WandaVision (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Wanda2 resizeFilmoví Avengers s podtitulom Endgame sa síce prezentovali ako koniec jednej éry, no od začiatku bolo jasné, že Marvel Studios nepoľavia a začnú pomaly budovať základy pre budúcu udalosť desaťročia. S jedlom totiž rastie chuť a železo treba kuť za horúca. Po novom sa však rozhodli rozširovať svoj vesmír aj prostredníctvom seriálovej tvorby a prvou lastovičkou je WandaVision – neobvyklý kríženec superhrdinského komiksu a klasického sitkomu.

Áno, čítate správne - sitkomu. Marvel je pritom známy ako častým dôrazom na humor, tak i žánrovými experimentami (Ant-Man má prvky heist filmov, Captain America: Zimný vojak zase pripomína špionážny thriller a tak podobne), no doposiaľ bolo nemysliteľné, abWanda3 resizey si v rámci svojich projektov dovolili až tak veľký odskok od zaužívaného štýlu. Filmový formát by to ani neuniesol, predsa len, situačná komédia je špecifickým druhom komediálneho žánru, obvykle využívaná v televíznom odvetví. So vstupom do seriálových vôd sa však otvárajú dvere novým možnostiam.

V priebehu posledných rokov sa inak diváci mohli stretávať s marvelovskými hrdinami i na tomto poli, ale o ich distribúciu sa delili rôzne televízie, či streamovacie platformy. Tie vydarenejšie pochádzali z dielne Netflixu (Daredevil, Punisher), o akú takú – hoci jednosmernú - previazanosť s filmami však výraznejšie usilovala takmer výhradne torba stanice ABC (Agenti S.H.I.E.L.D.). Až WandaVision je počiatkom už spomínanej novej éry – éry, kde sa menej vyťažovaní hrdinovia známi z filmového plátna dočkajú ďalšieho prekreslenia prostredníctvom nového formátu a poniektorí si tu dokonca odbijú svoju premiéru, až kým naplno nenaskočia do rozbehnutého vlaku. A podľa všetkého to môže fungovať a o nových fanúšikov zrejme nebude núdza.Wanda5 resize

Hoci sa dej odohráva po Avengers: Endgame, diváka necháva dlhší čas v nevedomosti a miesto odpovedí servíruje skôr samé otázky. Prečo o udalostiach posledných filmov nepadne spočiatku ani slovo? Ako to, že Vision, ktorý bol zničený Thanosom, je očividne nažive? A aký má vlastne účel, že prvá epizóda je štylizovaná do podoby čiernobieleho sitkomu z päťdesiatych rokov? Už jej potitulková scéna pritom naznačí, že niečo nie je v poriadku a ďalšia dvojica epizód tento dojem iba znásobí, keď sa začnú do popredia tlačiť mysteriózne prvky. Nie každá časť sa, samozrejme, nesie v podobnom duchu a v druhej polovici začne seriál ďaleko viac pripomínať klasickejšiu tvorbu Marvel Cinematic Universe. No i v nich sa nájde priestor na zaujímavú sitkomovú evolúciu a od počiatočných odkazov na The Dick Van Dyke Show sa nakoniec presunie až k mockumentary štýlu Modernej rodiny.

I vWanda7 resizeďaka tomu je WandaVision je seriálom, o ktorom sa v jeho priebehu veľmi dobre diskutuje, či teoretizuje nad budúcim dianím. Nielen pre fanúšikov komiksov totiž ponúka dostatok zaujímavých odkazov, náznakov a teórií, ako to vlastne celé je. Zlé jazyky síce tvrdia, že vo výsledku ide o zďaleka najzaujímavejší aspekt celého diela a realita nie je až tak uspokojivá - no faktom je, že tvorcom na čele so showrunnerkou Jac Schaeffer (Stopky lásky) a režisérom Mattom Shankmanom (It's Always Sunny in Philadelphia) sa podarilo vytvoriť zábavný žánrový mix, ktorý vnáša do komiksových vôd potrebný závan sviežosti.

Okrem šikovného rozširovania obľúbeného univerza (a bude ozaj zaujímavé sledovať, akým spôsobom nadviažu nasledovníci na na úplný záver) a (ne)očakávaných návratov známych postáv možno pritom oceniť i prácu s ústrednou postavou. Konkrétne Wandou Maximoff, ktorú scenár v priebehu deviatich Wanda resizečastí vynikajúcim spôsobom prehlbuje a dodáva jej ešte ľudskejšie kontúry. To všetko je, samozrejme, podporené výborným hereckým výkonom Elizabeth Olsen, ktorá si pre seba úspešne kradne i úplný záver – a to i napriek tomu, že celý čas jej zdatne sekunduje ako jej náprotivok Paul Bettany, tak i Kathryn Hahn v úlohe všetečnej susedky.

Pochváliť možno aj vysoký technický štandard, ktorý v ničom nezostáva za filmami. Čisto pre zaujímavosť, WandaVison má ešte viac trikových záberov ako poslední Avengeri, čo len podtrhuje fakt, aká veľká pozornosť bola venovaná tomuto projektu. Nie každému síce sadne bez výhrad a nie každá z epizód je zdanlivo dôležitá z pohľadu celku – ale ťažko sa možno na tvorcov hnevať, že sa zubami nechtami držia svojej vízie a jasného smerovania, ktoré dáva vo finále zmysel. No tak je to nakoniec so všetkou tvorbou štúdia Marvel a o niečom podobnom môže väčšina konkurencie iba snívať.

Wanda8 resizeWanda Vision (TV seriál), USA, 2021
Dĺžka: 5 h 30 min. (Minutáž: 27–47 min.)
Manažér projekui: Jac Schaeffer
Réžia: Matt Shakman
Scenár: Jac Schaeffer, Megan McDonnell, Gretchen Enders, Bobak Esfarjani, Peter Cameron, Mackenzie Dohr, Chuck Hayward, Cameron Squires, Laura Donney
Kamera: Jess Hall
Hudba: Christophe Beck
Strih: Tim Roche, Nona Khodai, Zene Baker
Zvuk: Steve Orlando, Matthew Wood, Gwendolyn Yates Whittle
Scénografia: Mark Worthington, Kathy Orlando (set dekoratér)
Masky: Tyson Fountaine, Kristina Frisch, Rachel Galey
Kostýmy: Mayes C. Rubeo
Producenti: Mary Livanos, Chuck Hayward, Gretchen Enders, Jac Schaeffer
Hrajú: Elizabeth Olsen, Paul Bettany, Kat Dennings, Teyonah Parris, Randall Park, Kathryn Hahn, Fred Melamed, Debra Jo Rupp, Jolene Purdy, David Lengel, Ithamar Enriquez, Victoria Blade, Amos Glick, Emma Caulfield Ford, Randy Oglesby, Rose Bianco, David Payton, Josh Stamberg, Viviana Chavez, Vince Canlas, Emma Caulfield Ford (a.z.), Evan Peters, Julian Hilliard, Jett Klyne, Jenna Kanell, Baylen D. Bielitz, Gavin Borders, Asif Ali, Kathryn Hahn (a.z.), Alan Heckner, Selena Anduze, Adam Michael Gold, Anthony Molinari, Jackson Robert Scott, Brie Larson (a.z.), Lashana Lynch (a.z.), Akira Akbar (a.z.), Samuel L. Jackson (a.z.), Daniyar, Michaela Russell, Gabriel Gurevich, Hans Obma, David Anthony Higgins (a.z.), Chase Maser
Distribúcia: Disney+
Foto: ČSFD cz.

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.