Cesta do Ameriky 2 (Coming 2 America)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Cesta resizeKde bolo, tam bolo, niekde v bohato zalesnených končinách Afriky, kde sa len tak bezstarostne prechádzali slony a iné exotické zvieratá tam žili v dokonalej harmónii s ľuďmi, sa korunný princ Akeem (Eddie Murphy) práve prebúdzal do oslavného dňa svojich dvadsiatych prvých narodenín. Budíček mu zaobstaral takmer celý orchester, každý jeho krok mu spríjemňovalo početné služobníctvo rozhadzovaním lupienkov ruží a pri kúpeli mu krásne nahé dievča vždy... No, o tom sa nehovorí. Každopádne, len čo zasadne za raňajkový stôl so svojimi rodičmi a vyjadrí im svoju túžbu urobiť niekedy niektoré zo spomínaných činností sám a bez pomoci, oznámia mu, že ho čaká dohodnutá svadba s princeznou susedného kráľovstva Imani (Vanessa Bell).

Po spektakulárnej show, ktorá by zrejme mala byť pytačkami, sa posťažuje svojmu vernému sluhovi Semmimu (Arsenio Hall), že nevesta nie je tým, čo od svojej budúcej manželky očakáva. Páči sa jej úplne bezmyšlienkovo všetko, čo sa páči jemu. Keď jej dá povel, aby skákala na jednej nohe a pri tom štekala, Cesta2 resizeurobí to. Akeem by však rád za ženu niekoho s vlastným názorom a hlavne osobnosťou. Niekoho, koho lásku by si chcel zaslúžiť vlastnými činmi a nie len tým, že má od narodenia privilégia princa. Otec kráľ Jaffe (James Earl Jones) si jeho prosby vypočuje a dovolí mu vydať sa na cestu do Ameriky. Tam sa aj so Semmim na jeho poľutovanie obaja ubytujú v polorozpadnutom byte niekde v Queens s tým, že sú chudobnými študentmi. Ich početnú batožinu im tak či tak hneď pri prvej príležitosti domáci rýchlo ukradnú... Netrvá dlho a Akeem stretne svoj milostný ideál. Získať si Lisino (Shari Headley) srdce však preňho nebude vôbec ľahké. Má totiž ešte iného nápadníka, ktorého síce nemiluje, svojím bohatstvom však dosť imponuje jej otcovi (John Amos), majiteľovi reťazca McDowell`s nehorázne napodobňujúceho jedálenské menu McDonald`s.

Pôvodná Cesta do Ameriky režiséra Johna Landisa vznikla v roku 1988, v čase, keď už bol herecký Cesta3 resizepredstaviteľ Akeema Eddie Murphy po dvoch základných kameňoch žánru „Buddy Movies“ 48 hodín a Policajt v Beverly Hills, či komédií Zámena regulérnou hviezdou. Hoci remeselne zručná a tiež veľmi energická komédia patrila pre dobu vzniku skôr ku kvalitatívnym štandardom žánru, našla si svoje publikum, ktoré sa k nej aj dnes ešte rado vracia. Množstvo inokedy možno pateticky znejúcich „múdrostí“ je v nej podaných so zvláštnou „rozprávkovou“ bezprostrednosťou. Množstvo naratívnych klišé s ľahkosťou a nadhľadom, ktoré dnešným komédiám často výrazne chýbajú... Film tiež predstavil svoju hereckú hviezdu aj jeho spoločníka Arsenia Halla vo väčšom počte pod nánosom make upu takmer nerozoznateľných vedľajších postáv, čo sa neskôr stalo tiež výrazným charakteristickým rysom ich filmografie.

