Temné hmoty - 3. séria (His Dark Materials, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Esence resizeKnižná fantasy trilógia His Dark Materials spisovateľa Philipa Pullmana pozostáva z kníh Northern Lights, The Subtle Knife a The Amber Spyglass a bola napísaná v priebehu rokov 1995 až 2000. V Hollywoode sa chopili adaptácie prvej knihy v roku 2007, keď látku na veľké plátno preniesol režisér Chris Weitz podľa vlastného scenára. V hlavných úlohách sa predstavili megahviezdy typu Nicole Kidman, Eva Green alebo Daniel Craig, napriek ich účasti filmu nezabezpečili dostatočnú pozornosť na to, aby sa pokračovalo ďalej a aby vznikla ďalšia významná filmová fantasy trilógia. Film s názvom Zlatý kompas pôsobil síce výpravne a v niektorých aspektoch potešil, avšak obsahoval aj množstvo rozpačitých momentov.

Príťažlivej látky sa po 12 rokoch chopili britskí a americkí tvorcovia a producenti a správne pochopili, že pre plné pochopenie zdrojového materiálu bude Esence9 resizelepšie ho pretaviť do seriálovej podoby. Podobne, ako má kniha tri časti, má seriál s názvom Temné hmoty, tri série. Prvá vznikla v roku 2019, druhá už o rok neskôr a tretia, finálna, prichádza na HBO Max tesne pred koncom roka 2022. Niet divu, ide o materiál veľmi vhodný pre predvianočnú atmosféru, avšak treba hneď upozorniť, že seriál je o niečo temnejší, než sme zvyknutí pri dielach určených primárne pre tínedžerské publikum.

Príbeh sleduje osudy hlavnej postavy, teenagerky Lyry, ktorá odhalí tajomné spiknutie ohľadom únosov detí tajnou organizáciou a pritom zisťuje, že náš svet pôsobí na iných vedeckých podkladoch, než si ľudstvo myslí. Kľúčom k pochopeniu nášho, ale aj iných univerz, je tajomný prach. Prvá séria nás iba letmo zoznamuje s tým, o čo v skutočnosti ide, naplno sa seriál rozbehne až v druhej sérii, keď Esence3 resizezačneme cestovať naprieč paralelnými vesmírmi a spoznávame, okrem iných bytostí, aj anjelov. Druhá séria pôsobí viac sci-fi a zdôrazňuje aj náboženskú tematiku diela. Tretia séria pokračuje tam, kde skončila druhá a i keď ide v podstate v jej naratívnych šľapajách, predsa len jej vyznenie je odlišné.

Záverečných osem dielov záverečnej série sleduje niekoľko paralelných dejových línií. Lyra Belacqua sa snaží spolu so svojim démonom Pantalaimonom a zatiaľ „iba“ kamarátom Willom Parrym preniknúť do sveta mŕtvych a porušiť všetky pravidlá platné pre tento špeciálny svet. Lord Asriel spoločne s matkou jeho dcéry Lyry Marisou Coulter bojujú predovšetkým medzi sebou, avšak spojí ich spoločný nepriateľ, pôvodne človek a dnes anjel Metatron. Ten sa snaží ovládnuť všetky svety, v čom mu budú Esence4 resizechcieť zabrániť v podstate všetky kladné postavy seriálu. Vedkyňa Mary Malone objavuje nový svet a skúma v ňom pôsobenie prachu, pričom si uvedomuje, že kľúčom ku konečnému, definitívnemu mieru je práve Lyra. Okrem toho aj naďalej sledujeme osudy medveďa Iorneka Byrnisona alebo čarodejnice Serafiny. Okrem nich je tu ešte ďalších zopár vedľajších postáv posúvajúcich dej svojimi aktívnymi činmi neustále vpred.

Tretia séria netradičného mixu fantasy, young adult, kresťanskej tématiky a sci-fi ťaží najmä z toho, že všetko sa blíži ku svojmu koncu a, našťastie, aj všetko uspokojivo končí. A nie je to záver úplne očakávateľný, čo je ďalším z viacerých kladov ako poslednej série, tak celého seriálu. Ďalším významným prvkom radiacich Temné hmoty medzi najlepšie súčasné fantasy série je jeho Esence7 resizeúchvatná vizuálna stránka. Je síce zrejmé, že sa tu nepracuje so stámiliónovými rozpočtami, ale tvorcovia sa snažia každému vesmíru dodať vlastný charakter a svojskú atmosféru.

Veľkým víťazstvom je aj casting. Dafne Keen je v úlohe Lyry veľmi sympatická a aj finále ukáže, že svoju postavu dokonale chápe. Ruth Wilson ako Marisa bola síce po väčšinu stopáže zápornou postavou, avšak jej motivácie sú pochopiteľné a čím viac sa blížime k záveru, tým viac je Marisa ambivalentnejšou postavou. Podobne je to aj s Lordom Asrielom v podaní Jamesa McAvoya, ktorého vývoj je skôr opačný, aby samozrejme nakoniec predsa len pochopil, čo v najdôležitejšom momente príbehu bude musieť urobiť. Podobne presvedčivé sú v podstate všetci herci a herečky aj vo vedľajších úlohách.Esence5 resize

Temné hmoty patria medzi to najlepšie, čo súčasná fantasy seriálová tvorba ponúka. Nemusí však osloviť ani presvedčiť každého, predsa je len príliš odlišná od svojej konkurencie na to, aby sa nevyhla kontroverznému prijatiu. Pokiaľ radi objavujete nové svety, nie ste alergickí na postavy v mladšom veku a akceptujete aj mix viacerých žánrov, toto britsko-americké dielo vám spríjemní nielen predvianočné a vianočné obdobie roka.

 

Esence8 resizeTemné hmoty- 3 séria (His Dark Materials, Season 3), Veľká Británia, USA, 2022
Dĺžka: 7 h 31 min (Minutáž: 50–58 min)
Réžia: Amit Gupta, Charles Martin, Weronika Tofilska
Predloha: Philip Pullman (kniha)
Scenár: Jack Thorne, Francesca Gardiner
Kamera: Gary Shaw
Hudba: Lorne Balfe
Strih: Joel Skinner, Josh Cunliffe
Zvuk: Eilam Hoffman, Alex Thompson, Grace Averbuch
Scénografia: Diana Samuila, Joel Collins
Kostýmy: Caroline McCall
Producenti: Stephen Haren, Amelia Spencer, Vicki Delow
Hrajú: Dafne Keen, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Ruth Wilson, James McAvoy, Sian Clifford, Jonathan Aris, Ruta Gedmintas, Will Keen, Simon Harrison, Amir Wilson, Simone Kirby, Chipo Chung, Kobna Holdbrook-Smith, Jamie Ward, Lindsay Duncan, Amber Fitzgerald-Woolfe
Distribúcia: HBO Max
Foto. ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.