Láska a príšery (Love and Monsters)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Laska8 resizeLáska a príšery je novým prírastkom k populárnym „monster filmom“. Tie zažívajú v súčasnej dobe so snímkami ako Godzilla: Kráľ monštier, alebo Kong: Ostrov lebiek veľkolepý návrat. Avšak Láska a príšery na to ide osobitejším a komornejším spôsobom. Režisér a scenárista Michael Matthews prináša originálnu dobrodružnú komédiu, ktorá zbiera pozitívne ohlasy po celom svete. V hlavných rolách sa predstavili Dylan O'Brien, Michael Rooker, Ariana Greenblatt, Jessica Henwick a psie herecké duo Hero a Dodge. Film si, bohužiaľ, kvôli pandémii pozrieme len na streamovacej službe Netflix.

Joel (Dylan O'Brien) je utiahnutý samotár, ktorý zo všetkého najviac túži znova vidieť svoju priateľku Aimee (Jessica Henwick). Tá je od neho vzdialená Laska2 resizepresne 85 míľ, avšak má to jeden háčik. Svet ovládli zmutované monštrá a ľudstvo je na pokraji zániku. Aj napriek nepriaznivým vyhliadkam v sebe bude musieť objaviť hrdinu a vydať sa na cestu za láskou svojho života. Nebude na to sám, spoločnosť mu bude robiť psík Boy (Hero, Dodge), ktorý má v boji s monštrami podobné skúsenosti – žiadne.

Láska a príšery je veľmi milým filmom, z ktorého je cítiť, že vznikal s láskou. Je to akoby režisér Michael Matthews sníval o tomto svete monštier ako dieťa a teraz dostal konečne príležitosť svoje detské fantázie sfilmovať. Animované úvodné titulky, ktoré divákovi zábavným spôsobom podajú expozíciu, nás okamžite naladia na odľahčený tón filmu. Príbeh je vedený prostredníctvom monológov hlavného hrdinu Joela v podaní Dylana O'Briena. O'Brien je v tejto roli veľmi sympatický a celý film stojí na jeho pleciach. Sme s ním na tejto ceste od začiatku do konca. S jeho psom Boy tvoria takmer ikonické duo. Snímka má štruktúru klasického „roadLaska resize movie“ - sledujeme postavu, ktorá ide z bodu A do bodu B. Na svojej ceste stretáva vedľajšie postavy, ktoré prichádzajú a odchádzajú. A podobne ako pri väčšine týchto filmoch, aj tento pôsobí „epizódkovým“ dojmom. Film je akoby zložený z blokov a mini príbehov. Časť keď Joel stretne svojho psa, časť keď stretne lovcov monštier, časť keď objaví kolóniu ľudí. Často som pri sledovaní rozmýšľal, či by tento film nefungoval ešte lepšie  ako seriálová miniséria, pretože určite tak pôsobí. Taktiež celkový tón je miestami dosť roztrieštený. Matthews naladí v úvode diváka na odľahčenú komédiu, avšak film má začiatkom druhej polovice veľa prehnane dramatických momentov a na konci sa dostaví aj poriadna dávka pátosu.

Aj napriek týmto  výhradám, očarí Láska a príšery svojim filmovým svetom. Ten je skutočne zaujímavý a originálny. Aj napriek na takýto námet veľmi nízkemu rozpočtu (30 miliónov dolárov), sa Matthewsovi pLaska3 resizeodarilo vytvoriť uveriteľný a pôsobivý postapokaliptický svet. Sníma krajinu ovládanú zmutovanými monštrami veľmi komorným a chytrým spôsobom. Neupriamuje na seba pozornosť. V širokých záberoch napríklad vidíme, ako hlavný hrdina prechádza okolo zeme, ktorá bola rozvŕtaná obrovskými mravcami. Na túto skutočnosť vôbec nekladie dôraz, či už reakciou herca, alebo hudobnou dramaturgiou. Režisér ukazuje tento svet taký aký je, bez zbytočného dramatizovania - a to ho robí uveriteľným a zaujímavým.

Všetky monštrá, ktoré sa vo filme objavia sú perfektnou kombináciou praktických a digitálnych efektov. Je až neuveriteľné, vzhľadom na rozpočet, ako vyzerajú realisticky. Ich dizajny vám ostanú v pamäti. Najmä obria stonožka, ktorá pôsobí ako stelesnenie tej najhrôzostrašnejšej nočnej mory. Monštier možno vo filme nie je až tak veľa, ale keď sa ukážu, stojí to zaLaska7 resize to. Niet divu, že bol film nominovaný na Oscara za najlepšie vizuálneho efekty.

Láska a príšery je aj napriek nevyváženému tónu a absencie  napätia, pekným filmom, ktorý pôsobí, že vznikal s citom. Sympatické postavy, zaujímavý svet a pôsobivé monštrá by mali udržať vašu pozornosť od začiatku do konca. A, samozrejme, predovšetkým roztomilý pes. To funguje vždy. Film navyše pripomína niektoré detské filmy z 80. a 90. rokov, snímky, ktoré sa aj napriek odľahčenému tónu a detskej cieľovej skupine nebáli byť občas temné. Rovnako, ako sa ani režisér Michael Matthews nebojí vo svojom „detskom filme“, roztrhať postavy obrovským krabom.

Laska5 resizeLáska a príšery (Love and Monsters), USA, 2020
Dĺžka: 109 minút
Réžia: Michael Matthews
Scenár: Matthew Robinson
Kamera: Lachlan Milne
Hudba: Marco Beltrami, Marcus Trumpp
Strih: Nancy Richardson
Scénografia: Eugene Intas
Masky: Rick Findlater
Kostýmy: Luis Sequeira
Producenti: Dan Cohen, Shawn Levy
Hrajú: Dylan O'Brien, Jessica Henwick, Michael Rooker, Dan Ewing, Ariana Greenblatt, Ellen Hollman, Damien Garvey, Melanie Zanetti, Tasneem Roc, Tandi Wright, Pacharo Mzembe, Te Kohe Tuhaka, Amali Golden, Miriama Smith
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.