Cesta do Ameriky 2 v réžií Craiga Brewera je prekvapivým návratom do Zamundy po vyše tridsiatich Cesta5 resizerokoch. Akeem (Eddie Murphy) šťastne žije so svojou vytúženou manželkou a zodpovedne vychováva ich tri dcéry. Jeho otec kráľ Jaffe cíti, že onedlho zomrie. Predpokladá, že pohreb bude určite spektakulárnou show. Veď jeho nácvik moderovaný dokonca Morganom Freemanom si očividne dosť užíval. V kráľovstve je na spadnutie ďalšia dohodnutá svadba, ktorá sa má tento raz týkať mladšej generácie a politicky spojiť Zamundu s tak trochu pohnevanou militaristickejšie orientovanou susednou Nexdoriou. Generál Izzi (Wesley Snipes) totiž nikdy Akeemovi neodpustil, že si nezobral za manželku jeho sestru, ešte dnes poskakujúcu na jednej nohe a štekajúcu vždy, keď ho vidí. Vraj je to niečo ako rodinné prekliatie...

Žiadna z Akeemových dcér však nechce byť manželkou syna generála Izziho. Akeem sám syna nemá, takže nad možnosťou, žeby nevesta nebola z jeho, ale z konkurenčného rodu, ani nie je dôvod uvažovať. Teda až do momentu, kýmCesta11 resize nevyjde najavo, že ho Semmi pred tridsiatimi rokmi v Queens niečím omámil. Následkom čoho Akeem pri počiatočných pokusoch nájsť si svoju aktuálnu manželku úplne nevedome splodil syna s inou ženou (Leslie Jones). Akeem so svojím nepodareným sluhom sa preto vydávajú do Ameriky opäť. Tento raz však, aby doviedli doposiaľ nespoznaného Lavellea (Jermaine Fowler) do Zamundy a nejako ho vmanipulovali do svadby, bez ktorej by kráľovstvu zrejme hrozila vojna. To však nerátali s tým, žeby si novoobjavený potomok mohol so sebou zobrať aj zvyšok vlastnej rodiny – vrátane strýka Reema (Tracy Morgan) - schopný komicky narušiť všetky ich plány. S prítomnosťou mladého Lavellea tiež veľmi nesúhlasí ani najstaršia Akeemova dcéra princezná Meeka (KiKi Layne) schopná byť dobrou panovníčkou pre Zamundu, len jej v tom bránia tradície uprednostňujúce vždy len mužského nástupcu trónu. Kto vie, možno sa niečo v budúcich politických štruktúrach kráľovstva ešte zásadne zmení...Cesta6 resize

Pokiaľ bol Akeem v prvom diely akousi „rybou mimo vodu“ v newyorkských uliciach, tento raz podobný dejový motív čaká jeho amerického syna vo fiktívnom africkom kráľovstve. Pokračovanie tak preberá podobnú dejovú štruktúru originálu v odlišnom prostredí a zároveň tak divákovi dopĺňa to, čo nemal možnosť vidieť pred tým. Cesta do Ameriky 2 je aj kvôli trom dekádam medzi jednotlivými dielmi čiastočne pokračovaním pôvodného filmu a čiastočne jeho remakeom. Ak by pokračovanie vzniklo pár rokov po origináli, pravdepodobne by ho publikum považovalo za neoriginálnu napodobeninu. S väčším časovým odstupom však dejové podobnosti nadobúdajú nostalgické čaro. Je to ako opätovné stretnutie sa so starými známymi po rokoch. O to príjemnejšie, keď si divák uvedomí, akým nevýrazným projektom sa Eddie Murphy venoval od polovice 90. rokov. Jeho preCesta12 resizedchádzajúca spolupráca s režisérom Craigom Brewerom v skvelej životopisnej komédií Moje meno je Dolemite bola skôr ojedinelou výnimkou.

