Arcane: League of Legends (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Sezona resizeZatiaľ čo filmovým adaptáciám populárnych videohier sa veľmi nedarí presviedčať nezaujatých divákoch o svojej kvalite, animované projekty sú v tomto smere predsa len trochu vyššie. Sčasti je možno dané tým, že podobne ladené projekty znesú nezriedka i prvky, ktoré by v hranej podobe nemuseli pôsobiť ideálne. Najnovší animovaný seriál Arcane: League of Legends však dokázal vysoko predčiť akékoľvek očakávania a miestami pôsobí až ako vztýčený prostredník adresovaný drvivej väčšine priamej konkurencie.

Základná premisa je pritom funkčná no určite nie spásonosná. V centre diania je prosperujúce industriálne mesto Piltover, kým populácia Sezona2 resizeobrovskej štvrte umiestnenej pod ním je na tom úplne opačne. Medzi obyvateľmi mesta a národov Zaunov, ako sa sami nazývajú, tak nevládnu práve najlepšie vzťahy a v minulosti to už viedlo aj ku krvavej rebélii lemovanej množstvom obetí. Práve v nej prišla o svojich rodičov i sesterská dvojica Vi a Powder, ktorých sa následne ujal líder nevydarenej revolúcie Vander. Dej sa posúva o niekoľko rokov dopredu a z Vi medzičasom vyrástla schopná členka miestneho gangu zlodejov. Spolu so sestrou a ďalšími dvoma kamarátmi sa im však pri jednej z lúpeží podarí nechtiac naštartovať udalosti s mimoriadne Sezona3 resizetragickými následkami, ktoré raz a navždy zmenia nielen ich osudy.

Už promo materiály a trailery lákali na unikátny vizuálny štýl, čo sa vo výsledku iba potvrdilo. Riot Games, tvorcovia pôvodnej hry si za týmto účelom najali francúzske štúdio Fortiche, ktorému sa mu podarilo pozoruhodným spôsobom skĺbiť modernú 3D animáciu so štylistikou klasických ručne maľovaných diel, a to vrátane tradičných 2D efektov. Vynikajúca detailnosť prostredia sa tu veľmi dobre mieša s ladne pôsobiacou akciou plnou šikovných strihov, či nápadov (obzvlášť zaujímavo sú zachytené psychotické stavy Sezona4 resizejednej z postáv). Z pohľadu bežného diváka pôjde zrejme o ešte atraktívnejší spôsob spracovania ako sa pred pár rokmi prezentoval rovnako vizuálne netradičný oscarový Spider-Man s podtitulom Paralelné svety.

No hoci ide o prvý a skutočne výrazný aspekt, ktorý udrie divákovi do oka, nie je to iba o ňom. O mnoho podstatnejšie je, že na pozadí sa odohráva i pomerne dospelo vystavaný príbeh s postavami, ktoré skrývajú ďaleko väčšiu hĺbku, ako sa môže sprvoti javiť. Iste, nejedná sa o žiadnu drámu shakespearovských rozmerov, ale vybranými aspektami sa k nej čiastočne približuje. I za cenu funkčných rozprávačských skratiek tvorcovia dokážu Sezona5 resizeprirodzeným spôsobom posúvať zápletku a logicky pointovať všetky naznačené motívy až do zdrvujúceho finále prvej série. A hoci hlavné ťažisko stojí na vzťahu dvoch sestier, ktorých okolnosti postavili na opačnú stranu barikády, nie je to jediná dejová línia, čo dokáže priebežne budovať požadované emócie.

Najväčšou slabinou videoherných adaptácií je nezriedka to, že často sa snažia buď otrocky previesť ich príbeh na plátno, prípadne zobrať známe postavy a zasadiť ich do prostredia, ktoré by im asi mohlo pasovať. Alebo zobrať predlohu a spraviť z nej niečo Sezona6 resizeúplne iné. Z toho pohľadu asi nie je prekvapivé, že to nefunguje, o to viac, že sa často zabúda na ich prispôsobenie novému médiu a jeho pravidlám. To však nie je v prípade Arcane žiadnym problémom. Príbehovo ide o prequel, ktorý efektívne ťaží zo zdrojového materiálu a jeho postáv, súčasne sa však nebojí ďalej rozvíjať celé univerzum a popritom si prispôsobovať vybrané aspekty, aby vhodnejšie zapadali do seriálového spôsobu rozprávania. Čiže tak ako to má byť.

Čo je však zďaleka najdôležitejšie, Arcane: League of Legends obstojí i nezávisle od Sezona9 resizesvojej predlohy. Priaznivcov značky síce potešia známe mená, či pojmy, no hoci nechýba ani klasický a miestami ľahko identifikovateľný fanservis, zážitok iba potenciálne prehlbuje a nesnaží sa ho sám o sebe vytvárať. Vďaka tomu si tak môžu Arcane: League of Legends bez problémov vychutnať i hernou sériou nepoznamenaní diváci. Nakoniec, ani ja sám s ňou nemal priame skúsenosti a ani na moment som nemal dojem, že by mi to bránilo lepšiemu chápaniu sveta a jeho charakterov. A to je asi najlepšia vizitka pre samotných tvorcov.

Sezona10 resizeArcane: League of Legends (TV seriál, USA, 2021–2022
Dĺžka: 12 h 47 min. (Minutáž: 39–44 min.)
Réžia: Ash Brannon, Arnaud Delord, Pascal Charrue
Hudba: Alex Seaver
Strih: Gilad Carmel, Roberto Fernandez, Lawrence Gan
Zvuk: Andrew Garrett Lange
Scénografia: Kevin Aymeric, Julien Georgel
Producent: Chris Neuhahn
Hrajú: Hailee Steinfeld, Kevin Alejandro, Ella Purnell, JB Blanc, Katie Leung, Harry Lloyd, Toks Olagundoye, Jason Spisak, Shohreh Aghdashloo, Miles Brown, Mia Sinclair Jenness, Mara Junot, Josh Keaton, Yuri Lowenthal, Roger Craig Smith, Fred Tatasciore, Brett Tucker, Amirah Vann, Mick Wingert, Erica Lindbeck, Remy Hii, Molly Harris, Faustino Duran, Krizia Bajos
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.