Neznáma história v novom dokumente

Pochoduj resizeNa sklonku novembra sa v bratislavskom kine Lumière predstavil svojím samostatným kino-distribučným režisérskym debutom, historickým dokumentom Pochoduj alebo zomri mladý kameraman, zvukár a producent Michael Kaboš, syn známeho dokumentaristu Ladislava a dramaturgičky i producentky Svatavy Marie Kabošovcov.

Svoju filmársku všestrannosť preukázal v tom, že sa zúčastnil aj na príprave scenára s historikom Ladislavom Kudrnom a Luďkom Navarom, ba bol aj kameramanom filmu spolu s Alešom Němcom. Najpodstatnejšie na jeho prvotine je to, že svojím historickým dokumentom prináša doteraz neznámu a tabuizovanú tému – účasť Čechov a Slovákov v „tridsaťročnej“ vietnamskej vojne (1946-1973). Celkove 1620 našich krajanov bojovalo po roku 1948 najprv vo francúzskych cudzineckých légiách a neskôr v americkej armáde v nepredstaviteľne ťažkých a zložitých podmienkach vietnamskej džungle a stovky z nich sa z tejto vojny, vedenej v cudzom záujme a ďaleko od domova, už nikdy nevrátili.

Čo primälo mladých chlapcov zapojiť sa do tohto vojnového konfliktu? O tom a o svojich osudoch rozprávajú vo filme Pochoduj2 resizepiati pamätníci (Pavel Knihař, Josef Mašín, Manuel van Eyeck, čo je z pragmatických dôvodov v Amerike zmenené meno, Jaromír Horniak a Karel Mynář), ktorých sa podarilo vypátrať a nakrútiť nie o päť minút dvanásť, ale podľa režisérových slov päť minút po dvanástej – ani jeden z nich sa dokončenia filmu nedožil... Aké teda boli ich dôvody opustenia domova a vstupu do cudzineckej légie? U niekoho potreba bojovať proti komunizmu, ktorého vlády sa po prevrate vo februári 1948 obávali, u iného túžba po dobrodružstve a možno aj mladícka nerozvážnosť. Nikto z nich však svoje rozhodnutie neoľutoval, naopak, podľa vyjadrení starých pánov roky strávené vo Vietname pokladajú za najlepšie obdobie svojho života. Ako mnohým iným vojnovým veteránom, aj im sa civilný život zdal nudný, chýbal im adrenalín. Odmietajú názor, že zabíjali – oni iba strieľali, veď boli vojakmi vo vojne, oni len plnili svoje úlohy...

Hoci monológy piatich účastníkov vietnamskej vojny, plné detailov o podmienkach a osobitostiach tamojšieho boja, tvoria gros filmu, nie sú to iba „hovoriace hlavy“. Ich zaujímavé životné príbehy a občas až mrazivé výpovede sa Pochoduj3 resizepreplietajú s unikátnymi archívnymi zábermi z tohto vojnového konfliktu a s pohľadmi na súčasný Vietnam. Vidieť, že na scenáristickej príprave snímky sa podieľal historik, je nasýtená faktami, sympatická vedomou snahou o objektivitu a vďaka rozprávačovi (v premietanej českej verzii jeho part výborne číta herec Martin Stránský) poskytuje divákovi logicky usporiadaný, zrozumiteľný, chronologický prehľad dejinných udalostí, ktoré sa stali najmä v Spojených štátoch amerických doteraz neprekonanou traumou. Film sa zamýšľa aj nad tým, prečo mal boj Vietkongu takú obrovskú podporu vietnamských obyvateľov, a vyzdvihuje ich túžbu po samostatnosti a sebaurčení, ktoré nemuselo byť vždy v súlade s oficiálnou ideológiou vodcov. Objavná téma, jej filmársky obratné, dynamické spracovanie vrátane unikátnych, doteraz nevidených archívnych záberov z bojiska, výborná súhra s hudbou a precízny zvuk robia z  filmu Michaela Kaboša Pochoduj alebo zomri (Česko/Slovensko, 2018) jedinečný projekt , ktorý by nemal ujsť pozornosti najmä mladého diváka, hoci svojím rozsahom (52 minút) sa väčšmi hodí do televízie.

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.