Scenár Kenya Barrisa, Barryho W. Blausteina a Davida Sheffielda predstavuje skôr len štandardný sled komediálnych situácií, z ktorých niektoré pripomenú zábavné čaro pôvodného filmu a niektoré zas zosobňujú akúsi povinnú „vatu“ medzi vydarenejšími gagmi. Komickej gradácií scén je kladený rozhodne väčší tvorivý dôraz než príbehu ako celku. Niekedy sa dokonca zdá, že dej je tvorený dvoma tematicky mierne odlišnými filmami. Postava syna a členovia rodiny, ktorých si dovedie do Zamundy, nie sú natoľko zaujímaví, ako komické zážitky Akeema a jeho spoločníkov známych už z predchádzajúceho dielu. Repliky jednotlivých postáv majú však naďalej švih a potenciál stať sa pamätnými. Tak, ako dej nešetrí s rozvíjajúcimi sa komickými motívmi, je prepracovanejšie aj vizuálne stvárnenie filmu. Kamera JCesta10 resizeoea 'Jodyho' Williamsa zamieňa špinavosť newyorkských ulíc za podstatne výpravnejšie kulisy fiktívneho afrického kráľovstva. Interiéry paláca sú luxusne naleštené, flóra a fauna exotické a pútavé pre oko publika – hoci viac ako v origináli sa okrem hmatateľných rekvizít dostávajú do popredia efektné vylepšenia CGI animáciou. A nie úplne vždy sú naozaj nutné. Hudba Jermainea Stegalla dodáva živelný rytmus aj veselé emócie. Občas dokonca v spolupráci so strihom pomáha zahládzať stopy po fyzickej neobratnosti niektorých hercov v dynamickejších, či akčnejších scénach. Vzhľadom na množstvo komických tradičných rituálov, ktorými sa film pokúša publikum očariť, stojí za pozornosť tiež nejeden svojrázny kostým navrhnutý Ruth E. Carter.

Eddie Murphy už dnes nemá ten hviezdny lesk a náboj, ktorým disponoval v 80. rokoch. Napriek tomu je z jeho výkonu cítiť radosť z návratu k starej látke. Svoju úlohu si zjavne vychutnáva tiež bizarne sa pohybujúci tyran Wesleyho Snipesa. Poteší tiež krátka účasť deväťdesiatročného a stále vitálnehCesta9 resizeo Jamesa Earla Jonesa v úlohe kráľa Jaffeho. Mladším postavám je možné občas vyčítať určitú mieru pitvorenia sa, tie sú však harmonicky „vykúpené“ množstvom príjemných krátkych hereckých cameí, respektíve diváckeho hádania, pod ktorým maskérskym výtvorom sa opäť objavil Eddie Murphy, prípadne Arsenio Hall. Cesta do Ameriky 2 ako býva v súčasnosti vo filme zvykom občas vykročí k tematike rovnoprávnosti pohlaví, dokonca obhajuje akúsi nezávislosť človeka od potenciálneho milostného partnera, či rebelovanie proti skostnateným stereotypom v spoločnosti alebo už dávno neživým tradíciám. Opäť to však robí spôsobom prvého dielu – možno na prvý pohľad trochu pateticky, ale s už spomínanou „rozprávkovou“ bezprostrednosťou. A to rozhodne poteší...

Cesta4 resizeCesta do Ameriky 2(Coming 2 America), USA, 2021
Dĺžka: 108 minút
Réžia: Craig Brewer
Scenár: Kenya Barris, Barry W. Blaustein, David Sheffield
Kamera: Joe 'Jody' Williams
Hudba: Jermaine Stegall
Strih: David S. Clark, Billy Fox, Debra Neil-Fisher
Scénografia: Jefferson Sage, Douglas A. Mowat (set dekoratér)
Masky: Michael Marino, Trenton Simmons
Kostýmy: Ruth E. Carter
Producent: Kevin Misher
Hrajú: Eddie Murphy, James Earl Jones, Shari Headley, Arsenio Hall, Garcelle Beauvais, Tracy Morgan, Wesley Snipes, Leslie Jones, Teyana Taylor, Michael Blackson, Louie Anderson, Paul Bates, KiKi Layne, Rick Ross, Jermaine Fowler, David Lengel, John Amos, Vanessa Bell Calloway, Clint Smith, Rotimi, Luenell, Morgan Freeman
Distribúcia: Prime Video
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.