96 hodín: Zúčtovanie (Taken 3 / Tak3n)

Hodiny resizeAj keď Liam Neeson stvárnil rytiera Jedi v Lucasových Hviezdnych vojnách, do akčnejšej polohy ho pretransformoval až prvý thriller 96 hodín. V tom čase mal pritom 56 rokov. Doba hercov ako Dolph Lundgren alebo Chuck Norris, ktorí sa svojho času vedeli cieľovému publiku predávať vďaka precízne zvládnutým bojovým scénam, je nenávratne preč. Dôležitá je charizma a tej má Neeson aj v 62 rokoch na rozdávanie.

Film z produkcie Luca Bessona sa stal veĺkým hitom, na pokračovanie sa však čakalo až 4 roky. To zabodovalo po komerčnej stránke ešte viac, aj keď mnohí už tak spokojní neboli. Sčasti za to mohla výmena režiséra, sčasti zase Hodiny4 resizescenár. Pierra Morela nahradil Bessonov obľúbenec Olivier Megaton, patriaci k modernej škole a zastávajúcej názor, že kvalita akcie sa odvíja od čo najrýchlejšieho strihu scén. Samotná zápletka pritom hlavného hrdinu pretvorila doslova na supermana, ktorý dokáže určovať polohu na neznámom území podľa zvuku vybuchnutého granátu. Scenáristicky sa pritom pod pokračovanie podpísala rovnaká dvojica – Luc Besson a Robert Mark Kamen. Tí sa vracajú aj do tretice a spolu s nimi aj kritizovaný Megaton. Víťazná zostava sa proste nemení a už vôbec nie pri filme, ktorý možno uzavrie celú sériu (aspoň do doby, keď sa nenásytní producenti rozhodnú zo značky ťažiť ešte viac).

 

Filmový štáb sa tentokrát mohol oprieť aj o herecké kvality Foresta Whitakera, ktorý je doteraz najzaujímavejším Hodiny2 resizeoponentom Neesonovej postavy. Nehrá však žiadneho gangstera, ale inšpektora poverený jeho dolapením. Narozdiel od prvého a druhého dielu v centre diania nestojí žiaden únos, ale snaha hlavného hrdinu o očistenie svojho mena. Keď vás neprávom obvinia z vraždy, ktorú ste nespáchali, môžete len dúfať, že vás z toho vyseká dobrý právnik. Brian Mills samozrejme právnika nepotrebuje. Zbesilá honba za pravým vrahom a súčasne neustály útek pred mimoriadne motivovanou políciou môže začať...

 

96 hodín bol zábavným a vzrušujúcim zážitkom a okrem výborne Hodiny5 resizenakrútených akčných scén fungoval aj po stránke motivácie hlavnej postavy. Nesnažil sa o komplikovanú zápletku, miesto toho sa radšej sústredil na otca, ktorý je pre záchranu svojej dcéry ochotný spraviť čokoľvek. Dvojka už pôsobila o dosť chcenejšie. Ľudský element v treťom dieli je predsa len na vyššej úrovni a emocionálnejšie scény tým pádom tiež. Samotný dej pôsobí o niečo zmysluplnejšie a dokáže relatívne držať pozornosť. To stále neznamená, že je kvalitný. Nechýba klasické klišé, nájdu sa aj logické nezmysly a ,bohužiaľ, sa dostavila aj istá prekombinovanosť, ktorá je hlavne v závere na škodu. Priestor dostali aj isté bizarné momenty, ako auto cúvajúce do výťahovej šachty, alebo aj jeden zo záverečných súbojov, ktorý utkvie v pamäti hlavne oblečením záporáka. V mantineloch Hodin y resizežánru však scenár ako tak obstojí a chvályhodné je aj to, že sa nesnaží o ďalšiu variáciu úspešnej jednotky. Aj tempo je obstojné. Len sa treba preniesť cez to, že Brian Mills je stále superman.

 

Podľa očakávania viac zaujme aj postava detektíva Dotzlera, ktorá je Millsovi skutočne dôstojným protihráčom – ale súčasne asi jedinou, ktorá myslí. Okrem nej sú tie zvyšné skôr figúrkami na šachovnici a nemajú veľa šancí sa predviesť. Záporáci sú na vedľajšej koľaji ich likvidáciou/zneškodnením záujem diváka končí. Ale o nich táto séria nikdy nebola. Úplne by stačila kvalitne nakrútená akcia a fanúšik žánru by bol spokojný. V nej však film znova naráža na strop Megatonovych schopností. Hodiny6 resizeVlastne je to ešte horšie ako predtým, okrem guľometného strihu sa aj zoomuje a scény, ktoré by mali byť vrcholom, sú nutným zlom. Našťastie, ich nie je až tak veľa, čo je skôr pozitívom. Je však naozaj pozitívom, ak sa sú v akčnom filme akčné sekvencie tým najhorším a divák sa teší skôr na ich koniec? Je priam zarážajúce, že sa môže okolo žánru pohybovať niekto, kto v ňom vôbec nevie chodiť a ešte zarážajúcejšie, že jeho filmy z rôznych dôvodov zarábajú. Budúcnosť zrazu nepôsobí úplne ružovo. Aspoň do chvíle, kým si nespomenieme na nedávneho Johna Wicka, o ktorého sa postaral debutant na režisérskom poste.

 

96 hodín: Zúčtovanie by zjavne chcelo byť dôstojným uzavretím trilógie, čomu prispôsobilo aj reklamnú kampaň. Výsledok neurazí, nenadchne a zbehne pomerne rýchlo, čo je asi to najpozitívnejšie, čo sa dá o ňom napísať. Samozrejme, okrem konštatovania, že Liam Neeson na to stále má. Už onedlho nám to zrejme predvedie aj v Nočnom bežcovi.

 

Hodiny8 resize96 hodín: Zúčtovanie (Taken 3 / Tak3n), Francúzsko, 2015
Dĺžka: 108 minút
Réžia: Olivier Megaton
Scenár: Luc Besson, Robert Mark Kamen..
Kamera: Eric Kress
Strih: Audrey Simonaud, Nicolas Trembasiewicz
Hudba: Nathaniel Méchaly
Hrajú:: Liam Neeson, Maggie Grace, Famke Janssen, Forest Whitaker, Jon Gries, Jonny Weston, Leland Orser, Robert Pralgo, Dougray Scott a ďalší.
Premiéra v 15. januára 2015
Foto: Magic Box

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.