Hľadanie Aljašky (Looking for Alaska, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Hladanie11 resizeAmerický spisovateľ John Green nepatrí k autorom, ktorý by zo seba chrlil jednu knihu za druhou a radšej si dáva viac záležať na kvalite. V rámci young adult žánru, kde sa pohybuje pravidelne, už dokázal vytvoriť nejedno výrazné dielo, čím logicky vzbudil i záujem hollywoodskych tvorcov. A nakoniec došlo aj na jeho debut Hľadanie Aljašky.

Kým Na vine sú hviezdy z roku 2012 čakali na svoju filmovú adaptáciu iba dva roky a ich úspech mal za následok  skoré uvedenie ďalšej z jeho  kníh na filmové plátna - pre zmenu Papierová mestá – Hľadanie Aljašky to malo o poznanie ťažšie. Bezprostredne po vydaní v roku 2005 pritom Paramount Pictures získali práva na jej adaptáciu, no film sa nakoniec Hladanie7 resizenedostal ani do produkcie. A zrejme už na neho ani nedôjde, pretože internetová televízia Hulu uzavrela s Johnom Greenom práva na limitovanú minisériu. V konečnom dôsledku však ide o šťastný ťah a seriálový formát jeho debutu mimoriadne svedčí.

 

Knihy tohto amerického autora, ktorý sám seba označuje za feministu, sú síce zaplnené tínedžermi, ale vyhýba sa akýmkoľvek fantasy, či sci-fi premisám, alebo banálnym romantickým zápletkám. Miesto toho sa snaží nezriedka venovať citlivým témam ako smrť, nevyliečiteľné choroby, či LBGT tematika. Sú síce primárne určené pre mladšie ročníky, ale spôsob akým všetko opisuje, môže osloviť aj iných čitateľov. Jeho charaktery sú pritom nezriedka klasickými archetypmi, avšak na rozdiel od poniektorých spotrebných autorov im dokáže im vtisnúť patričnú osobnosť a dušu, vďaka čomu nie je problém sa vžiť do ich Hladanie12 resizeproblémov. Inak tomu nie je ani tentoraz.

 

Hľadanie Aljašky je príbehom Milesa Haltera, ktorého záľubou je vyhľadávať si a následne si vryť do pamäte posledné slová známych osobností. Je posadnutý hľadaním „veľkého Možno“ a s týmto cieľom sa rozhodne vstúpiť do internátnej školy v Alabame, situovanej v samotnom lone prírody. Práve tam nesmelý a neskúsený Miles spoznáva nových priateľov, ktorí raz a navždy ovplyvnia jeho život – jeho spolubývajúceho Chipa, ktorému nikto nehovorí inak ako Plukovník, ďalšieho „kumpána" Takumiho, no predovšetkým nevypočítateľnú Aljašku. A po tragédii, ku ktorej to všetko nevyhnutne smeruje, sa musí Miles a jeho noví priatelia naučiť, ako žiť ďalej s týmto bremenom a posunúť sa ďalej.

 

Hladanie10 resizeKým kniha je v tomto aspekte ďaleko tajomnejšia a je rozdelená iba na "Predtým" a "Potom", miniséria dáva už od začiatku najavo, že sa niečo pokazí. Hneď úvodná scéna predznamenáva nepríjemnú udalosť a potom, čo dej skočí naspäť do minulosti, na konci každého dielu nechýba odpočet, ktorý ráta dani zostávajúce do osudovej udalosti. Divák síce nepozná širšie okolnosti, ani čo sa presne sa udialo, no nie je až tak náročné si to vyvodiť. Aj napriek tomu – a možno i práve preto – sa darí nasávať unikátnu atmosféru, nie je ťažké dostať sa postávam pod kožu a s napätím čakať, ako sa budú vyvíjať ich osudy. Greenovi hrdinovia síce nepôsobia úplne realisticky - hlavne z pohľadu inak kvalitných dialógov, ktoré však znejú z úst mladých hrdinov miestami neprirodzene – no zároveň sa im nedá upierať živosť, ktorú Hladanie3 resizepodporujú aj rôzne charakterové chyby.

 

Pomáha, samozrejme, i kvalitné obsadenie, kde je Charlie Plummer presne tým Milesom, akého poznajú čitatelia, rovnako to platí u Chipa a obzvlášť kľúčové bolo správne obsadiť postavy Aljašky. Tá totiž nie je prvoplánovým a jednorozmerným cieľom záujmu hlavného hrdinu, no mimoriadne komplikovanou osobnosťou, ktorá v sebe rovnakou mierou kĺbi neodolateľný šarm, no súčasne aj nepríjemnú náladovosť. A to sa autorom naozaj vydarilo, pretože doteraz neveľmi známa Kristine Froseth (seriál The Society) sa tejto roly ujala veľmi pôsobivým spôsobom a spĺňa všetky požadované atribúty.

 

Hladanie6 resizeHľadanie Ajlašky je seriál, ktorý sa obzvlášť ku koncu veľmi ťažko opisuje bez priamych spoilerov. Stačí preto napísať, že ide o silný ľudský príbeh, čo dokáže v priebehu sledovania sprostredkovať širokú škálu emócií  - od smiechu, dojatia, až po smútok. Pôvodné dielo sa podarilo adaptovať viac než dôstojným spôsobom a rozčlenenie do ôsmich dielov dáva dostatok priestoru na niekedy i dôkladnejšie rozvíjanie jeho myšlienok. Mnohí zrejme taktiež ocenia že pasáž "Potom" bola zredukovaná na prijateľnejšiu minutáž, vďaka čomu zápletka ani ku koncu nepôsobí naťahovaným dojmom. A hoci nejde v rámci minisérií o to úplne najlepšie, čo ponúkol uplynulý rok, je to len preto, že konkurencia bola vlani mimoriadne silná. Inak však možno Hľadanie Aljašky iba odporúčať.

 

Hladanie9 resizeHľadanie Aljašky (Looking for Alaska, TV seriál), USA, 2019
Dĺžka: 7 h 4 min
Réžia: Sarah Adina Smith, Rachel Goldenberg, Brett Haley, Ami Canaan Mann, Clea DuVall, Megan Griffiths, Rashaad Ernesto Green, Josh Schwartz
Predloha: John Green (kniha)
Scenár: Josh Schwartz, Warren Hsu Leonard, Stephanie Savage… (více)
Kamera: Ramsey Nickell
Hudba: Siddhartha Khosla
Strih: Matt Ramsey, Shoshanah Tanzer, Todd Gerlinger, Hillary Wills
Scénografia: Aaron Osborne
Kostýmy: Matthew Simonelli
Producenti: Kirk A. Moore, Mark Rowen
Hrajú: Kristine Froseth, Charlie Plummer, Sofia Vassilieva, Uriah Shelton, Landry Bender, Jordan Connor, Abbie Gayle, Ron Cephas Jones, Jay Lee, Timothy Simons, Henry Zaga, Vaughan Page, Mason McKey, Denny Love, Roman Armstrong, Justin Carmouche, Trace Masters, Rachel Matthews
Distribúcia. HBO Europe
Foto: ČSFD. cz

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.