Neboj sa, zlatko (Don't Worry Darling)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Zlatko4 resizeZnáma herečka Olivia Wilde sa po druhý raz predstavuje na režisérskej stoličke a v ambicióznom počine Neboj sa, zlatko prispieva do žánra mysterióznych filmov, ktorých objasnenie k divákom prichádza po malých dávkach a necháva ich do istého momentu tápať v príjemnej nevedomosti. Táto nevedomosť je istým spôsobom vzrušujúca, pretože umožňuje divákovi vytvárať si v hlave vlastné vysvetlenia na nezvyčajné udalosti, ktorých je na filmovom plátne svedkom. Z tohto dôvodu bývajú záverečné vysvetľujúce momenty nevďačné, keďže sú často sklamaním. Neboj sa, zlatko však nie je filmom, ktorý by stál na záverečnom odhalení, o ktorom každý vie, že skôr či neskôr príde, ale má jedinečnú schopnosť ponoriť diváka do mystickej atmosféry akéhosi alternatívneho sveta, ktorý je až príliš uhladený na to, aby bol skutočný.

Pri sledovaní si zrejme každý milovník staršej kinematografie spomenie na film zo 70. rokov Stepfordské paničky (adaptácia slávneho románu Ira Levina), Zlatko5 resizektorý rovnako ako Neboj sa, zlatko zobrazuje idylický predmestský život s dokonale pokosenými trávnikmi a večne usmiatymi ženami v domácnosti. Podobný obraz sa nám naskytuje aj vo filme Olivie Wilde, kde je však toto predmestie prísne vyhradené konkrétnymi hranicami. Tieto hranice gazdiné nesmú prekračovať a ich teritórium sa teda vymedzuje len do presne danej oblasti, pričom je pre nich jedným z tabu skúmať, čo sa deje za týmito mantinelmi. Po tom, čo sa na predmestí začnú diať zvláštne veci, idylka je narušená a v stereotype sa utápajúca panička s tvárou Florence Pugh chce odrazu vedieť viacej, ako jej je dovolené. Zaraz sa teda z obľúbenej figúrky, v centre každého spoločenského diania, stáva sociálny vyvrheľ a odsúdeniahodný nepriateľ prejavujúci nezvyčajnú mieru individuality. Pravidlá „hry“ akoby hlásali – „Váš život môže byť dokonalý, pokiaľ súhlasíte so životom v klame.“ Dopátranie sa pravdy alebo snaha túto pravdu odhaliť však môže vyjsť všetkých zvedavcov draho.

Zlatko resizeHlavná postava príbehu Alice Chambers sa zmieta v monotónnych dňoch spočívajúcich v upratovacích rituáloch a neviazaných sexuálnych eskapádach so svojím atraktívnym manželom. Spočiatku je šťastná, i keď svet, ktorý obýva, je ovládaný mužmi a ženy sú v ňom len bezmocné figúrky dotvárajúce okolité prostredie vlastnými prívetivými tváričkami. Hlavou tejto patriarchálnej spoločnosti je istý Frank, zahmlená postava pripomínajúca vodcu sektárskeho kultu. Je strojcom mužského univerza, v ktorom sú obyvatelia len poslušnými figúrkami nasledujúcimi jeho pokyny. Ženy sú pre mužov len Zlatko6 resizepríjemným spestrením dní, ba občas sa divák neubráni pocitu, že pripomínajú len sexuálne hračky, ktorých sa ich manželia zmocňujú kdekoľvek a kedykoľvek. Snímku teda možno vnímať aj ako kritiku sveta mužov, v ktorom majú ženy už dopredu prednastavené svoje úlohy. Na druhej strane je Neboj sa, zlatko aj filmom o sile individuality a zobrazuje boj jednotlivca, ktorému sa už odnechcelo byť súčasťou zaslepenej spoločnosti. Alice Chambers je naozaj pokazeným kolieskom v stroji, chybou v systéme, no práve vďaka svojej schopnosti ísť proti nevedomému davu nachádza svoju skutočnú podobu.

Neboj sa, zlatko je pozoruhodným filmom, ktorý poteší oko diváka svojou vizuálnou nápaditosťou a Zlatko2 resizekvalitnými hereckými výkonmi všetkých zúčastnených. Do veľkej miery však stojí na talentovanej Florence Pugh, ktorá v úlohe Alice Chambers potvrdila svoje herecké kvality, pričom výborne jej sekunduje herecký nováčik Harry Styles. Výhrady možno mať k scenáru, ktorý je v istom ohľade príliš doslovný, no na stranu druhú neponúka odpovede na viaceré otázky, čím je mierne podkopaná sofistikovanosť celého príbehu. Olivia Wilde však zvládla svoju režisérku úlohu na jednotku a vďaka jej schopnostiam je Neboj sa, zlatko skutočným vizuálnym zážitkom dobre sa vynímajúcim na plátnach kín.

Zlatko3 resizeNeboj sa, zlatko (Don't Worry Darling), USA, 2022
Dĺžka: 123 minút
Réžia: Olivia Wilde
Scenár: Katie Silberman, Carey Van Dyke, Shane Van Dyke
Kamera: Matthew Libatique
Hudba: John Powell
Strih: Jennifer Lame
Scénografia: Katie Byron
Kostýmy: Arianne Phillips
Produkcia: Roy Lee, Katie Silberman, Olivia Wilde
Hrajú: Florence Pugh, Olivia Wilde, Chris Pine, Harry Styles, Gemma Chan, Nick Kroll, Douglas Smith, KiKi Layne, Timothy Simons, Kate Berlant, Dita Von Teese, Asif Ali, Marcello Julian Reyes, Wylie Quinn Anderson, Monroe Cline, Lexy Hulme, Brooke deRosa, Ali Starr Goebel, Ari'el Stachel
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 22. septembra 2022
Foto: Continental film

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.