harry Melling), miliardár na čele korporácie usilujúcej sa vedeckými prostriedkami predĺžiť ľuďom životy a zarobiť na tom. Už len vzhľadovo dokáže vyvolať dojem akejsi karikatúry ikonického Dr. Frankensteina. Nieto ešte snahou získať telá protagonistov na svoje zvrátené pokusy.

 

Po asi dvesto rokoch sa na scéne objaví tiež nový nesmrteľný. Straz12 resizeZmätená Nile (KiKi Layne) opúšťa nemocničné lôžko po tom, čo sa jej zahojí nezahojiteľná rana na krku po absolvovanom boji v afganskej púšti. Hoci je v rámci politickej korektnosti za každú cenu v súčasnom mainstreamovom filme až príliš nápadné, že ostatnými členkami jej pôvodnej vojenskej jednotky sú ženy, všetky sa jej po zázračnom vyliečení vyhýbajú a majú z nej strach. Netrvá dlho a protagonisti si ju nájdu a prostredníctvom „zaúčania“ jej postavy čo-to z vlastnej komiksovej mytológie vysvetlia aj divákovi. V prvom rade pre nich nesmrteľnosť nie je vždy len výhodou, akoby sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Zatiaľ, čo ich bežní smrteľníci nesmrteľných v priebehu histórie Straz3 resizeneraz považovali takmer za bohov alebo čarodejné bytosti vhodné akurát tak na upálenie alebo iný spôsob sofistikovaného mučenia - kvôli neschopnosti prekonať konečnosť vlastných životov, členovia Nesmrteľnej stráže sú unavení a niektorí dokonca paradoxne túžia po smrti. Zdrvení po množstve bojov, vidiac, že svet okolo nich sa neustále mení a nie úplne vždy stíhajú prispôsobiť sa jeho rytmom... Že ich blízky starnú a opúšťajú ich. Scenár Grega Rucka adaptujúceho vlastnú rovnomennú komiksovú predlohu stavia príbeh na paradoxe, že či už sú postavy smrteľné alebo nesmrteľné, vždy túžia po tom, čo nemôžu mať.

 

Straz6 resizeNesmrteľnosť ako superschopnosť tak prejaví najväčšiu atraktivitu v efektne rozohraných a choreograficky veľmi dobre prepracovaných akčných scénach, nasnímaných kameramanmi Barrym Acroydom a Tami Reiker. Konvenčné armádne zbrane súčasnosti občas dopĺňajú rekvizity minulosti ako meče a sekery. Zatrpknutá cynickosť moderných žoldnierov sa strieda s „čistejšou“ formou boja dávnych rytierov a skoro až poetickým nazeraním naň. Na pozadí dunivo znie soundtrack Volkera Bertelmanna a Dustina O`Hallorana za občasnej asistencie rytmy zjemňujúcich piesní. Akcia, gradovanie napätia – to sú hlavné lákadlá príbehu.

 

Reflexia o smrteľnosti má, samozrejme, v príbehu svoje Straz7 resizeopodstatnené miesto. Nie však na úkor zábavnosti. Vo chvíľach, keď nadobúda až prílišnú vážnosť, dobrodružnejšie prvky príbehu ju podstatne zjednodušujú. Napriek tomu je príjemným prekvapením, koľko priestoru scenár prenecháva postavám a vývoju ich charakterov. Striedajú sa tak chvíle, kedy film odvážne vykročí premýšľavejším smerom, aby sa vrátil späť do osvedčenej akcie skôr, než premýšľavejšie rysy začnú byť už naozaj pritiahnuté za vlasy a vážnosť spracovania témy spôsobí na tvári diváka nejeden tvorcami nevyžiadaný úsmev.

 

Na sympatiách k ústredným postavám veľa pridá aj fakt, že aj keď síce sú nesmrteľní, stále sa nájde veľa dôvodov, prečo sa o nich báť. V režijnom stvárnení Giny Prince-Bythewood sa Straz11 resizestredobodom pozornosti stane práve jedna ich dosť zásadná slabina: strach z izolácie, z odhalenia identity a schopností v dnešnom svete, kde už sa nie je kam ukryť. Odstrašujúci v prípade nechceného odhalenia je retrospektívny príbeh Andynej dávnej spoločníčky Quynh (Van Veronica Ngo). Inkvizíciou uväznená v kovovej truhle ponorenej do mora, celé storočia stále dookola prežíva mučivý cyklus utopenia sa a následného znovu oživovania. Stačí krátky flashback a dôstojný o niečo nejednoznačnejší antagonista pre prípadné pokračovanie je divákovi veľmi úspešne predstavený.

 

Andy, stvárnená charizmatickou Charlize Theron, je výraznou ženskou postavou, ktorej schopnosti v boji určite nebude žiadny divák spochybňovať. Za tvrdými ranami presne mierenými tam, kde chce protivníka zasiahnuť, je profesionálna sebaistota, aj výraznejšia ľudská stránka osobnosti. Určitá životná únava až vyhorenie v mnohom pripomenie podobne štylizovanú Straz5 resizepostavu agentky v Atomic Blonde: Bez ľútosti. Mužskí spoločníci zostávajú herecky tak trochu v jej tieni. Každý z nich – či už Matthias Schoenaerts, Marwan Kenzari alebo Luca Marinelli - má vo filme jednu svoju výraznejšiu scénu vystavanú na povahových črtách toho ktorého hraného charakteru. Napriek tomu v ich vystupovaní dominuje skôr dôraz na fyzický výkon.

 

Afroameričanka KiKi Layne napriek armádnej minulosti jej postavy pôsobí v akčných scénach prekvapivo zraniteľne. Jej prítomnosť v deji je, samozrejme, podmienená postupným nadobúdaním nových skúseností. V komornejších scénach dopomáha zjemňovať určitú zatrpknutosť spoločníkov. A aj keď možno svojím vlastným hereckým výkonom diváka veľmi nestrhne, funkčne dopomôže ostatným hercom prejaviť sa tak, ako to príbeh v danom momente potrebuje.

 

Straz10 resizeNesmrteľná stráž (The Old Guard), USA, 2020
Dĺžka: 118 minút
Réžia: Gina Prince-Bythewood
Predloha: Greg Rucka (komiks)
Scenár: Greg Rucka
Kamera: Barry Ackroyd, Tami Reiker
Hudba: Volker Bertelmann, Dustin O'Halloran
Strih: Terilyn A. Shropshire
Scénografia: Paul Kirby
Kostýmy: Mary E. Vogt
Producenti: A.J. Dix, David Ellison, Marc Evans, Dana Goldberg, Don Granger
Hrajú: Charlize Theron, KiKi Layne, Matthias Schoenaerts, Marwan Kenzari, Luca Marinelli, Chiwetel Ejiofor, Harry Melling, Van Veronica Ngo, Natacha Karam, Mette Towley, Anamaria Marinca, Micheal Ward, Joey Ansah, Andrei Zayats, Olivia Ross, Peter Basham, Mehdi Lamrini, Orlando Seale, Simon Chandler, Adam Basil, Peter Brooke, Adam Collins, Martyn Mayger
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.